Србија и Балкан

Вучић: Гасни интерконектор између Србије и Бугарске изузетно важан

Председник Александар Вучић позвао је све грађане Србије да изађу на изборе 17. децембра
Вучић: Гасни интерконектор између Србије и Бугарске изузетно важан© FOTO TANJUG/bs

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је Гасни интерконектор, који ће сутра бити свечано отворен, коштао скоро 90 милиона евра, а да је чак 50 милиона евра поклонила Европска унија, истичући да је овај пројекат за Србију изузетно важан.

"Најпре, повезани смо са Бугарском, преко интерконектора, што је 60 одсто наше годишње потрошње. То нам омогућава да закупимо део азербејџанског гаса. Да увек имамо бољу диверзификацију и слично. Ми смо овде завршили и три регуларне станице, што значи да ће три општине имати гас, нешто што значи живот, и бољу и здравију животну средину", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Како је навео, сутра ће у Нишу поводом обележавања почетка рада Гасног интерконектора Србија-Бугарска, угостити председника Републике Азербејџан Илхама Алијева и председника Републике Бугарске Румена Радева.

"Са Азербејџаном имамо и добру сарадњу када је у питању оружје. Захваљујући њима добар део индустрије нама функционише. Имаћемо и војну вежбу сутра", додао је Вучић.

Он је навео да Србија добија гас редовно, а да је једини проблем такса, о чему ће се сутра говорити.

О Орбану и Ердогану

Председник Србије је, реагујући на изјаве турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, који је упутио подршку Косову, поручио да је у питању "мало тежа реченица за нас".

"Ердоган је рекао да ће наставити појачано да ради на међународном признању Косова, што је мало тежа реченица за нас", истакао је Вучић.

Када је у питању мађарски премијер Виктор Орбан, казао је да је у питању искрени пријатељ, који подржава Србију и који неретко ризикује своју позицију да помогне Србији. 

Избори

Вучић је позвао грађане да изађу на изборе 17. децембра и поручио да "Ђиласовим листама неће помоћи ни већа излазност".

Коментаришући изјаву Драгана Ђиласа који је рекао да ће "Вучић остати без власти" уколико излазност буде већа за пет одсто у односу на прошле изборе, председник Србије је рекао да им ни то неће помоћи јер, како каже, народ све зна.

"Ја позивам да изађу не још пет него 10, 15 одсто више на изборе јер су избори демократска тековина и тад имате најлегитимније изборе. Ђиласу и његовим листама неће помоћи ни пет ни 20 одсто јер народ све зна и они то знају, само обмањују народ да би могли после да лажу и говоре како је било неправилности", рекао је Вучић.

На изјаву Ђиласа да ће добити изборе у више градова, међу којима су Крушевац и Кнић, Вучић је одговорио да је гледао истраживања и да ће у Крушевцу проћи као "боси по трњу".

"Ако воле себе да лажу, немам проблем. Биће 56 према 21. То је последње што сам видео. И у Београду губе. Водили су, али сад значајно губе. Кандидовали су безличног типа који се хвали мојим резултатима. Људи су схватили да они желе да Србија стане, да желе да закатанче Србију и остало. Пребројаћемо сваки глас. Техничке глупости нећу да коментаришем", рекао је Вучић.

Говорећи о људима који су подржали листу "Александар Вучућ - Србија не сме да стане", каже да су сви знали да ће бити напада.

"Немају демократкси капацитет да схвате да неко нешто друго мисли. Живите у сопственом балону, па се изненадите бројем људи који мисле другачије од вас. Шта је Јокићу потребно? Нико никада неће бити МВП НБА, од српских кошаркаша. Шта је њему потребно? Он је све сам зарадио, и он и његова браћа. Они само виде да Србија напредује. То су људи који свесно раде нешто добро за своју земљу, тим људима бескрајно хвала", напоменуо је Вучић.

image