Србија и Балкан

РТ Балкан истражује: Ко фалсификује потписе бирача и чему то служи?

Док политичари користе последње дане да придобију што више гласача, чланови изборних комисија проверавају потписе подршке за изборне листе. У изборну кампању, међутим, сад мора да се укључи и тужилаштво
РТ Балкан истражује: Ко фалсификује потписе бирача и чему то служи?© Damir, Steven / stock.adobe.com

Истекао је рок за предају изборних листа за изборе који ће бити одржани 17. децембра, а до 1. децембра морају да се утврде коначне листе и крене у штампање изборних листића.

Тај посао се изненада закомпликовао након више оптужби да су поједини потписи бирача, достављени изборним комисијама зарад проглашења изборних листа, фалсификовани.

Неке злоупотребе открили су чланови изборних комисија, а за неке су се појединци сами јавили да негирају да су дали своју подршку.

У питању су јавне личности, глумци, новинари, грађански активисти, па се поставља питање зашто је неко фалсификовао потписе људи који су познати јавности, када је, ако је хтео да превара остане непримећена, могао то да учини са хиљадама грађана који никада не би ни сазнали да су им подаци били злоупотребљени. Или је циљ управо и (био) да се подвала открије, како би сумња била бачена на читав изборни процес?

Један од оних чији потпис је фалсификован је потпредседник Бошњачко-српског савеза  (БОСС) Адис Даздаревић. Иако је представник странке која пружа подршку листи "Србија не сме да стане" Александра Вучића и СНС, његов лажни потпис нашао се на листи "Нови Пазар против насиља" Маринике Тепић.

"Постојала је основана сумња да је један од наших функционера нашу базу личних података грађана који подржавају БОСС дао градском одбору Странке слободе и правде. Зато сам поднео захтев за приступ информацијама од јавног значаја и сазнао да је мој потпис на листи опозиције", појашњава Даздаревић за РТ Балкан.

Кривичну пријаву је поднео против оверивача и Н. Н. лица и изразио сумњу да постоји 200 лажних потписа на листи "Нови Пазар против насиља".

"Циљ је био да се дискредитује наша подршка председнику Вучићу, да се ја као високи функционер дискредитујем тако да изгледа да ми дајемо подршку Ђиласу тајно, а јавно подржавамо Вучића. То смо осујетили и разоткрили", каже Даздаревић.

Спорно на хиљаде потписа

Да би могла да постоји намера да се изборни процес прикаже као нелегалан, те да се потом и резултати избора прогласе за лажне, што би могло да представља увертиру за постизборни хаос, може да се претпостави и по данашњем издању новина блиских прозападној опозицији, а који се на насловним странама опширно баве овом темом, уз опаске о могућим постизборним махинацијама и крађи избора.

РИК је до сада неправилности утврдио по питању две листе: "Доста! Европски пут" Радета Басте и Руски мањински савез Павла Бихалија.

Чланови су посумњали да су потписи фалсификовани јер је велики број потписа оверио један оверивач - поједине градске општинске управе.

"По питању Бастине листе 2.777 потписа је наводно оверила Градска управа Врања. РИК се обратио тој градској управи да провери у књигама да ли постоји евиденција о оверама и када је спроведена. Начелник је одговорио да у евиденцији нема ничега и да никада та листа није ни затражила оверу потписа у градској управи", каже за РТ Балкан Маја Митић, чланица РИК-а испред Покрета Двери.

И у случају листе Павла Бихалија откривено је 2.965 потписа, такође наводно оверених у Градској управи у Врању, и 1.018 потписа наводно оверених у Општини Нови Београд.

"Обратили смо се начелницима ових одељења и утврдили да никада нису оверени у тим установама. Даљи поступак је на тужилаштву, да утврди да ли је неко украо печате из тих општинских управа, односно шта се догодило. За РИК је важно да ти потписи нису правно ваљани и неће моћи да се користе за изборну листу", додаје Митић.

У Београду три листе могу да буду оборене због потписа

У Градској изборној комисији (ГИК) Београда спорне су три листе: "Доста је било – Борис Тадић", "Ћале ово је за тебе" и "Србија на Западу Зоран Вулетић - Немања Милошевић - Да се струка пита - Владимир Ковачевић".

У досадашњем току изборног поступка, известан број грађана се јавио и изјавио да нису дали никакав потпис подршке било којој листи, каже за РТ Балкан Владимир Матић, члан ГИК-а у име Покрета Двери.

Међу грађанима чији потписи и подаци су злоупотребљени глумица Весна Чипчић и новинарка Јелена Зорић, а ГИК-у се јавила и глумица Бојана Маљевић која је приговорила јер се њено име нашло као потпис подршке листи "Усаме Зукорлић - Промена је победа, Странка правде и помирења".

Матић напомиње да су листе упркос томе проглашене, а Градска изборна комисија није предузимала никакве радње поводом изјава људи чији су потписи и подаци искоришћени за подршку овим листама.

"Број пронађених злоупотреба је мали, али сасвим довољан да се доведе у питање законитост проглашења ових листа јер њихове листе више немају потребних 3.000 потписа, већ 2.999 или мање", истиче Матић.

Даља судбина проглашених листа зависиће од Вишег суда у Београду који треба да заузме став по овом питању.

Тужилаштво покренуло више поступака, један због листе Радета Басте

Како је у Првом основном тужилаштву потврђено за РТ Балкан, формиран је предмет по службеној дужности о евентуалним злоупотребама личних података приликом састављања изборних листа.

Такође, чланови Градске изборне комисије поднели су кривичну пријаву против М. Г, запослене у Општини Савски венац, због сумње да је фалсификовала службену исправу, као и против више Н. Н. службених лица због неовлашћеног прикупљања личних података.

Тужилаштво је формирало предмет и због кривичне пријава која је стигла и против Н. Н. представника листе "Доста! Европски пут" Радета Басте, такође због фалсификовања исправе.

image