Србија и Балкан

Смајловић: Срби са Космета немају због чега да се надају изборима

Странке су политички присиљене да бране српско присуство на Космету, али их људи из јужне српске покрајине не занимају
Смајловић: Срби са Космета немају због чега да се надају изборима© FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg

Колико је странкама битан Космет, не показује број људи на изборним листама који долазе са Косова и Метохије, већ позиција на листи на којој се ти кандидати налазе, оцењује за "Косово онлајн" новинарка Љиљана Смајловић.

A јужне српске покрајине, како овај медиј пише, има свуда, осим тамо где га највише очекујемо - на изборним листама.

Наиме, када се погледа првих 150 места на листама за парламентарне изборе, кандидати са Космета нису заступљени као што би се, можда, очекивало. Па тако највише кандидата из тог дела Србије имају листа Српске напредне странке и листа Социјалистичке партије Србије - по четири, коалиција Србија против насиља два, док свега по једног кандидата са Косова у првих 150 на листи имају коалиција Нада (Нови ДСС и Покс), Национално окупљање (Двери и Заветници), листа "Добро јутро Србијо" (СДС и Доста је било), као и листа Народне странке.

Не само да су малобројни, него, нису свуда ни добро котирани, па би, указује "Косово онлајн", недовољно упућени посматрач, гледајући изборне листе, могао да закључи да једна од главних тема у кампањи није Косово, него рецимо Сомбор или Чачак.

У овој кампањи се, како Смајловић оцењује, заправо врло мало говорило о Космету, иако је, додаје, СНС успео у последњих десет година "да сви морају ритуално да се заклињу у оданост територијалном интегритету земље и мало који опозиционар се усуђује да каже - Косово смо изгубили, заборавите то".

"Већина странака је политички присиљена да пре избора говори да би бранила српско присуство на Косову и српско право на Косово. Да ли је некој странци Косово битно не види се толико из броја људи на листама који су са Косова, него из позиције на којој се ти кандидати налазе. СНС макар на листи има председника Српске листе са Косова који је врло високо и он ће сигурно да уђе у парламент. На листи Србија против насиља имате опозиционара са Косова Славишу Ристића, он је на 97. месту. Мислим да ни највећи оптимисти код Драгана Ђиласа нису планирали да Ристић икада уђе у парламент", наводи Смајловић.

Странке, каже она, не занимају људи са Косова, па чак ни оне партије које су направиле платформу од тога и тврде да би оне биле много лојалније Космету од Вучића нису за њих ништа више заинтересоване.

"Чак и десне странке којима је платформа то да би оне биле много ватренији борци за Косово од Вучића, заправо не улазе у детаље и немају људе доле. Сви знају да људи на Косову махом гласају за Вучића и његову странку и онда онако ритуално који дан пред изборе оду да се усликају да не може неко да им каже да се уопште нису интересовали, а заправо не верујем да се они боре за гласове тих људи доле. Ми не знамо ни колико ће бирачи са Косова моћи да гласају. Једни их узимају здраво за готово, други се претварају да им је стало до њих. Ја да живим сад на Косову, ова би ме изборна кампања терала у дубоки очај и тугу", наглашава Смајловић.

Саговорница портала "Косово онлајн" истиче да није сигурна да би било боље чак и да су људи са Космета добили више простора у кампањи јер, како каже, нико у Београду не зна шта бирачи из јужне српске покрајине желе да чују.

"Ми о бирачима са Косова ни политички ни друштвено не знамо много. Они су изборни адут понекој странци која жели да каже: 'Ми бисмо били чвршћи од власти'. Тако да, не знам шта би они хтели да чују, али могу да видим да то опозицију не интересује много, претпостављам да ту власт има Српску листу и сигурно зна какво је расположење на Косову. Зато не могу да кажем да власт то не занима и да не зна ситуацију. Али можда то узима здраво за готово. Што се тиче других странака, мислим да они хоће да кажу Србима на Косову шта би требало радити и шта би они боље радили, а не да чују шта им је потребно. Њихов статус се потеже само да би се неком политички нашкодило или да би се овде представили боље, а ја никакву стварну бригу за те људе у кампањи нисам приметила и мислим да Срби на Косову немају разлога да се нечим нарочитом надају на овим изборима", поручује Смајловић.

image