Србија и Балкан

Шта нам се спрема: "Н1" пита ко ће чувати гласачке кутије ако буде дојава о бомбама

Претходно је бивши шеф КОС-а Љубан Каран у изјави за РТ Балкан упозорио да ће део опозиције искористити изборе као повод за протесте
Шта нам се спрема: "Н1" пита ко ће чувати гласачке кутије ако буде дојава о бомбамаGetty © Samuel Aranda / Stringer

Усред учесталих дојава о бомбама у школама током последње две недеље, постоји стрепња да би исто могло да се догоди и на дан београдских, локалних и ванредних парламентарних избора у недељу, 17. децембра, пише Н1.

Бивши начелник Одељења за борбу против високотехнолошког криминала МУП-а Србије Саша Живановић казао је за овај медиј да у случају да на дан избора стигне дојава о бомби на изборном месту, у просторији могу да остану само стручна лица овлашћена да обаве контрадиверзионе прегледе, што значи, закључује Н1, да "гласачке кутије остају без надзора".

Кандидат на листи "Србија против насиља" Јелена Јеринић каже за Н1 да је "сигурна" да ће "СНС која има већину и руководи РИК-ом користи ову ситуацију за неку врсту дизања панике и неку врсту обесхрабривања бирача, нарочито оних који гласају за опозицију".

Бивши обавештајац КОС-а Љубан Каран је претходно оценио за РТ Балкан да дојаве о бомбама никако не иду у корист властима, уједно упозоривши да ће прозападни део опозиције "изборе користити као повод за протесте", пошто шансе за победу нема.

Став сличан Јеринић је поделила чланица ГИК у име коалиције "Србија против насиља" Софија Мандић која сматра да ће "владајућа коалиција, ако схвати да губи изборе у Београду, приступити мерама које производе хаос, а једна од њих је ово са бомбама".

Н1 напомиње да су опозициони представници у ГИК у уторак тражили заказивање хитне седнице комисије са захтевом да се прецизира шта се дешава са џаковима са изборним материјалом након што буду допремљени у зграду Градске управе, али и у случају да на бирачко место стигне дојава о бомбама.

Председник ГИК је најавио по пријему захтева да ће седница бити у петак и тада ће, према речима Софије Мандић, опозициони представници понудити свој предлог решавања ситуације, у случају да дође до дојаве о бомби на бирачком месту.

"Наш предлог би био да тамо где иду кутије, где иде други материјал, морају да иду и чланови бирачких одбора и да посматрају шта се дешава са тим материјалом. Дакле, материјал не сме да остане необезбеђен, то би био главни циљ нашег предлога", поручила је Мандић за "Н1".

Председник Србије Александар Вучић рекао је синоћ да неће бити прекида или продужавања гласања ако буде дојава о бомбама.

"Ми смо ухватили мрежу оних који су најчешће правили дојаве о лажним бомбама. Сутра или прексутра ће бити окончана акција уз помоћ страних земаља. Део лица је под присмотром и биће приведени. Неки су одавде, неки нису. Биће хапшења у многим земљама Европе због тога", рекао је Вучић.

Он је на завршном предизборном скупу СНС у Крагујевцу данас оптужио опозицију да спремају "планове" за дан избора.

"Знају они да ће у недељу Србија да победи, што значи да ће још четири године да буду без власти. Знају они то добро и зато су спремили своје планове, који су такође планови против Србије", рекао је Вучић.

image