Србија и Балкан

Тајна плаве траке и црвеног тепиха: Да ли су се Курти и Рама данас мирили у Валони?

По неким извештајима, двојица премијера били су данас у Валони на дистанци, имеђу њих председник Албаније и председница Скупштине Албаније, други извори пак тврде да су пали осмеси и да је било и ћаскања
Тајна плаве траке и црвеног тепиха: Да ли су се Курти и Рама данас мирили у Валони?© AP Photo/Boris Grdanoski

Веома су контрадикторни извештаји који су током дана стизали из Албаније, из града Валоне са прославе 111. годишњице независности Албаније, односно Дана албанске заставе а који се тичу заједничког присуства Едија Раме и Аљбина Куртија поменутој прослави као и да ли су двојица албанских првака искористили велики празник да се измире. Ово, пошто су њихови односи последњих месеци нарочито, као што је познато, били веома затегнути.

По једним изворима, премијери две албанске државе, једне која слави 11 деценија независности и друге коју Запад само што је породио, држали су се током прославе на дистанци, обострано, толикој да су у тампон зону између њих могли да стану и председник Републике Албаније Бајрам Бегај и председница Скупштине Албаније Линдита Никола.

Други пак извори тврде да су Курти и Рама виђени како су накратко, није јасно да ли пре или после церемоније, у ходу поразговарали претпоставља се о важним политичким и друштвеним темама као и о будућности Балкана, односима двеју држава, могућностима за превазилажење личних анимозитета, уједињењу, итд, итд.

На једном албанском сајту објављена је чак  и фотографија Раме и Куртија из Валоне. Рама је у кишној кабаници, Курти у сакоу, белој кошуљи и машни скоро у боји албанске заставе, како се безмало трчећи, уз обостране уздржане осмехе крећу, не види се да ли по црвеном тепиху, а Курти је, случајно или не, пола корака у заостатку.

Истина, и албански медији наводе да је таква фотографија, нарочито последњих месеци, велика реткост, а неки подвлаче и да се ради само о физичком присуству ове двојице на истом месту.

Други медији у први план стављају и један необичан Куртијев потез, данас у Валони којим је тзв. косовски премијер наводно покварио "естетику догађаја". Наводи се наиме, да је Курти на споменик у овом албанском граду положио венац цвећа са траком плаве боје, оне какве су униформе мировних снага УН, док су и Рама и председник Албаније и све остале званице положиле венце са траком у црно-црвеним бојама албанске заставе.

Остало је тако отворено питање зашто је Куртијева трака била плава, кад су све остале биле црно-црвене и да ли је и на тај начин можда хтео да контрира Рами?

Албански медији траже данас, поред осталог, одговор и на ово питање, неки тврде – "циљ је постигнут, да (Курти) што више упадне у очи и издвоји се из свега".  

Кад се све сумира, остало је отворено питање колико су Рама и Курти данас у Валони стигли да изгледе међусобне нетрпељивости, и, јесу ли уопште радили на том проблему.

Да, рецимо, продискутују о потезу Раме који је пре само три месеца ухапсио у Тирани Бесника Мујеција одборника Куртијевог "Покрета Самоопредељење", човека који је, судећи по неким фотографијама, био у другарским односима са премијером Косова.

Мујецу је, подсећања ради, ухапшен  у Тирани у акцији албанске полиције у којој је заплењена дрога вредна скоро пола милиона евра. Мујецију је на терет стављена сумња да је учествовао у продаји, односно у трговини наркотицима. Са своје стране, Рама не само да је ухапсио Куртијевог одборника, него је и његово име објавио у медијима на сва звона.

Питање је такође да ли су Рама и Курти стигли да поразговарају, пошто у међувремену других прилика и виђења нису имали, и о изјави Раме датој пар дана пре хапшења Мујеција који је за Куртија рекао да је "тврдоглав и максималиста".

Иначе, претходна прилика да се ова двојица виде испуштена је половином јула ове године. Курти је тада, наиме, одбио да се сретне са Рамом који је био у – "званичној посети Приштини" изјавивши  да ће се са Рамом срести само на састанку влада двеју држава.

Истина, ишао је и Курти често у Тирану, али те посете нису, такође искоришћене за сусрете, размену мишљења као и да се изгладе несугласице и свађе двојице премијера. Курти је тако, не давно, био у Тирани на дан парламентарних избора, да као држављанин Албаније гласа и не само то, него и том приликом подржи Рамину опозицију.

Између гласања у Тирани и хапшења Куртијевог одборника, такође у главном граду Албаније, прилика за виђење као и за свађе било је на претек. Тако се Рама појавио као један од оснивача "Отвореног Балкана", који је Куртију – нож у леђа. Такође, у време када Курти не жели ни да чује о ЗСО, Рама се појавио у јавности са нацртом платформе за ову организацију српског народа.

Курти је са своје стране летос био у Тетову, упућени веле са намером да начини још који корак позиционирајући себе као вођу свих Албанаца на овим просторима. Итд, итд, све до данашњег дана, плаве траке и сусрета на црвеном тепиху у Валони.

Политички аналитичар са Косова, професор Неџмедин Спахиу за РТ Балкан каже да су разлике између Едија Раме и Аљбина Куртија упркос данашњем зајединичком присуству на прослави у Валони непремостиве и у начину гледања на политички живот на Балкану и на личном плану.

„Не може се рећи да ће се они помирити, једино што их гура да пруже руку један другом јесте јавност и на Косову која притиска Куртија и до неке мере у Албанији Раму, која тражи од њих да буду ближи“, каже професор Спахиу.

Ни тако велики празник као што је прослава 111. годишњице независности, односно Дана албанске заставе није изгледа била довољна да било шта помери на релацији Рама – Курти.

"Аљбин Курти да је паметан не би отишао тамо кад није позван. Он има свој дан који треба да слави на Косову и Косово има свој дан независности и он не треба да иде у Албанију ако га тамо не зову. А, вероватно да није био позван, јер се зна какви су односи између њих двојице. Курти је чак ишао и на утакмицу Албанија – Чешка где такође није био позван, већ је једноставно искористио право да као обичан грађанин оде на ту утакмицу и није био на бини са Рамом, него на другој. Није дакле отишао на утакмицу Косова које је победило 3 : 0, него на утакмицу Албаније што је својеврстан парадокс", каже Спахиу.

Наш саговорник понавља да су нетрпељивости између Раме и Куртија и личне природе и резултат различитих гледања на односе Косова и Албаније, на будућност Албанаца, уједињења, лидерства...

"У којој мери једно, у којој друго, треће, тешко је казати. Подсећам међутим  да Еди Рама није имао проблем само са Куртијем, да је имао проблем и са Рамушом Харадинајем, и са неким другим лидерима Косова, и то није ствар само личне природе него и у гледању на различита питања и политичка збивања на Балкану", каже Спахиу.

image