Србија и Балкан

Бербок: Пажљиво пратимо изборе у Србији, не може се седети на две столице

На конференцији за новинаре у Љубљани, Бербок је у друштву Тање Фајон послала поруке Београду пред изборе
Бербок: Пажљиво пратимо изборе у Србији, не може се седети на две столице© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Пажљиво пратимо изборе у Србији, каже каже немачка министарка спољних послова Аналена Бербок у сусрет гласању 17. децембра.

"У Европи не може бити сивих зона", поручила је Бербок са конференције за новинаре у Љубљани на питање које се односило на предстојеће парламентарне изборе у Србији 17. децембра, као и на утицај Русије у Србији.

"У време када руски председник, који у свом империјалном лудилу напада не само Украјину, већ и мировни поредак Европе, мора бити јасно да се залажемо за мир", рекла је шефица немачке дипломатије.

То је, додала је, показало 55 држава на недавном састанку ОЕБС-а у Скопљу, а то се још више односи на саму Европску унију. "Наша сарадња је наше животно осигурање", нагласила је Бербок.

Говорећи о односу руководства Србије са Русијом каже: "Када говоримо о проширењу, јасно је да не можете седети на две столице истовремено".

Преговори о приступању, како наглашава, због тога морају да буду праћени посвећеношћу миру, безбедности и вредностима Европске уније.

"Зато тога сам изузетно забринута због најновијих дешавања, посебно у Србији, у вези са тенденцијама националистичке пропаганде", рекла је немачка министарка спољних послова.

Став Србије, каже, утиче и на даљу сарадњу те земље и Европске уније. Влада Србије, како је нагласила, мора да примени препоруке ОЕБС-а у вези с демократским институцијама и људским правима.

image