Србија и Балкан

Хашки суд: Приштина да оснује фонд за ратну одштету

Одбрану Хашима Тачија и саучесника финансира влада тзв. Косова и у ту сврху уложено је више од десет милиона евра.
Хашки суд: Приштина да оснује фонд за ратну одштету© Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Веће Специјализованог суда у Хагу којим председава судија Мапи Велт Фолија одлучило је јуче да Саљих Мустафа плати одштету у износу од 207.000 евра за укупно осам жртава злостављања у логору такозване Ослободилачке војске Косова на имању у Злашу.

Мустафа је, иначе због убиства и злостављања албанских политичких неистомишљеника у логору код Приштине, априла 1999. године, осуђен пред тим судом на 26. година затвора.

Суд је, како наводи "Политика" позвао и такозвано Косово да успостави нови систем за исплаћивање одштете жртвама рата из надлежности суда у Хагу и препоручио оснивање фонда из којег би такозвана држава финансирала своје обавезе самостално или уз помоћ међународних донатора.

Иако је за исплату, одлуком суда, одговоран Мустафа, због његовог слабог имовног стања, да се укључе у процес репарације позвани су и државни органи.

"Косово" није предузело никакве мере како би се спремило да исплаћује репарације у поступцима из надлежности овог суда, али јесте предвидело да помаже одбране осумњичених и оптужених у прoцесима за ратне злочине.

Панел сматра да се на тај начин законима на "Косову" врши дискриминација жртава рата, које имају право на делотворну правну заштиту према уставу, рекла је судија Вел Фолија, која је председавала и већу у кривичном поступку против Мустафе.

На ту пресуду уложио je жалбу.

"Приликом успостављања таквог система треба водити рачуна да буде финансиран из буџета 'Косова' из ког се финансирају и одбране оптужених. Уколико жртве не буду могле да остваре право на репарацију, то право ће бити обесмишљено. Зато предлажемо да се оснује фонд за случај да Косово своје обавезе не испуни. Тај фонд могу финансирати државе донатори и само 'Косово'", казала је судија.

Изрицањем овог налога, објаснила је, престаје надлежност тог суда када је реч о исплати репарације.

Најавила је да ће председница Специјализованих већа у Хагу одредити државни орган за праћење и надзор.

"Ова пресуда је прекретница за Специјализована већа и то је први налог за репарацију, што је од суштинске важности за вршење правде. Проистиче из осуђујуће пресуде изречене 16. децембра 2022. године, којом је Мустафа осуђен по три тачке оптужнице за ратне злочине 1999. године на имању у Злашу. Суд је у току тог поступка одлучио да, у случају осуђујуће пресуде, сам донесе одлуку о репарацији и да не упућује жртве да поведу парницу на 'Косову'", навела је она.Сврха репарације, како је додала, није смо казна већ и надокнада штете жртвама.

Имајући у виду обим и степен штете, суд је за тројицу оштећених прихватио да им буде исплаћена одштета од 30.000, 80.000 и 60.000 евра. Породице убијених заточеника добиће репарацију по 10.000 евра, 5.000, односно 2.000 евра.

"Мустафа не располаже овим средствима, па је затражена евиденција о његовој имовини", рекла је судија и додала да је дужан да исплати пун износ.

Право на репарацију имаће и 140 жртава у поступку против Хашима Тачија и саучесника. Њихову одбрану, иначе, финансира влада тзв. Косова  и у ту сврху уложено је више од десет милиона евра.

image