Србија и Балкан

Скандал у Хрватској: Трговина утицајем и рекетирање медија у врху власти?

"Национал" објавио транскрипте разговора који, како наводе, доказују да саветник хрватског министра привреде Јурица Ловринчевић рекетира медије, што је он демантовао
Скандал у Хрватској: Трговина утицајем и рекетирање медија у врху власти?www.globallookpress.com © Thomas Brey

Хрватски недељник  "Национал" је у најновијем броју објавио транскрипте разговора  између Јурице Ловринчевића, саветника министра привреде Давора Филиповића и новинара Мреже ТВ Марина Влаховића, који, како истичу, експлицитно илуструје како особа од посебног поверења премијера Андреја Пленковића и министра привреде, тргује утицајем и покушaва за себе да изнуди део новца.

"Национал" тврди да је протекле седмице добио више аудио снимака које је новинар Марин Влаховић снимио током разговора са Јурицом Ловринчевићем, те да разговори откривају да се Филиповићев саветник представља као особа која контролише буџете за оглашавање већег броја државних фирми, фондова, агенција и других институција те их усмерава према медију који промовише његове интересе и министра.

Лист пише да се ради о укупно 200.000 евра, од чега су неке промотивне кампање већ реализоване или су у току, а део би био одрађен наредне године.

Наводе да је новац требало поделити тако што би половину задржала телевизија, а да од тог новца могу наставити да раде Марко Љубић и Влаховић, који на Мрежи ТВ имају емисију.

Ловринчевић, је  међутим, тражио део исплаћеног новца назад и то од Влаховића.

"Наброји му све фирме које контролишем. Значи, `Јанаф`, Фонд за нуклеарну енергију, то ти је све испод мене. Затим овај фонд за околину, Хрватске воде. Осим министарства и осим `Хамага`, то све ја контролишем. Из свих тих извора ја могу пустити", говори Ловринчевић Влаховићу, мислећи притом на Сашу Енглера, директора издавача Мреже ТВ-а, преноси хрватски портал Индеx.

"Ако буде коректан", одговара му Влаховић, на што му Филиповићев саветник узвраћа: "Ако буде коректан. Да. Једино што тражим да с нама подели", наводи "Национал" у објављеним транскриптима.

Иначе, Ловринчевић је мањински сувласник "Певекса", био је и директор те фирме и пријатељ министра Филиповића и његов најпоузданији сарадник.

"Национал" пише да је Ловринчевић и Пленковићев миљеник те да се у министарству већ дуже понаша као да је министар, а не саветник.

Текст "Национала" коментарисао је потпредседник Владе Хрватске Бранко Бачић, рекавши да није детаљно упућен у тему, али је видео, каже, наслов.

"У сваком случају, треба видети колико су ти транскрипти тачни. Ако је то тачно, то је за сваку осуду", рекао је Бачић за загребачку Н1 тв.

Саветник министра привреде негира да је рекетирао медије

Јурица Ловринчевић је негирао тврдње "Национала" да је рекетирао медије и на друштвеној мрежи Линкедин написао да тренутно није у Хрватској.

 "Никад - баш никад - током своје каријере нисам узео ни тражио провизију, мито, 'коверту', 'кицкбацк' или како год то желели да назовете. Ко год тврди супротно - лаже. Без икакве намере да звучим надмено - новца ми уистину не недостаје. Своју сам имовину стекао само и искључиво на тржишту и на сваку зарађену куну и евро уредно платио порезе и давања. Оно за шта ме оптужују у супротности је с начелима по којима живим и радим цели свој живот", навео је, између осталог, Ловринчевић у опширној објави.

Он тврди да ће се на другој страни догађати много озбиљније ствари, док се, како каже, јавност буде забављала написима о њему.

image