Србија и Балкан

РТ Балкан изборни специјал (5. ДЕО): Да ли се у Сребреници догодио геноцид?

У сусрет изборима који ће бити одржани 17. децембра РТ Балкан је од представника најважнијих листа покушао да добије одговоре о свим важним политичким питањима
РТ Балкан изборни специјал (5. ДЕО): Да ли се у Сребреници догодио геноцид?Getty © Sean Gallup

Предизборна кампања у Србији улази у завршницу, а до сада су је обележиле стандардне међусобне оптужбе опозиције и власти, неочекиване нове поделе међу прозападном опозицијом као и варнице у оквиру владајуће коалиције, па чак и еротски снимак једног од опозиционих политичара.

Због таквих дешавања, ставови странака о важним политичким питањима пали су у други план.

Данашње питање за представнике странака гласи: Да ли се у Сребреници догодио геноцид?

Функционер Српске напредне странке, иначе правник по струци, Владимир Ђукановић каже да се у Сребреници није догодио геноцид.

"По свим правилима и конвенцијама које би дефинисале шта је геноцид, о томе нема ни говора", каже Ђукановић за РТ Балкан.

Лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је да је питање Сребренице завршено и затворено још 2010. када је Скупштина Србије донела Декларацију у којој се реч геноцид не спомиње.

Подсетио је својевремено да је резолуција усаглашена са Турском и Босном и Херцеговином и да нема разлога да се сада тај термин уводи, нити било шта мења.

"Нико у Србији не оспорава злочине, али држава тражи да постоји равноправност у кажњавању злочинаца", поручио је Дачић у Скупштини Србије.

Срби су у медијском рату унапред осуђени за геноцид који нису починили. Тиме се потпуно и систематски маргинализује чињеница о злочинима над Србима, који су почињени чак и на самом почетку рата деведесетих, каже председница Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски у име листе Народно окупљање са покретом Двери.

"Ми немамо проблем са тим да се сви они за које се недвосмислено и без политичког расуђивања утврди да су починили злочине и прекршили норме међународног хуманитарног права адекватно санкционишу. Али не можемо да занемарујемо чињеницу да је српски народ био прва жртва исламског тероризма у Европи, и да су наоружане банде Насера Орића у околини Сребренице и Средњем Подрињу убиле више од 3500 Срба", напомиње Ђурђевић Стаменковски у изјави за РТ Балкан.

Правда мора да буде објективна и једнака за све жртве, у супротном, сва та прича постаје само инструмент непрестаног условљавања Србије и наметања српском народу осећаја кривице али и националног стида, наводи наша саговорница и истиче да је, уз јеврејски и руски, српски народ је претрпeо највећа страдања у Европи у 20. веку. 

"Национално окупљање се залаже за културу памћења, жали због свих жртава и уважава бол породица страдалих, и исти такав однос очекује и од осталих када је у питању наш народ", каже Ђурђевић Стаменковски.

РТ Балкан је остао ускраћен за одговор листе "Србија против насиља" о Сребреници. Представници ове листе у јавности дају опречне изјаве о овом питању.

Један од лидера покрета Не давимо Београд, који је члан листе "Србија против насиља", Добрица Веселиновић, обишао је ове године Поточаре и поручио како се у Сребреници догодио геноцид, те да је то "најдокументованији злочин икада".

"Ту нема сада неке дебате, да ли је било или није било. Јесте, било је. Све што стоји тамо је било, и то не може никада да буде сакривено и не може никада да буде преиспитивано", казао је Веселиновић.

Међутим, носилац листе "Србија против насиља" Мирослав Алексић каже да се у Сребреници догодио злочин али није било геноцида.

У Сребреници се није догодио геноцид а свако ко тврди да јесте, обесмишљава жртве правих геноцида а пре свега сваку српску жртву која је пала у системима логора Јасеновац и стратиштима током Другог светског рата у НДХ, каже шеф кабинета лидера Новог ДСС-а Здравко Веселинов. 

