Србија и Балкан

Изборна хроника: "Србија против насиља" тражи седницу РИК-а, Изетбеговић подржао Угљанина

У току су последњи дани предизборне кампање за изборе 17. децембра
Изборна хроника: "Србија против насиља" тражи седницу РИК-а, Изетбеговић подржао Угљанина© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Остало је још неколико дана до ванредних парламентарних и локалних избора, као и покрајинских у АП Војводини, који ће бити одржани 17. децембра.

Републичка изборна комисија утврдила је збирну изборну листу кандидата за учешће на парламентарним изборима на којој је 18 листа са 2.817 кандидата предложених за 250 посланичких места.

Такође, градска изборна комисија усвојила је збирну листу за одборнике Скупштине града Београда на којој је 14 изборних листа коалиција, странака и група грађана.

Предизборна тишина почеће у четвртак 14. децембра у поноћ.

Дачић: Ми смо поуздани партнер СНС-у

Ивица Дачић, казао је на предизборном скупу у Крушевцу да је та коалиција поуздан партнер Српској напредној странци те да је циљ да са том странком освоји већину на свим изборима који се одржавају 17. децембра.

"Ми не можемо да правимо коалиције са (Драганом) Ђиласом нити са било ким, ми смо поуздани партнер СНС-у, хоћемо да са СНС освојимо већину на парламентарним, покрајинским, изборима за одборнике, свим изборима који се одржавају јер је то у интересу политичке стабилности Србије", казао је Дачић пред пуним биоскопом "Крушевац".

Изборе у Србији пратиће око 75 посматрача ОЕБС

Око 75 посматрача из Парламентарне скупштине Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) распоређено је у Србији ове недеље да прати парламентарне изборе 17. децембра, саопштено је из седишта те организације.

Потпредседник ПС ОЕБС Рејнхолд Лопатка именован је за специјалног координатора који ће водити краткорочну посматрачку мисију, а шеф делегације биће Фарах Карими. Представници изборне администрације и цивилног друштва, кандидати и стручњаци ће детаљно информисати посматраче о ситуацији уочи избора, пре него што се упуте у неколико региона широм Србије ради посматрања изборног дана.

"У време појачаних изазова како на домаћем, тако и на међународном плану, ови избори долазе у важном тренутку за Србију и зато се радујем што ћу бити присутан на гласању у недељу", рекао је Лопатка.

Вучић: Просечна плата до 2027. у Србији већа од 1.400 евра

Председник Србије и члан СНС Александар Вучић изјавио је данас, на предизборном скупу напредњака у Прокупљу, да ће просечна плата у Србији до 2027. године бити већа од 1.400 евра, а у Топличком округу преко 1.000 евра.

"Када сам постао министар одбране и потпредседник владе, први дани тог не увек лаког посла обележиле су трагедије које су погодиле две породице у Топлици. И тада сам видео шта је јуначка Топлица. Страдали су наши момци који су били ангажовани на разминирању терена, на Копаонику. И обилазећи породице нисам знао шта да кажем супругама које су изгубиле своје мужеве, мајкама које су изгубиле своју децу, а Топлица је некако увек била прва на бранику отаџбине", рекао је Вучић.

Истакао је да нема краја у нашој земљи да је тако здушно и тако пуног срца увек био уз своју Србију и увек спреман да се жртвује, а да притом није мање добио од своје Србије.

"Хвала вам Топличани на томе што сте се увек несебично жртвовали за своју отаџбину, јер сте боље од свих нас знали да резервну отаџбину немамо", поручио је Вучић.

Изетбеговић подржао Сулејмана Угљанина

Председник Странке демократске акције Босне и Херцеговине (СДА БИХ) Бакир Изетбеговић упутио је подршку председнику СДА Санџака Сулејману Угљанину, листи "Чувари Санџака“ и свим Бошњацима који гласају на предстојећим парламентарним и локалним изборима у Србији, саопштила је центра санџачког СДА.

"Драги Бошњаци Санџака, пред вама су најважнији избори у последње две деценије. Од вашег гласа зависи будућност и статус Санџака, позиција бошњачког народа, али и квалитет живота сваког од вас понаособ", поучио је Изетбеговић.

Он је оценио да глас сународника Санџака "није питање опредељења између странака или кандидата" већ "избор између економске стагнације, вазалства, губљење идентитета" са једне и слободе очувања вере, културе, језика, обичаја, економског просперитета с друге стране.

Вучић у Прокупљу: Здравство у Србији се мења набоље

Председник Србије Александар Вучић у Прокупљу је обишао радове на другој фази реконструкције Здравственог центра. 

