Србија и Балкан

Потврђена ослобађајућа пресуда официру тзв. Армије БиХ за убијање српске деце у Калиновику

Некадашњи командант Четвртог корпуса такозване Армије БиХ теретио се да је наредио три неселективна напада пројектилима велике разорне моћи, а тужилац је навео да је на суђењу доказано "да су све особе, које су рањене и убијене у гранатирању, цивили, деца која су се враћала из школе"
Потврђена ослобађајућа пресуда официру тзв. Армије БиХ за убијање српске деце у Калиновикуwww.globallookpress.com © © imago stock&people

Веће Апелационог одељења Суда БиХ одбило је као неосновану жалбу Тужилаштва БиХ у случају Рамиза Дрековића, некадашњег команданта Четвртог корпуса такозване Армије БиХ и потврдило ослобађајућу првостепену пресуду као правоснажну.

Ову информацију је за "Кликс" потврдио Дрековићев адвокат Мирсад Црновршанин.

Оптужница је теретила Дрековића да је од 21. маја до 7. јуна 1995. артиљеријским јединицама Четвртог корпуса у месту Бјелимићи, општина Коњиц, наредио неселективне нападе на српске цивиле у Калиновику.

Артиљеријске јединице су, према оптужници, извеле три напада, испаливши пројектиле велике разорне моћи.

Износећи жалбу пред Апелационим већем Суда БиХ, Тужилаштво је навело да је првостепеном пресудом погрешно и непотпуно утврђено чињенично стање.

Тужилац Владимир Симовић у завршним речима рекао је да је Тужилаштво доказало "да су све особе, које су рањене и убијене у гранатирању, цивили, деца која су се враћала из школе, те да нису узимала учешће у оружаном сукобу".

Дрековићу се судило од марта 2019. године, а сада је правоснажно ослобођен.

image