Србија и Балкан

Изборна хроника Дачић и Јовановић: Драго ми је што ме додирујете (ВИДЕО)

Тридесет шести дан кампање за парламентарне, покрајинске и локалне изборе у Србији
Изборна хроника Дачић и Јовановић: Драго ми је што ме додирујете (ВИДЕО)© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs

Републичка изборна комисија (РИК) донела је решење о именовању чланова и заменика чланова бирачких одбора у сталном и проширеном саставу у иностранству, као и у заводима за извршење кривичних санкција.

Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић навео је да ће се у иностранству гласати на 81 месту у 35 држава, док ће унутар завода бити 29 бирачких места.

РИК је, како је нагласио, био у обавези да до 6. децембра именује чланове бирачких одбора у сталном саставу у иностранству и у заводима.

Чланови РИК-а су у среду увече ретроактивно усвојили записнике са седница РИК од 16. до закључно 27, која је одржана 26. новембра.

РИК је између осталог утврдила и накнаду за рад на изборима заказаним за 17. децембра на местима на којима гласају бирачи са АП КиМ, а то право, како је додао Димитријевић, остварују на основу евиденције о присуству на бирачком месту.

Комисија је између осталог утврдила и накнаду за набавку материјала и превоз изборног материјала за управу Града Врања, Рашке, Тутина и Куршумлије.

Чланови РИК-а утврдили су и накнаду и за тренере бирачких одбора.
РИК је раније саопштила да ће се због разлике у временским зонама у Канади, Португалу, САД и у Уједињеном Краљевству гласати дан раније, 16. децембра од 7.00 до 20.00, док ће на свим осталим бирачким местима бити 17. децембра у истом периоду.

Вучић: До последњег даха ћу штитити националне интересе и наш народ на КиМ

Председник Србије и члан Српске напредне странке Александар Вучић поручио је на предизборном скупу у Крушевцу да ће до последњег даха штитити националне и државне интересе и интересе српског народа на КиМ.

"Шта год да се деси, увек ћемо да будемо уз свој народ и пре и после Бањске и увек ћемо да будемо уз Србе који на Косову и Метохији живе. И никада их нећемо оставити на цедилу. Наш је посао да у наредном периоду обезбедимо да ви живите боље", рекао је Вучић.

Вучевић:  17. децембра избор јасан - Александар Вучић или Драган Ђилас

Председник Српске напредне странке (СНС) и први на листи "Александар Вучић - Србија не сме да стане" Милош Вучевић изјавио је вечерас да грађани на изборима 17. децембра имају само два избора - између политике коју представља Александар Вучић и друге политике са свим листама коју, како је рекао, представља, заступа, командује и шефује Драган Ђилас.

Кркобабић: Доделићемо још 187 кућа младим паровима

Председник ПУПС-а Милан Кркобабић рекао вечерас да је потписано још 187 нових уговора за доделу празних кућа на селу младим брачним паровима, што чини укупан број од 2.650 додељених кућа за две и по године од када је пројекат почео.

"Сместили смо на тај начин 10.000 људи, 3500 деце и обезбедили им кров над главом. У Расинском округу додељено је 50 кућа, а просек година добитника је мањи од 30, а веровали или не, а то говори статистика, они су из града дошли на село", рекао је Кркобабић на предизборном скупу Српске напредне странке у Крушевцу.

Брнабић: Вучић неће бити председник ташна-машна, а да Србија пропада

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је изборној листи "Александар Вучић-Србија не сме да стане", важно да може да ради за добробит грађана и да њему не треба функција председника државе ако ће бити само "ташна и машна".

"Вучић је рекао, ако наша листа не освоји већину на начин да одлучује неће правити труле компромисе. Не жели да гледа како се Србија враћа и прошлост и да буде председник – ташна, машна, возач, секретерица. Ако се то деси, рекао је, даће оставку", навела је Брнабић за ТВ Хепи, додајући да он не жели да ради са људима којима је једино важна власт и новац.

Како је рекла, за разлику од опозиције, тој изборној листи власт није важна.

"Власт нам је важна само утолико што можемо да радимо за наш народ и да видимо Србију која побеђује. А да имам функцију и да Србија пропада – не хвала, то Вучићу не треба", рекла је Брнабић.

СПС: Наша дужност је да чувамо светиње на КиМ

Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић поручио је да му је част да буде у Рашкој, наводећи да имамо дужност да чувамо наше светиње, којих је највише на Косову и Метохији.

Дачић је казао да је Рашка средиште старе српске државе, верском и културном епицентру српског народа, саопштила је информативна служба СПС-а.

