Србија и Балкан

Амбасада Русије у БиХ: Појединци свесно подривају суверенитет земље

Тврдње да је Кристијан Шмит високи представник у Босни и Херцеговини не значе легитимизацију Шмита, већ делегитимизацију Управног одбора Савета за имплементацију Мировног споразума, наводи се у саопштењу амбасаде
Амбасада Русије у БиХ: Појединци свесно подривају суверенитет земље© Antonio Ahel/ATAImages

У вези с недавно одржаном седницом Управног одбора Савета за имплементацију Mировног споразума (ПИК) поново истичемо да Кристијан Шмит није високи представник у Босни и Херцеговини, навела је у реаговању Амбасада Руске федерације у БиХ.

Како су напоменули, покушаји појединих чланова УО ПИК-а да тврде супротно не значе легитимизацију Шмита, већ делегитимизацију Управног одбора.

"Зато се донесени закључци не могу сматрати ставом међународне заједнице, још више зато што се садржај документа издваја пристрасношћу и неуравнотеженошћу, да не говоримо о текстуалном кршењу Aнекса 4. Мировног споразума - Устава БиХ", пише у саопштењу.

Лицемерно изгледају мантре о подршци јединству, суверенитету и територијалном интегритету БиХ, када показаним приступом поједини чланови УО свесно подривају и јединство и суверенитет и територијални интегритет земље, упозорава се у саопштењу.

"Вредност Мировног споразума заснива се на систему који омогућава да се државност БиХ гради у складу с тежњама њених грађана. Али, као што показује пракса његове реализације, могу бити одрживе и виталне само оне одлуке које су постигнуте од стране самих политичких субјеката БиХ, а никако не оне које су написане у ОХР-у или у америчкој Амбасади те донесене, као што се каже, 'с упереним у главу пиштољем' високог представника, посредством уцена и незаконитих санкција, чиме добијају схоластички формално-правни оквир", наводе из руске Амбасаде.

Стране у БиХ позивају се да одбаце спољно менторство, да покажу мудрост, стрпљење, компромисни приступ, дајући турбулентном свету пример зрелог и одговорног решавања проблема ради стварања истински независне и суверене БиХ и постизања благостања и мира свих њених грађана.

Управни одбор ПИК-а разматрао је на дводневном заседању у Сарајеву стање у погледу спровођења Дејтонског мировног споразума. Из ОХР-а је саопштено да је посебна пажња посвећена "сецесионистичкој реторици владајуће коалиције у Републици Српској и подривању уставног поретка БиХ, укључујући и покушаје да се погрешно окарактеризује међуентитетска линија разграничења".

image