Србија и Балкан

Вучић: Постоји могућност да Охридски споразум постане услов за пријем Србије у ЕУ

Носилац листе Српске напредне странке Александар Вучић каже да СНС-у неће бити потребан СПС за формирање владајуће већине
Вучић: Постоји могућност да Охридски споразум постане услов за пријем Србије у ЕУ© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Председник Србије Александар Вучић је рекао да постоји могућност да Охридски споразум постане део преговарачког поглавља 35, а тиме и услов за пријем Србије у Европску унију.

Међутим, Вучић је истакао да је јасно рекао шта не може да прихвати.

"Прво да видимо шта ће да буде, јер они не могу да пренебрегну нешто о чему су са мном разговарали. После сваке њихове посете, после самог Охрида, изашао сам и јасно рекао шта је то што прихватамо, а шта не можемо да прихватимо, јер је и моја усмена експлицитна изјава став државе и преко ње не може да се иде", рекао је Вучић у интервјуу за НИН.

Он је нагласио да је и посланицима у Скупштини Србије рекао да не долази у обзир пријем Косова у Уједињене нације, наводећи да је о томе обавестио "Французе, Немце, Италијане, све Европљане".

"Сви све знају", нагласио је председник Србије.

Вучић је рекао да две земље "снажно гурају" да Охридски споразум постане део преговарачког процеса.

"Није моје да сада говорим које две земље то гурају снажно, нисам сигуран да ли и други то желе, па ћемо да видимо", казао је Вучић.

"Не размишљам о Дачићу као премијеру"

Вучић је рекао да не размишља о председнику Социјалистичке партије Србије (СПС) Ивици Дачићу као новом премијеру и додао да ће изборна листа СНС-а, чији је носилац, имати апсолутну већину.

"Људи у Српској напредној странци размишљају бар о два предлога. Размишљам и ја, али ниједан од тих предлога за премијера за сада није Ивица Дачић", рекао је Вучић у интервјуу за НИН.

Вучић је то рекао на подсећање да се листа социјалиста зове "Дачић премијер" и на Дачићеве речи после избора 2012. да се можда не зна ко ће бити председник, али да се зна ко је нови премијер.

Он је навео да Дачић жели да иде са СНС али да "сви други његови људи говоре другачије".

"Је л' ви верујете да је могуће да вам људи из општинских одбора певају 'Вучићу педеру' а да то нема везе са атмосфером која је креирана у самој странци? Наравно да је то нама јасно. Јер, нисте чули ни Дачићу, ни Ружићу, ни Заграђанине, ни Тончеву пе**ру, нити било шта слично. Нити ћете да чујете", навео је Вучић.

Вучић је рекао да је врло јасно, фер и прецизно поручио да "не може да се сналази у кохабитацији".

"Мене то не занима. Победе ли, честитаћу им исто вече. И одмах ћу рећи да сам спреман да разговарам да видимо хоћемо ли на председничке изборе у мају или у септембру 2024. године, јер знам да овако нећу моћи да постижем озбиљне резултате. И то је крај приче", додао је Вучић.

Он је рекао и да листи чији је он носилац, СПС неће бити неопходна за већину.

"Неће нам бити потребне чак ни мањине… Сами ћемо да имамо апсолутно већину, осим ако се нешто догоди у последњих девет дана. На последњим парламентарним изборима добили смо 42 одсто, а сада ћемо добити значајно више", рекао је Вучић.

Председник Србије и функционер Српске напредне странке Александар Вучић изјавио је да не размишља о председнику Социјалистичке партије Србије (СПС) Ивици Дачићу као новом премијеру и додао да ће изборна листа СНС-а, чији је носилац, имати апсолутну већину.

Вучић: Чланови Беливукове групе нису обезбеђивали моју инаугурацију

Председник Србије је рекао и да припадници криминалне групе Вељка Беливука нису обезбеђивали његову инаугурацију 2017. у Београду већ да је "могуће да је неко од њих тада дошао".

"При томе они до тада нису починили ниједно убиство, нити било шта. И никад нису обезбеђивали скуп, нити су добили од нас било какву дозволу, нити смо их плаћали за тако нешто.", рекао је Вучић.

Беливуку се већ суди за низ тешких кривичних дела, међу којима су убиства, отмица и силовање, трговина дрогом и оружјем.

Део опозиције је више пута изнео тврдње да су чланови групе Вељка Беливука били део личног обезбеђења председника Србије током отварања атлетског стадиона у Новом Пазару 2017. и његове инаугурације исте године.

Вучићева Српска напредна странка (СНС) је и раније те тврдње демантовала.

image