Србија и Балкан

Вучић: Предизборно изненађење - Несторовићева листа је изнад цензуса

Подршка листи "Ми - глас из народа" расте и у кладионичарским прогнозама
Вучић: Предизборно изненађење - Несторовићева листа је изнад цензуса© FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ nr

У раније незабележеном дефициту предизборних истраживања, грађани су, не би ли колико-толико стекли представу о шансама изборних кандидата, морали ових дана да се окрену кладионичарским квотама, јер, као што рече председник Вучић, "оне ако нису у праву губе новац".

И кладионице и Вучић, тако, као велико изненађење ове предизборне кампање виде листу "Ми - глас из народа, проф. др Бранимир Несторовић" којој српски председник предвиђа чак и улазак у парламент.

"Постоји могућност изненађења за најмање три листе које се крећу између 1,8 одсто и 3,1 одсто подршке. Тако да је питање на коју ће то страну да оде и како ће то да изгледа. То су радикали, Народна странка, Борис Тадић и Радуловић. Питање је како ће ићи са листом Несторовића и за град и за републику. За сада је на републици преко цензузса (три одсто), па ћемо видети", поручио је Вучић, који листи "Србија против насиља" прогнозира да ће освојити између 22 и 23 одсто гласова.

Гостујући у јутарњем програму телевизије К1 председник је открио да његова листа сваки дан спроводи истраживања јавног мњења и да има потпуно поуздане податке о предстојећим изборима, али да он није дозволио да се таква опипавања ставова јавности објављују. Додаје међутим, да он лично меродавним сматра и истраживања кладионица.

А према њиховим проценама, листа "Ми - глас из народа" више је него удвостручила своје изборне шансе у односу на почетак кампање.

У време проглашења Несторовићеве изборне листе, кладионичари су јој давали референтну вредност од 0,8 одсто гласова, док је пре два дана она повећана на 1,6 одсто гласова. Тренутно, Несторовићева дружина која је листу практично једва предала због безброј потешкоћа у прикупљању и овери потписа – према мишљењу кладионица освојиће 1,95 одсто гласова, при чему је прогноза да је већа могућност да ће листа освојити више гласова, него мање од предвиђеног.

И председник покрета "Доста је било" Саша Радуловић, који на изборима учествује у коалицији са Борисом Тадићем, рекао је недавно да је имао увид у истраживања која показују раст њихове коалиције, али и "групе окупљене око др Несторовића чија је појава драстично оборила рејтинг неких странака деснице". Како је додао Радуловић, листе "Добро јутро Србијо" и "Ми-глас из народа" су једине две групације које бележе раст.

Према тренутним прогнозама кладионица, Радуловићева и Тадићева листа освојиће 2,65 одсто гласова, док се Народној странци и радикалима које је такође Вучић означио као изборна изненађења, предвиђа 2,55 одсто гласова, односно 1, 8 одсто подршке.

Председник Србије оценио је и да ће најнеизвеснији избори бити у Београду, где је како је рекао, дошло до "огромних и тектонских промена", али да његова изборна листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане" води и у српској престоници.

"У Београду ће бити најнеизвесније, где су они имали огромну предност, онда смо ми ту успели да окренемо потпуно. Е сад, хоћемо ли издржати или не, то ћемо да видимо. Биће важан сваки глас", рекао је Вучић.

Председник није коментарисао колико ће гласова СНС освојити, али се позвао на кладионичарске квоте и позвао све оне који мисле да Српска напредна странка има мање од 42,8 одсто на републичком нивоу, да ставе новац на то (толико напредњацима дају кладионице).

Десничарским странкама, предвидео је да ће имати мање гласова него што се очекује.

Кладионичари, међутим, листи Заветника и Двери прогнозирају освајање 7 одсто гласова, док се коалицији "Нада за Србију" даје референтна вредност од 5,1 одсто.

СПС, према кладионицима, 17. децембра осваја 9,75 одсто гласова, док ће Србија против насиља убрати 21, 3 одсто гласова, односно мање него што Вучић мисли да ће освојити.

image