Србија и Балкан

Уместо пијетета према жртвама у Сребреници се јуче чули нови ратни покличи и претње Србима

Према речима професора Перишића политика сарајевских странака и њихових гласноговорника је реализација њихових ратних циљева
Уместо пијетета према жртвама у Сребреници се јуче чули нови ратни покличи и претње СрбимаGetty © Sean Gallup

Уместо пијетета према жртвама и месту на којем се налазио, Бошњачки члан Председништва БиХ Денис Бећировић послао је нове ратне покличе и претње, указује за РТ Балкан аналитичар Анђелко Козомара.

Комеморација у Поточарима протекла је мирно, без инцидената, сенку на тај, за породице жртава тежак дан, бациле су запљиве поруке које су изрекли Денис Бећировић, али и тзв. високи представник Кристијан Шмит. 

Бећировић је тада нагласио да "опасност од понављања геноцида није отклоњена" те да "идеологије, политике, медији, великодржавне претензије и други фактори који су поново присутни – прете".

Према речима нашег саговорника Анђелка Козомаре, никада као ове године није присуствовало тако мало страних дипломата "углавном неки нижерангирани службеници страних амбасада у БиХ".

"Бошњаци су, међутим, и ове године слали из Поточара запаљиве чак и претеће поруке, а предњачили су Мунира Субашић и Бошњачки члан Председништва БиХ Денис Бећировић. Он је, без увијања, нескривено, окривио Србију не само за 'агресију' на БиХ него и за некакве нове претње комадањем БиХ, које тобоже долазе из Београда. Бећировић није штедео ни политичко руководство РС оптужујући га за све невоље које су снашле ову земљу", наводи Козомара, додајући да је апсурд у тој ситуацији и на таквом месту слати било какве негативне поруке:

"Уместо пијетета према жртвама и месту на којем се налазио, Бећировић је послао нове ратне покличе и претње. Бошњаци су снажном пропагандом од Сребренице направили мит који ће још дуго оптерећивати све Србе".

Ако је и од Бећировића - много је

И професор геополитике Срђан Перишић става је да овакви коментари никако нису били примерени, али су од Бећировића очекивани.

"Денис Бећировић је један од најекстремнијих, ако не и најекстремнији политичар у БиХ. Ослањајући се на ратну реторику све време делује изван оквира Дејтонског споразума и Устав Босне и Херцеговине. Иза тога стоје ратни циљеви које бошњачка страна није успела да реализује до краја ни у рату, као ни 28 година након завршетка рата", истакао је Перишић. 

Према речима професора Перишића политика сарајевских странака и њихових гласноговорника је реализација њихових ратних циљева: унитарна Босна уз доминацију Бошњака. Бећировић ово промовише све време откад је постао члан Председништва БиХ. 

"Без обзира да ли јуче у Сребреници или пре неколико дана у Лондону, када је тражио хапшње и смењивање Додика, као и када је тражио интервенцију НАТО у БиХ - он своју агресивну реторику не мења", наводи саговорник РТ Балкан. 

Говорио је и тзв. високи представник за БиХ Кристијан Шмит који је најавио "интензивирање напора у борби против оних који негирају геноцид у Сребреници".

"Они који негирају 'геноцид' где год да живе и бораве чине казнено дело јер измене закона које је пре две године донео мој претходник Валентин Инцко ригидно и јасно прописују да је негирање 'геноцида' кривично дело. Не заборавите да је ово закон који се односи за целу Босну и Херцеговину", запретио је Шмит.

И остали говорници, наводи Перишић, причали су да се догодио геноцид, а није. Коментаришући претњу Кристијана Шмита да ће "проширити" наметнути Инцков закон, он каже: "Тиме Шмит најављује нови удар на Републику Српску, јер Срби 'геноцид' не признају, и аргументовано објашњавају да га није било".

Осим што је ударио на РС и што покушава да мења и доноси законе, Шмит сада најављуе допуну наметнутог закона и на тај начин руши уставни поредак БиХ, био он заиста високи представник, или не.

"Високи представници увек говоре о фамозним Бонским овлашћењима, а реалност је да им Бонска овлашћења не дају могућност да доносе законе или било кога смењују. Такве ствари не може да ради ни легитимни и легални високи представник, а не наметнути и самозвани као што је Шмит", оцењује Перишић, истичући да Шмит машта да буде као Педи Ешдаун.

"Кристијан Шмит машта да буде неки нови Педи Ешдаун који је познат као неко ко је донео највише закона и сменио највише политичара у БиХ. Међутим, време у којем је радио Ешдаун је прошло. Тада је Запад био на врхунцу моћи, а сада више нема моћ да уради било шта у Републици Српској", поручује Перишић. 

Омаловажавају српске жртве

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић за РТ Балкан наводи да стално форсирање дешавања у Сребреници у јулу 1995. године није ништа друго до покушај да се потпуно омаловаже српске жртве у средњем Подрињу 1992. и 1993. године.

"Убијана су деца, жене, старци, паљена су села. Дешавали су се страшни злочини, масакри и све је то документовано", каже Нуждић, који истиче да је свака жртва иста без обзира на веру и националност, те да се свака жртва мора да се поштује, међутим, однос међународне заједнице није исти према српским и према муслиманским и хрватским жртвама у БиХ.

"Све то на неки начин шаље поруку да српске жртве нису једнаке као жртве других народа. То наравно, оставља горак укус у устима породицама смртно страдалих, када виде да њихови најмилији немају исти однос међународних званичника и правосудних институција на нивоу БиХ, као што то имају друга два народа", рекао је он.

"Наиме, пред Судом БиХ за злочине над Србима у средњем Подрињу правоснажно су осуђена само четири Бошњака за злочине над Србима и то на срамних 29 година затвора. На другој страни за злочине над Бошњацима Суд БиХ осудио је 45 Срба на 650 година", прецизирао је Нуждић и закључио:

"То нам никако не даје за право да ми, пре свега, институционално, али и као појединци не негујемо културу памћења, а све у циљу да се ови злочини не забораве и наравно, никад више не понове".

image