Србија и Балкан

Последња предизборна анкета: СНС и СПС изнад 50%, "МИ" преко цензуса, Двери и Заветници неизвесни

Истраживање Ипсос-а објављено је непосредно пред почетак изборне тишине
Последња предизборна анкета: СНС и СПС изнад 50%, "МИ" преко цензуса, Двери и Заветници неизвесни© FOTO TANJUG / JADRANKA ILIĆ/ nr

Након готово потпуног изостанка истраживања јавног мњења за време изборне кампање, практично у "пет до 12", односно, свега око сат времена пред почетак изборне тишине, агенција Ипсос објавила је пројекције резултата гласања заказаног за 17. децембар, по коме, уз СНС, листу Србија против насиља и СПС, цензус прелазе још и листе Милоша Јовановића, Бранимира Несторовића, а можда и листа коју чине Заветници и Двери.

Према овој анкети, листа Александар Вучић – Србија не сме да стане освојиће највећи број мандата, будући да три дана пред изборе имају подршку 44,6 одсто бирача. 

Следећа по снази је листа Србија против насиља – Мирослав Мики Алексић – Мариника Тепић са 23,6 одсто, а трећепласирана листа Ивица Дачић – Премијер Србије са 8,7 одсто.

Цензус прелазе и листа Др Милош Јовановић – Нада за Србију која ће имати 4,6 одсто подршке гласача, док ће листа Ми, глас из Народа – проф. др Бранимир Несторовић освојити 4,4 одсто.

Заједничка листа Милица Ђурђевић Стаменковски - Бошко Обрадовић - Национално окупљање - Државотворна снага остане према овој прогнози имаће 3,2 одсто гласова, иако је Ипсос навео да постоји могућност да они ипак остану испод цензуса, будући да се добијена доња граница интервала поверења налази испод граничне вредности од три одсто.

Истраживање Ипсос-а ван парламента је оставило Српску радикалну странку за коју се очекује да прикупи један одсто гласова, док у скупштинским заседањима неће учествовати ни листа Саше Радуловића и Бориса Тадића "Добро јутро Србијо", којој ова агенција, упркос томе што су јој кладионице давале добре шансе, предвиђа да неће прећи цензус и да ће освојити 2,1 одсто гласова.

Исто важи и за Народну странку, која ће према овој процени остати на 1,2 одсто подршке бирача.

Ови резултати прогнозирани су уз ограду да постизборна истраживања показују да један број гласача одлучује за кога ће гласати у последњих неколико дана пред изборе, те да је из тог разлога, као и због ниске лојалности бирача одређених странака, могуће да у последњем трентуку дође до преливања гласова унутар блокова сличних странка.

Занимљиво је да се прогнозе које Ипсос износи поприлично разликују у односу на најаве које су дали кладионичари. Листи Бранимира Несторовића, којој је додуше и председник Вучић предвидео прелазак цензуса, ова агенција је практично је дуплирала шансе, јер су јој кладионице давале око 1,95 одсто гласова.

Уколико је Ипсос добро предвидео изборне резултате, кладионичари су, изгледа, преценили Заветнике и Двери. Националном окупљању, које би могло да остане испод цензуса, они су предвиђали седам одсто подршке.

Своју прогнозу нешто раније је изнео и председник Вучић, који је, очигледно, добро предвидео успех Несторовићеве листе, али је за неке друге партије омануо.

"Постоји могућност изненађења за најмање три листе које се крећу између 1,8 одсто и 3,1 одсто подршке. Тако да је питање на коју ће то страну да оде и како ће то да изгледа. То су радикали, Народна странка, Борис Тадић и Радуловић. Питање је како ће ићи са листом Несторовића и за град и за републику. За сада је на републици преко цензузса (три одсто), па ћемо видети", поручио је Вучић, који листи "Србија против насиља" прогнозира да ће освојити између 22 и 23 одсто гласова.

Очекивана излазност према истраживању Ипсос-а износи 56,4 одсто бирача, односно очекује се да број грађана који су гласали буде у интервалу од 54,6 одсто до 58,2  одсто у односу на број уписних бирача.

"Процена излазности направљена је на целом узорку, док је процена изборних резултата листа на парламентарним изборима рађена на подузорку опредељених испитаника, односно оних испитаника који су у анкети рекли за кога ће гласати. У процену су урачунати и неважећи листићи, за које је Ипсос, на основу резултата претходних избора, поставио хипотезу да ће их бити 3 одсто", наводи ова агенција.

Истраживање опредељења гласача је спроведено на узорку од 3.712 испитаника, репрезентативном за пунолетну популацију Србије без Косова и Метохије, а рађено је у периоду од 12. до 14. децембра 2023. године. Наручилац овог истраживања била је листа Александар Вучић - Србија не сме да стане.

Прикупљање података обављено је комбиновањем телефонске анкете спроведене методом случајног узорка и онлајн анкете, спроведене на узорку испитаника из Ипсосовог онлајн панела.

image