Србија и Балкан

Компликовано до "зла бога": Како Срби са севера КиМ могу да смене четворицу градоначелника?

Процес смене Атића, Хетемија, Пеција и Зећирија, изабраних са по неколико стотина гласова док су Срби бојкотовали изборе, могао би да траје и месецима
Компликовано до "зла бога": Како Срби са севера КиМ могу да смене четворицу градоначелника?© РТ Балкан / Зоран Шапоњић

Срби са севера Косова и Метохије јуче су у зградама Скупштина општина у Северној Митровици, Звечану и Зубином Потоку предали захтеве за покретање петиције за смену градоначелника, што је само почетак процедуре предвиђене административним упутством владе тзв. Косова.

У Лепосавићу, међутим, захтев јуче није поднет  јер председавајући Скупштине општине није био на радном месту а градоначелник није дозволио да неко други прими захтев.  

Овим је тек почела веома компликована процедура за смену градоначелника у четири општине на северу КиМ која би могла да потраје више месеци и коју ће албанске локалне власти на северу, изабране са по неколико стотина гласова, отежавати на сваком кораку, што је за очекивати. Да би се дошло до смене градоначелника, Ердена Атића у Северној Митровици, Љуљзима Хетемија у Лепосавићу, Измира Зећирија у Зубином Потоку и Иљира Пеција у Звечану уз време, биће потребно и брдо документације, административних поступака, све печат до печата.

Два начина, много папирологије

Поменутим административном упутством Куртијеве владе усвојеним у септембру ове године, предвиђен је наиме читав низ корака, административних радњи како би градоначелници били смењени, а само један од тих корака јесте обавеза да петицију за смену потпише најмање 20 посто грађана са правом гласа у појединим општинама.

Први корак у овом процесу је формирање иницијативне групе од најмање три особе које заступају захтев грађана одређене општине а та група затим, пре него што почне прикупљање потписа мора о томе да обавести председника СО или ЦИК. Председник СО затим о иницијативи грађана обавештава градоначелника, ресорно министарство за локалну самоуправу као и ЦИК и у року од пет дана разматра иницијативу и региструје "иницијаторску групу".

Група од три грађанина затим, пошто од председавајућег СО добије потребну документацију, има рок од 30 дана да покрене процес и сакупи потписе за смену градоначелника а рок се може продужити једном, до 45 дана. Затим је наведено да је, да би процес за смену градоначелника био успешан, потребно да на гласању за смену градоначелника, које мора бити организовано у року од 45 дана, "за" гласа 50 одсто плус један глас грађана са правом гласа у одређеној општини. После тога резултат се шаље председници Косова која има рок од 30 до 45 дана да распише ванредне изборе.

Други, краћи начин да се дође до нових локалних избора на северу КиМ јесте да градоначелници поднесу оставке, али, та могућност за сада није на видику. Ово посебно ако се има у виду да, рецимо, новоизабрани градоначелник Лепосавића Љуљзим Хетеми скоро пола године физички није напустио зграду СО у центру Лепосавића.

Административно упутство и процедуру коју је предвидела Куртијева влада јуче је подржала и Амбасада САД у Приштини која је саопштила а грађани са севера Косова "имају право да траже оставку градоначелника на основу административног упутства које је издала косовска влада", пренео је "Kљан Kосова".

Амбасада САД на Kосову, иначе, на дан локалних избора који су на северу КиМ одржани 23. априла ове године и које су Срби бојкотовали, саопштила је да су "избори у четири северне општине, одржани у складу са уставним и законским одредбама Kосова".

Иначе, на локалним изборима на северу КиМ, који су одржани 23. априла ове године и које су Срби бојктовали, у Лепосавићу је победио Љуљзим Хетеми који је добио 100 гласова односно подршку 73 посто изашлих бирача. У Северној Митровици победио је Ерден Атић са 553 гласа или 67 посто изашлих. У Зубином Потоку победио је Измир Зећири са 197 гласова а у Звечану Иљир Пеци који је добио 114 гласова или 59 посто изашлих.

Крајем маја, јаке снаге полиције тзв. Косова заузеле су зграде СО у Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку а запослени у администрацији у овим општинама од тада не могу на своја радна места. Градоначелници Северне Митровице и Лепосавића раде у канцеларијама у зградама СО, док градоначелници Звечана и Зубиног Потока раде у канцеларијама у селима у овим општинама.

image