Дачић и Јовановић у ТВ дуелу

Председник СПС-а Ивица Дачић поручио је да након избора 17. децембра коалиција коју предводи жели да настави сарадњу са СНС-ом док је  председник Новог ДСС-а Милош Јовановић навео да је на републичком нивоу могућа само сарадња са другим опозиционим листама и то само "тромесечна техничка сарадња".

Дачић је у Јутарњем програму РТС-а истакао да то што је назив листе "ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ" показује шта су њихови политички циљеви – премијерско место ако освоје довољно гласова за то.

"И прошле године смо подржали Вучића за председника, али позиционирали смо се тако да нисмо исто као и СНС и да имамо различите политичке циљеве. Ако ми освојимо довољан број гласова за то, ако народ тако мисли, ако им се допада оно што ја говорим онда сам ја тај кандидат као председник коалиције", поручио је Дачић.

Каже и да његова коалиција жели да настави сарадњу са СНС-ом, али и да је за СНС питање да ли желе да наставе сарадњу са коалицијом око СПС-а.

На питање шта ће се десити ако Охридски споразум постане део поглавља 35, Дачић одговара да није реално да се то деси, јер Србија није прихватила споразум, као и да европске интеграције подразумевају националне државне интересе код сваке државе.

Милош Јовановић каже да су за коалицију НАДА једина тема промене до којих треба доћи после избора, а да би, у случају да из те коалиције буде долазио премијер, он био кандидат за ту позицију.

"Промене су неопходне да се десе и све што није актуелна власт долази у обзир, али на политичкој основи", поручио је Јовановић истичући да је актуелно стање неодрживо и да имамо "потпуни слом косовске политике".

 Јовановић је рекао и да је на београдском нивоу могућа постизборна сарадња са проевропским листама, али да је на републичком нивоу могућа само "тромесечна техничка сарадња" током које би се "ослободили медији".

Он је навео да се залаже за редефинисање односа према Бриселу.

"Ми знамо од 2008. године да је услов за наше чланство да прихватимо сецесију наше јужне покрајине. И зато ми сматрамо у српској коалицији НАДА да треба редефинисати наш однос према ЕУ. Људи, доста је с том причом да ЕУ нема алтернативу”, рекао је Јовановић додајући да се залаже за сарадњу са ЕУ без чланства и да "само Србија нема алтернативу".

ГИК: Почело штампање гласачких листића

Штампање гласачких листића и целокупног изборног материјала за гласање на изборима за одборнике Скупштине града Београда, расписаним за 17. децембар, почело је данас у штампарији Службеног гласника, изјавио је председник Градске изборне комисије (ГИК) Зоран Лукић.

Председник Градске изборне комисије (ГИК) Зоран Лукић рекао је да је данас почело штампање гласачких листића и целокупног изборног материјала који се штампа у штампарији Службеног гласника.

"То је дакле, 1.613.190 гласачких листића што одговара укупном броју бирача у Београду на дан 1. децембар ове године, збирне изборне листе, записника о раду бирачких одбора, налепница и свега онога што је потребно за квалитетно и законито спровођење избора", рекао је Лукић.

Додао је да је тренутно у фази припрема и техничке организације за спровођење избора, као и за све оно што је потребно да 17. децембра, избори протекну у најбољем могућем реду.

"Надам се да ће избори да протекну у миру и лепој атмосфери, као и да ће све проћи у складу са Законом", навео је Лукић.

Александар Шешељ: Србија неће бити паркинг за мигранте

Србија неће бити паркинг за мигранте, поручио је заменик председника Српске радикалне странке и кандидат за народног посланика на предстојећим изборима Александар Шешељ, на скупу у Сомбору.

"Кроз нашу земљу пролази много избеглица са Блиског истока и из неких других азијских земаља, а чули смо и гласове свих тих наших европских пријатеља и партнера како би неки од тих људи требало да своју будућност потраже управо у Србији. Ми то нећемо дозволити", поручио је он.

Додао је да би оне земље које су и направиле несрећу у Сирији, Ираку иу Авганистану требало да виде шта ће са мигрантима.

СНС: Посетићемо сваку кућу

Кандидаткиња са листе "Александар Вучић - Србија не сме да стане" Весна Видовић и повереница Савета за социјална питања Градског одбора Београд Наташа Станисављевић, посетиле су Петра Ћосо, ратног војног инвалида који је са породицом избегао из Хрватске не би ли показали да је брига о људима приоритет те странке.

"Посетићемо сваку кућу, сваког грађанина, јер желимо да чујемо потребе наших суграђана и да учинимо наш град бољим местом за живот. Зато 17. децембра бирамо Београд који не сме да стане, Београд који иде напред", поручила је Видовић.

Снага СНС-а је људима, каже Станисављевић и додаје да се зато свакодневно на терену, разговара са људима о њиховим проблемима, и ради на решавању тих проблема.

image