Србија и Балкан

Борељ објавио снимак уочи самита: Западни Балкан – наше будуће ЕУ чланице (ВИДЕО)

У Бриселу ће данас бити одржан Самит ЕУ-Западни Балкан, који ће бити прилика да се потврди кључни значај стратешког партнерства ЕУ и Западног Балкана
Борељ објавио снимак уочи самита: Западни Балкан – наше будуће ЕУ чланице (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Високи представник Европске уније за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борељ саопштио је данас, поводом самита лидера ЕУ са земљама кандидатима са Западног Балкана, да је проширење ЕУ улагање у "мир, безбедност и напредак".

Борељ је истакао да је предстојећи самит у Бриселу "најважнији састанак" ЕУ и Западног Балкана ове године, као и да се њиме ојачавају везе блока с регионом и унапређује сарадња на спољним и безбедносним питањима.

У видеу на платформи Икс, Борељ је додао је Западни Балкан од стратешке важности за Европску унију, као и да Унија "рачуна на будуће чланице као на поуздане партнере".

"Наш одговор на геополитичке изазове је геостратешко инвестирање у мир, сигурност и безбедност", навео је он у видеу.

У Бриселу ће данас бити одржан Самит ЕУ-Западни Балкан, који ће бити прилика да се потврди кључни значај стратешког партнерства ЕУ и Западног Балкана и да се потврди европска перспектива Западног Балкана, али и потреба партнера за одрживим и неповратним постигнућима у погледу реформи, утемељеним на вредностима и принципима ЕУ.

Уочи почетка самита, председници скупштинских одбора за међународне односе из 13 земаља Европе послали су писмо Борељу и специјалном изасланику ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку захтев да на самиту ЕУ-Западни Балкан саопшти две одлуке Европске уније.

У питању су укидање свих негативних мера према такозваном Косову и пуна истрага о нападу у Бањској, као и објављивање њених резултата.

image