Вучић је рекао да ће то бити понос људима у Топлици и да су то ствари које остају, додајући да се здравство у Србији мења набоље.

Он је нагласио да у Србији има пуно домова здравља и болница које треба обновити и да за тај посао не би било довољно ни 10 година.

"Србија против насиља" тражи хитну седницу РИК-а због сумњи у регуларност избора

Чланови Републичке изборне комисије (РИК) испред коалиције "Србија против насиља" затражили су данас од РИК да закаже хитну седницу како би се отклониле сумње у регуларност избора, због уоченог кршења изборног поступка.

Они су истовремено позвали грађане да изађу на биралишта што масовније и тако спрече могуће манипулације.

"Нема демократије без јавности која је спремна да је брани. Сигуран сам да ће грађани у великом броју изаћи и масовношћу доказати да су спремни да бране своје изборно правно и демократију", рекао је, на конференцији за новинаре, Танасије Маринковић, члан РИК и професор на Правном факултету Универзитета у Београду, који је указао на наводно "фалсификовање потписа подршке грађана и њихово пресељавање ради гласања".

НАДА: Грађани да гласају за промене 17.децембра

Српска коалиција НАДА коју чини Нови ДСС и ПОКС позвала је грађане да на изборима 17. децембра гласају за промене.

Председник ПОКС и један од лидера коалиције НАДА Војислав Михаиловић навео је да је та коалиција "гарант промена" и да народ хоће државу у којој ће се осећати сигурно и која ће му бити, како је рекао, "мајка, а не маћеха".

Он сматра да грађани Србије не желе да им децу "васпитава ријалити", нити да живе у држави где је, како је оценио, све везано за једну странку, саопштено је из коалиције НАДА.

Јованов: Поднео сам кривичне пријаве против Алексића и Тепић

Шеф посланичке групе Српске напредне странке (СНС) у Скупштини Србије Миленко Јованов рекао је да је данас поднео кривичне пријаве против председника Народног покрета Србије Мирослава Алексића и потпредседнице Странке слободе и правде Маринике Тепић.

"Када је у питању Алексић, кривична пријава је поднета због његових чудних радњи када су у питању невладине организације и Национална служба за запошљавање, где је са тастом Љубишом Кнежевићем успео да извуче 54 милиона динара за финансирање разних пројеката за које, како имамо информацију, ништа није реализовано", рекао је Јованов за Танјуг.

Он је позвао надлежне да провере тачност, како је рекао неких других ствари које је Алексић радио као председник општине Трстеник.

Јованов је истакао и да се кривична пријава против Тепићке односи на период 2012-2016. године када је била на челу Покрајинског секретаријата за спорт и омладину.

"Тада су врло често додељивана средства која никада нису правдана. Она су одлазила само у једном правцу и никада се није сазнало на шта су та средства трошена. Такође, финансирани су различити облици наводних спортских удружења која заправо то нису била јер су се налазила на адресама приватних кућа", навео је Јованов.

Он је оценио да је јасно да су се на тај начин финансирали неки њој блиски пријатељи попут Новака Филиповића који је касније говорио о томе.

Јованов је позвао надлежне да провере како су и на који начин финансиране "Банатске шоре", посебно имајући у виду да су неколико пута запослени у покрајинском секретаријату Мариники Тепић скренули пажњу да нема основа да се финансирају јер није у питању спорт.

Јованов је рекао да су кривичне пријаве послате тужилаштву у Новом Саду и у Крушевцу.

"Очекујемо да тужилаштва реагују по тим пријавама, да позову све оне који су наведени у пријавама, да их саслушају, изведу доказе и да онда коначно добијемо одговор на питање где су се и како трошиле паре грађана Србије и како се то неко бахатио и богатио за време док је Србија пропадала, док су делили отказе грађанима, док народ није имао хлеб и није имао посао", закључио је Јованов.

Шапић: Понашали смо се одговорно, задовољан сам постигнутим

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић изјавио је да се током свог мандата на челу Београда понашао као да ће ту бити цео мандат и да је изузетно задовољан постигнутим.

Он је за К1 телевизију истакао да се његов кабинет понашао одговорно и да је радио дугорочно.

Шапић је навео да је у локалној управи већ 14 година и да у Београду сигурно не постоји неко ко се толико бавио том облашћу, као и да су његови резултати и те како мерљиви.

"Вођење Новог Београда, најмногољудније општине у Србији, за мене је била платформа за даљи рад и наравно да ми је када сам дошао на чело града било много лакше, јер сам могао да будем брз и оперативан", истакао је Шапић.

