Србија и Балкан

Хил се не смирује пред српске изборе: Не мешам се, али знам шта је потребно

Амерички амбасадор каже да се Србија не помера на свом европском путу због неусклађивања са санкцијама Русији и због недостатка нормализације односа са Приштином
Хил се не смирује пред српске изборе: Не мешам се, али знам шта је потребно© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил каже да током дијалога Београда и Приштине на столу није признање независности, него нормализација односа.

Хил пак није појаснио на какву нормализацију мисли када из Европске уније, под чијим покровитељством се дијалог одвија, стиже уцена Србији да споразум из Охрида, који подразумева дефакто признање независности, постане део преговарачих поглавља.

"Пре свега, оно што је на столу, наравно, није признање. Оно што јесте је нормализација. И ја мислим да ситуација мора да се нормализује. Људи на северу Косова морају да се пробуде ујутро са знањем како ће њихов живот да изгледа. Мора да постоји могућност да људи путују где год да желе. Мора да постоји разумевање за сва ова питања", каже Хил.

Како је напоменуо у интервјуу за Јуроњуз Србија, оно што је на столу познато је обема странама и Србија је то "суштински прихватила".

На питање о порукама које стижу из водећих европских земаља попут Италије, Немачке и Француске, које помињу дефакто признање, Хил каже да свакако треба водити рачуна о избору речи, али и да Сједињене Државе то схватају као причу о нормализацији односа.

"Дефакто заправо значи да они желе неку врсту процеса нормализације. Знам да су речи важне. Речи су посебно важне у време избора. Међутим, не желим да улазим у игре речима. Желим да кажем да је оно што је на столу познато обема странама. Србија је, суштински, прихватила оно што је се на њему налази. Постоји разумевање да се иде напред и то је базирано на овим договорима. Биће питања о томе како да се осигура да су ови споразуми јасни, као и да се осигура да је редослед обавеза обеју страна подједнако јасан. Мислим, искрено, да је било много напретка, али ово питање мора да се увуче и да једном за свагда буде решено, то је у интересу Србије и Косова", рекао је Хил.

Амбасадор САД каже да се нада да је у 2023, која је према његовим речима "по много чему била тешка", направљен напредак и да ће "ствари бити јасније када уђемо у 2024."

Догађаји у Бањској су нарушили дијалог и били штетни за све који су умешани, рекао је Хил, додајући да је "тешко стечено поверење нарушено".

"Мора да се деси неколико ствари. Прво, мора да буде јасно шта се десило, ко је одговоран за то. Друго, мислим да је то веома, веома важно. Мора да постоји јачи механизам, већа способност да се осигура да се ово неће поновити. Знате, цео овај процес дијалога је веома крхк и мислим да више Бањски и више инцидената те врсте, трагичних догађаја попут оних који су се десили 24. септембра... То је једноставно превише да би се овај дијалог одржао", рекао је Хил.

"Мислим да је такође важно да разумемо да ће Србија морати да настави са овим захтевима у оквиру плана раста и постоји много таквих захтева по којима мора да буде помака. И треће, као што смо већ причали, напредак у дијалогу мора да се настави, што је кључно. И искрено, то је једини начин како ће ово питање бити решено – у процесу дијалога са посредовањем Европске уније", рекао је Хил.

Амерички амбасадор каже да се Србија не помера на свом европском путу због неусклађивања са санкцијама Русији и због недостатка нормализације односа са Приштином.

Хил, који је претходних дана гостовао на више емисија у Србији тврди како се не меша у изборе који ће бити одржани 17. децембра.

"Ја избегавам да будем умешан у унутрашња питања Србије, али такође избегавам да будем умешан у америчка унутрашња питања, јер ја представљам америчке грађане у Србији. Али да, сасвим сте у праву, то ствара додатни терет целом процесу. Мислим да је то разлог зашто сви имају осећај да темпо треба да буде убрзан. Нема више изненађења, знамо прецизно шта је потребно. Ствар је у томе да се дође до плана имплементације који укључује редослед. Мислим да је то сасвим изводљиво и да никакви избори, било да се одржавају у Сједињеним Државама или било где другде, не би требало да имају умешаност у то", рекао је Хил.

image