Србија и Балкан

Хаг: Командиру тзв. ОВК Саљиху Мустафи смањена казна са 26 на 22 године затвора

Апелационо веће није оспорило налог о репарацији према коме Мустафа треба да исплати оштећенима жртвама 207.000 евра
Хаг: Командиру тзв. ОВК Саљиху Мустафи смањена казна са 26 на 22 године затвораwww.globallookpress.com © Vincent Isore via www.imago-imag

Апелационо веће Специјалног суда у Хагу осудило је данас бившег команданта тзв. Ослободилачке војске Косова Саљиха Мустафу на 22 године затвора за злочине почињене над албанским цивилима, нелојалним овој паравојној организацији.

У саопштењу Специјализованих већа Косова наводи се да је то прва жалбена пресуда у предмету који се пред тим телом води за ратне злочине.

Како се наводи, Апелационо веће је потврдило осуду Мустафе за ратне злочине произвољног лишавања слободе, мучења и убиства, одбило осам жалбених разлога којима Мустафа оспорава првостепену пресуду и делимично прихватио жалбени разлог у ком Мустафа оспорава изречену казну у трајању од 26 година за три тачке оптужнице по којима је осуђен.

Панел Апелационог суда навео је да је првостепену пресуду на 26 година затвора, изречену у децембру прошле године ублажио јер је закључио да су у предметима који су се пред међународним судовима и пред косовским судовима водили за ратне злочине изрицане блаже казне.

"Пресуда представља значајан корак ка задовољењу правде за жртве и утврђивању одговорности и да умањење казне Мустафи нипошто не значи да кривична дела за која је оглашен кривим и осуђен нису тешка", наводи се у образложењу.

Веће је навело и да Мустафа није оспорио налог о репарацијама који је издао претресни панел,према коме Мустафа треба да исплати оштећенима жртвама 207.000 евра, и додао да се одлука апелационог панела не одражава на налог о репарацијама.

Првостепена пресуда изречена је 16. децембра 2022, а налог о репарацијама издат је 6. априла 2023. године.

У образложењу се наводи и да је утврђено да је Мустафа имао директну намеру да почини противправно убиство, дајући право првостепеном суду. 

"Веће је утврдило да је у заточеничком комплексу у Злашу, који је био база герилске јединице такозване ОВК под командом господина Мустафе, најмање шест особа лишено слободе у периоди од 1 до 19. априла 1999 године, наводи се у образложењу.

Додаје се да су Мустафа и други припадници тзв. ОВК држали заточенике у нехуманим и понижавајућим условима заточеништва и редовно их злостављали, како физички тако и психички, наводи се у саопштењу и додаје да је првостепени суд утврдио да је особа која је наведена као жртва противправног убиства убијена у периоду од 1. априла 1999. до краја априла 1999. године као резултат радњи и пропуста Мустафе и његових подређених, преноси "Газета експрес".

Апелационо веће поништило је скоро све Мустафине примедбе на првостепену одлуку, а председник суда је рекао да је Мустафа у неким тачкама своје жалбе "пропустио да поткрепи своје аргументе релевантним доказима", преноси "Газета експрес".

Говорећи о "недостацима" у Мустафиној првостепеној жалби на пресуду, главни судија је рекао да је "у другим случајевима Апелационо веће одбацило неке аргументе, а да није испитало њихову суштину", као и да је одбило неке од приговора Мустафе с образложењем да их он "није износио на суђењу".

Мустафа је 16. децембра 2022. првостепено осуђен на 26 година затвора због противправног убиства, произвољног затварања и мучења.

Он се у четири тачке оптужнице, терети за ратне злочине, односно за произвољно лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство, које су вршили припадници такозване ОВК против лица затворених на имању у Злашу, у региону Гољак на КиМ.

Према оптужбама, Мустафа и припадници тзв. ОВК су од 1. априла 1999. до пред крај априла 1999. године, имали заједнички циљ да саслушавају и злостављају лица затворена на имању у Злашу.

Судија за претходни поступак потврдио је оптужницу против Саљиха Мустафе 12. јуна 2020. године, а он се у притвору Специјализованих већа Косова у Хагу налази од 24. септембра 2020. године.

Суђење Мустафи почело је 15. септембра 2021. године, а првостепеном пресудом од 16. децембра 2022. године осуђен је на 26 година затвора, као и репарацију жртвама у износу од 207.000 евра.

На првостепену пресуду одбрана је поднела жалбу, након чега је одређен панел Апелационог суда и жалбени претрес је одржан 26. и 27. октобра ове године.

image