"Један од највећих стручњака за питање геноцида, Гидеон Грајф је такође потврдио да Сребреница није и не може бити геноцид. Свака даља политизација тог питања је смишљена како би се избегло помирење за Балкану и како би се направило плодно тле за нове ратове и поделе. Да би се то избегло треба отворено и јасно рећи истину, Сребреница није геноцид", каже Веселинов.

Сребреница је очигледна режија западних сила – САД, Велике Британије и Француске, са циљем стављања Срба и српског фактора у перманентну дефанзиву, каже представник листе "МИ - Глас из народа, проф. др Бранимир Несторовић" Александар Павић.

"Појам геноцида, онако како су га дефинисале УН, потпуно је инструментализован и злоупотребљен на случају Сребренице, зарад много већих геополитичких циљева. Не постоји наредба о спровођењу било каквог 'геноцида' или масакра на подручју Сребренице – то чак ни злогласни и дискредитовани Међународни кривични суд за бившу Југославију није успео ни да пронађе ни да измисли", напомиње Павић.

Додаје да се не зна се чак ни ко је издао наредбу за стрељања ратних заробљеника која се јесу десила после ослобођења Сребренице од стране јединица Војске Републике Српске 11.7.1995.

"Такозвани крунски сведок Хашког трибунала за Сребреницу је Дражен Ердемовић, Хрват чије контрадикторне тврдње и сведочења је трибунал користио за изградњу лажног наратива о 'геноциду', у замену за скоро симболичну затворску казну (и то за наводно учешће у стрељању око 1.000 људи!) и пресељење у неименовану западну земљу. Није ли то бар помало сумњиво", пита Павић.

С друге стране, главни покретач свирепих убистава више од 3.000 Срба у ширем рејону Сребренице, Насер Орић, ослобођен је свих оптужби од стране тог истог трибунала, напомиње наш саговорник.

"Не треба да прихватамо да нам починиоци истинских геноцида широм планете и наследници окрутних освајача и колонизатора лепе етикете. Они немају право да суде нити нама нити било коме другом. Сва њихова моћ и богатство су утемељени на ужасним злочинима и пракси, и то ми никада не треба да заборавимо, кад год крену да нам држе лекције или моралишу о било чему", упозорава Павић.

У Сребреници се догодио тежак ратни злочин за који не постоји никакво оправдање, каже председник Народне странке Вук Јеремић.

"Геноцид се на овим просторима догодио над Србима у Другом светском рату и починила га је Независна Држава Хрватска", напомиње Јеремић у изјави за РТ Балкан.

У Сребреници није било геноцида и Српска радикална странка дала је велики допринос у доказивању ове тврдње, каже функционерка СРС-а Вјерица Радета.

"Наш председник др Војислав Шешељ је на више од три хиљаде страна објавио тротомно дело У Сребреници није било геноцида и то научно доказао", напомиње Радета.

Како каже, СРС би променила Кривични законик и кривичним делом прогласили јавно изрицање тврдње да се у Сребреници десио геноцид.

"За ово кривично дело била би прописана вишегодишња робија" каже Радета за РТ Балкан.

У Сребреници се десио ратни злочин, а не геноцид и о таквом ставу нема никакве дискусије, каже посланик Покрета социјалиста Ђорђе Комленски за РТ Балкан.

"За нас је тренутно много важније питање када ће амерички амбасадор да се извини за злочине почињене над цивилним становништвом током злочиначке НАТО агресије 1999. године. Прошло је четврт века, а нисмо добили ни извини, а камоли  цвет на месту погибије бар једног недужно страдалог детета", поручује Комленски.

У среду у наставку изборног специјала сазнаћете шта су странке одговориле на питање: Да ли сте за поновно увођење обавезног војног рока? Да ли сте за војну неутралност Србије или за НАТО интеграције?

image