Србија и Балкан

Српски избори и кладионице: Какве су квоте и има ли изненађења пред 17. децембар?

Док лидери партија обилазе Србију и бирачима дају разна обећања у изборно усијање од данас су се укључиле и кладионице
Српски избори и кладионице: Какве су квоте и има ли изненађења пред 17. децембар?© Milan Maricic/ATAImages

Изборна грозница у Србији се ближи врхунцу, јер је до гласања остало још 20 дана. Прошао је рок за предају изборних листи, а странке су увелико у изборној кампањи. Свакога дана лидере партија виђамо у несвакидашњим приликама, од мешања чварака, прављења палачинки, вожње трактора и слично.

У изборно усијање од данас су се укључиле и поједине кладионице које су објавиле предвиђања излазности али и изборних резултата.

Има ли изненађења и да ли кладионице предвиђају другачије резултате од оних који су забележени на изборима 2022. године?

Кладионице предвиђају пад излазности

Упркос томе што се пред ове изборе активирала група под називом "ПроГлас" са циљем да активира апстиненте, како би повећала излазност која по правилу одговара опозицији, кладионице не предвиђају да је то утицало на бираче.

Излазност у Београду, за који опозиција тврди да има највише шансе да смени власт, према прогнози кладионица је 56,5 одсто, док је излазност на београдским изборима 2022. била 57,85 одсто.

Кладионица на парламентарним изборима предвиђа излазност од 53,5 одсто, што је пад у односу на изборе 2022. када је била 58,60 одсто.

Према прогнози кладионице Српска напредна странка (СНС) у Београду ће освојити 37,6 одсто гласова, што је неосетно мање у односу на прошле изборе када је владајућа странка освојила 38,02 одсто гласова.

Прогноза кладионице предвиђа 7,1 одсто гласова за Социјалистичку партију Србије, што је мало бољи резултат у односу на онај који је имала на изборима - 6,99 одсто.

Опозициона листа "Србија против насиља" према кладионичарској прогнози може да очекује 33,4 одсто гласова. Ако упоредимо резултате од прошлих избора, листа Уједињени за победу Београда имала је 21,32 одсто, а коалиција "Морамо" окупљена око "Не давимо Београд" 10,81 одсто. Ако саберемо те изборне резултате, кладионице прозападној опозицији предвиђају за око 1 одсто више гласова него што је имала на прошлом гласању пре нешто више од годину дана.

Народна странка има 3,05 одсто према анализи кладионице, док је на претходним изборима учествовала у коалицији Уједињени за победу, па је тешко оценити колики би јој био изборни резултат.

Коалиција Нада за Београд Новог ДСС-а и ПОКС-а има 5,6 одсто према кладионици, што је пад у односу на изборни резултат који је 2022. године био 6,3 одсто.

Заветници и Двери према прогнози имају 6,1 одсто гласова, док су на претходним изборима учествовали одвојено када су Заветници освојили 3,5 одсто, а Покрет Двери и ПОКС 3,37 одсто.

Коалицији "Добро јутро Београде" кладионица предвиђа 2,85 освојених гласова, што је скоро исто колико је Борис Тадић са Душком Вујошевићем као носиоцем листе на београдским изборима освојио на прошлим изборима – 2,86 одсто гласова.

Резултати на парламентарним изборима

Изборни резултат који кладионица предвиђа за СНС на парламентарним изборима је 42,5 одсто, што је мала разлика у односу на резултате прошлих избора када је освојила 42,96 одсто.

Кладионичарска прогноза предвиђа мањи пад СПС-а на парламентарним изборима 10,2 одсто, што је мање у односу на 11,44 одсто колико је имала на претходним изборима.

Прозападна опозиција на листи "Србија против насиља" према кладионици има 21,3 одсто гласова и то је више него што је имала на претходним изборима, када је наступала у две колоне. На прошлим изборима листа "Уједињени за победу Србије" имала 13,67 одсто гласова, а коалиција Морамо 4,7 одсто.

Српска радикална странка ни по кладионици неће ући у парламент јер јој предвиђају 1,8 одсто освојених гласова, што је мање у односу на 2,16 одсто освојених 2022.

Коалиција Заветника и Двери може да рачуна на 6,2 одсто гласова према кладионици, док су на претходним изборима Заветници имали 3,71 одсто, а Двери и ПОКС 3,8 одсто гласова.

Коалиција НАДА Новог ДСС-а и ПОКС-а могла би према прогнозама да освоји 5,4 одсто гласова, што је слично изборном резултату који су имали - 5,37 одсто.

Савез војвођанских Мађара може да очекује сличан резултат, јер им кладионица предвиђа 1,6 одсто, док је на прошлим изборима освојио 1,58 одсто гласова.

Изборни резултат који може да очекује коалиција Бориса Тадића и Суверениста Радуловића је 2,65 одсто што значи да им мало фали да пређу цензус, док је на прошлим изборима Тадић освојио 1,67 одсто, а Суверенисти 2,27, што је обе листе оставило ван парламента.

Како се буду ближили избори, тако ће и квоте сигурно бити измењене. На њима ће се видети и колико су поједине предизборне кампање имале утицаја на бираче.

image