Говорећи о новогодишњим ваучерима, које по трећи пут добијају сва деца до четвртог разреда средње школе, као и сви запослени у образовним установама, он је рекао да је најавио и бесплатне вртиће и уџбенике, као и бесплатни енглески језик у вртићима.

"Само за те три ствари обезбеђено је 80 милиона евра годишње из постојећег буџета. Ове мере су највише оспораване у смислу да нема пара у градској каси за њих и нико није веровао да ће оне бити реализоване", рекао је Шапић и додао је да су сада бесплатне и услуге социјалне заштите, које су се некад плаћале, попут услуге геронтодомаћице и персоналног асистента, а подељено је и око 200.000 бесплатних карата за базене.

Такође, рекао је, увођењем Сервисног центра, са јединственим бројем за све градске службе, грађанима је олакшана комуникација са градским предузећима и установама.

"За првих шест месеци рада, Сервисни центар је примио више од милион позива, а овакав систем не постоји ни у једном граду у овом делу Европе. Резултат свега тога је да сада тачно знамо какве проблеме имају наша комунална предузећа, па са нивоа Града можемо да повлачимо потезе за проблеме које утврдимо на терену", рекао је он.

Истиче да је један од веома важних пројеката и тунел од Економског факултета до Булевара деспота Стефана, а додао је и да је Влада Србије завршила пројекат "Новог савског моста", који би требао да почне да се гради.

"Рекао сам да уколико тунел не буде стигао, неће почети ни изградња моста, јер је тај пројекат објективно повезан са њим. Мост без тунела нема никаквог смисла. Пре 15 дана, Влада је потписала уговор са извођачима и направљена је процена на 235 милиона евра. Пројекат тунела увелико сустиже мост и то ће бити један од највећих саобраћајних инфраструктурних пројеката у Београду", рекао је Шапић.

Говорећи о јавном превозу он је рекао да је постављено првих 1.000 информативних табли на станицама широм Београда.

Шапић је подсетио да је пројекат топлодалековода из Обреновца био заустављен последњих 25 година, а да ће након његове реализације топлотном енергијом директно бити снабдевано више од половине Новог Београда.

Очекује да почетком године сав аутобуски саобраћај буде пребачен на Нови Београд.

"Сви представљени пројекти приказују активности које су припремљене много раније, без обзира на спекулације о томе када би избори могли да буду расписани", закључио је Шапић.

Вучић: Србија посвећена унапређењу изборног процеса

Председник Србије Александар Вучић примио је представнике Канцеларије ОЕБС за демократске институције и људска права (ОДИХР) задужене за посматрање ванредних парламентарних избора у Србији расписаних за 17. децембар и том приликом истакао да је Србија, као и увек до сада, посвећена унапређењу изборног процеса.

"Добар разговор са представницима Мисије ОДИХР-а у вези са предстојећим изборима у Србији. Наша земља је, као и увек до сада, посвећена унапређењу изборног процеса, у складу са тежњама усмереним на укупну демократизацију друштва, а у оквирима закона и уз поштовање преузетих обавеза", написао је Вучић на свом Инстаграм налогу "будућностсрбијеав".

Председник Вучић је изразио очекивање да ће предстојећи избори протећи фер, у демократским условима и да ће глас народа показати јасан пут Србије.

Двери: Електросевер постао део Косова, поништићемо све штетне и антиуставне споразуме 

Покрет Двери оценио је да потписивање уговора између српског Електросевера и косовске компаније за дистрибуцију електричне енергије – КЕДС не значи само да ће Срби на Косову од сада струју плаћати фирми у власништву Косова, већ и да је Електросевер фактички постао део косовског енергетског система.

"Све ово урађено је у потпуном медијском мраку, мимо очију јавности, у време избора и у техничкој Влади Србије која не би смела да доноси било какве стратешке одлуке у техничком мандату", навеле су Двери у саопштењу и додале да је скандалозно да та тема никада није била на дневном реду седнице парламента.

За Двери је посебно шокантно што председник Србије Александар Вучић говори како је задовољан потписаним уговором.

Покрет додаје да је истина потпуно другачија по државу Србију, јер сваким до сада предузетим преговарачким кораком власти, Србија је имала све мање надлежности над Косовом и Метохијом.

Двери и Национално окупљање гарантују да ће поништити све штетне и антиуставне споразуме које је у Бриселу и Вашингтону прихватила садашња власт и радити на пуној реинтеграцији Космета у састав Србије, наведено је у саопштењу.

image