Србија и Балкан

Петронијевић: Шмит извршио државни удар, Србија и Хрватска да реагују

Нелегално и нелегитимно постављени високи представник дошао је у БиХ, прибавио бонска овлашћења која му не припадају, додајући да се у бонским овлашћењима, нити у Дејтонском споразуму, ни Уставу БиХ, не може наћи ни реч о законодавној улози високог представника, указао је адвокат
Петронијевић: Шмит извршио државни удар, Србија и Хрватска да реагују© ATA Images

Адвокат Горан Петронијевић оценио је да би Србија и Хрватска требало да активирају овлашћења која имају као гаранти Дејтонског мировног споразума, с обзиром на то да је нелегални и нелегитимни високи представник Кристијан Шмит извршио државни удар у БиХ, јер је себи приграбио законодавна овлашћења која му не припадају и променио Кривични закон БиХ.

Петронијевић је рекао да Шмит нема улогу законодавца, али је себи приграбио законодавну власт, променио Кривични закон и прописао да ће онај ко не буде извршио његову наредбу бити кажњен затвором од шест месеци до пет година.

"По том члану сада гоне председника Републике Српске Милорада Додика. То је смејурија од изигравања права и међународног и унутрашњег", изјавио је Петронијевић за ТВ Прва.

Говорећи о циљу таквих потеза, Петронијевић је навео да из међународне заједнице сматрају да скидањем Додика са власти решавају проблем отпора Републике Српске у свим међународним захтевима који иду према БиХ, а то се, прије свега, односи на пријем БиХ у НАТО и друга питања.

"Дакле, скидањем Додика са власти рачунају да ће добити некога ко ће у Републици Српској дати сагласност на све оне активности којима су се у Српској до сада противили. Иза тога стоји улазак у НАТО и отимање територије Српске, значи не имовине, него територије, јер имовина значи територију", рекао је Петронијевић, који је и председник невладине организације Центар за обнову међународног права.

Он је истакао да би на све то морале да реагују Србија и Хрватска.

"Гаранти Дејтонског споразума су Србија, као правни наследник тадашње СР Југославије, и Хрватска. Према томе, треба активирати овлашћења која су у изворном Дејтонском споразуму дата и Србији и Хрватској у смислу очувања Дејтона", рекао је Петронијевић.

Он је навео да је циљ судског процеса који се води против председника Републике Српске пред Судом БиХ због непоштовања одлука Шмита да се Додику забрани да се бави политиком, а да је оптужба потпуно неоснована.

Петронијевић је рекао да нелегално и нелегитимно постављени високи представник долази у БиХ, прибавља бонска овлашћења која му не припадају, додајући да се у бонским овлашћењима, Дејтонском споразуми и Уставу БиХ не може наћи ни реч о законодавној улози високог представника.

Он је указао да читав овај проблем почиње од нелегалног и нелегитимног високог представника који није именован на начин како је то предвиђено Дејтонским споразумом.

Петронијевић је подсетио да високог представника предлаже Савет за имплементацију мира - ПИК, а верификује Савет безбедности УН, који га "мини резолуцијом" поставља и он тек онда има овлашћења која су пре њега сви имали.

Он је напоменуо да чак ни ПИК није једногласно предложио Шмита, већ су Русија и још једна од земаља ставиле вето на то.

Петронијевић је подсетио да је био једини случај када је Кристијан Шварц Шилинг био високи представник, а није била донета "мини резолуција", али је постојала писана кореспонденција између свих чланова ПИК-а и чланица Савета безбедности УН и пристанак на то, па је онда то заменило "мини резолуцију".

Бивши дипломата Зоран Миливојевић рекао је да је оно што је урађено директно рушење Дејтонског споразума који је на снази и да БиХ није суверена држава, јер има ПИК.

"Ово је покушај да се на силу сруши Дејтонски споразум и произведе нови статус БиХ у складу са интересима дела међународне заједнице", истакао је Миливојеивћ.

Он је подсетио да је БиХ примљена у УН на основу Дејтонског споразума, али изворног, према којем она функционише са два ентитета и три конститутивна народа.

image