Србија и Балкан

РТ Балкан изборни специјал (6. ДЕО): Обавезан војни рок, неутралност или чланство у НАТО?

У сусрет изборима који ће бити одржани 17. децембра РТ Балкан је од представника најважнијих листа покушао да добије одговоре о свим важним политичким питањима
РТ Балкан изборни специјал (6. ДЕО): Обавезан војни рок, неутралност или чланство у НАТО?© Antonio Ahel/ATAImages

Предизборна кампања у Србији улази у завршницу, а до сада су је обележиле стандардне међусобне оптужбе опозиције и власти, неочекиване нове поделе међу прозападном опозицијом као и варнице у оквиру владајуће коалиције, па чак и компромитујући снимак једног од опозиционих политичара.

Због таквих дешавања, ставови странака о важним политичким питањима пали су у други план.

Данашње питање за представнике странака гласи: Да ли сте за поновно увођење обавезног војног рока? Да ли сте за војну неутралност Србије или за НАТО интеграције?

Апсолутно сам за војну неутралност и то нам за сада иде јако добро, каже за РТ Балкан функционер Српске напредне странке (СНС) Владимир Ђукановић.

"Имамо добру сарадњу са свима, али не морамо да будемо ничија чланица", сматра Ђукановић.

О питању обавезног војног рока оцењује да би о томе би ваљало сести и разговарати и видети колико то има смисла у данашњем времену.

"Није исто као некада када се рок служио и данас када имате потпуно другачији начин ратовања. Требало би размислити добро, али немам ништа против ако већина људи то жели, потпуно сам сагласан са тим и мислим да је то јако лепо искуство и нешто што је јако корисно", закључује Ђукановић.

Лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је да се странка коју води залаже за принцип војне неутралности.

Каже да нема уласка Србије у НАТО, јер је НАТО извршио злочиначку агресију над нашом земљом.

Дачић је раније казао да би поновно увођење редовног војног рока било добро, али да зависи од тога да ли држава и војска имају организационе потенцијале да се са професионалне пређе на редовну војску.

"Припадао сам генерацији која је служила војни рок, и то 15 месеци. Начелно никад не бих укинуо војску што је урадила досовска власт, али кад се нешто укине, тешко је то вратити. Све зависи какав концепт желимо, треба видети како ће они који се баве одбраном решити то питање", рекао је својевремено Дачић.

Национално окупљање залаже се за то да Србија оствари статус војне и политичке неутралности, каже лидерка Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски у име коалиције са покретом Двери.

"Покренућемо процедуру за усвајање Закона о неутралности Србије. То је најбољи начин да наша земља учврсти своје позиције војно и политички неутралне државе и за тај свој статус затражи међународне гаранције од УН", каже Ђурђевић Стаменковски.

Оцењује да ће озваничење статуса неутралности бити најјача препрека покушајима политичког Запада да Србију угура у НАТО и увуче је у своје војне сукобе, а нас изложи опасностима рата са државама историјским савезницима.

"Вратићемо поштовање и ауторитет српском војнику, а Војсци Србије улогу која јој припада по Уставу. Наши војници неће ратовати за туђе интересе по страним ратиштима. Радићемо на оснаживању и модернизацији српских оружаних снага и враћању обавезног служења војног рока. Снажна и добро оспособљена војска предуслов је за очување војне неутралности", поручује Ђурђевић Стаменковски.

Из листе "Србија против насиља" нису хтели да одговоре на питања РТ Балкана. Први на листи Радомир Лазовић изјавио је да осам странака које чине овај предизборни савез нису окупила питања Косова и НАТО.

Он не спори да постоје различити ставови о НАТО у оквиру коалиције, али није појаснио какву ће онда политику водити у случају да освоје власт. 

Коалиција НАДА се већ годинама залаже за поновно увођење обавезног војног рока, а најновија догађања у свету су дала за право таквом нашем ставу, каже за РТ Балкан шеф кабинета лидера Новог ДСС-а Здравко Веселинов.

"Србија у сваком тренутку мора бити спремна на одбрану од могућих агресора и управо због тога нам је потребан обавезни војни рок као и додатна улагања у војску. На тај начин се чува мир и одвраћа могући нападач", каже Веселинов.

Србија треба да сачува своју војну неутралност, напомиње наш саговорник.

"Никакве НАТО интеграције нису и не треба да буду предмет разговора, посебно имајући у виду све што се дешавало током НАТО агресије и што се још увек дешава на Косову и Метохији", закључује Веселинов.

Листа "МИ - Глас из народа, проф. др Бранимир Несторовић" активно се залаже за поновно увођење војног рока, зато што је то једини начин да се сачувају независност и слобода земље, каже кандидат за посланика са ове листе Александар Павић.

"Сви се наоружавају и припремају за разне врсте сукоба, немогуће је остати по страни и само се пасивно надати најбољем. Уз то, служење војске је само по себи важно као део здравог сазревања сваке младе личности, а и начин да се млади људи из различитих крајева земље упознају, што додатно помаже националној кохезији", појашњава Павић.

Додаје да листа подржава повратак предвојничке обуке у школе, јер сматрају да учење правилног руковања оружјем смањује шансе за његову каснију злоупотребу.

"Овде треба додати да смо такође велики противници кампање разоружавања становништва Србије коју тренутно, уз велику помоћ и ентузијастичку подршку западних организација и држава, спроводе власти Србије. На крају ће мигранти и терористи са територије КиМ бити боље наоружани него просечни грађанин Србије, што никако не може допринети очувању безбедности земље", истиче Павић.

Павић апсолутно искључује НАТО интеграцију Србије.

"НАТО је најопаснији и најагресивнији војни савез на свету, и била би срамота за Србију да му се прикључи. Да не говоримо о томе да приступање НАТО-у представљало и класичан чин капитулације, признање да је НАТО имао право када нас је злочиначки напао 1999. године", каже Павић.

На питање да ли Србија треба да остане војно неутрална, Павић каже да би требало да се води сопственим безбедносним интересима.

"Ако неутралност највише доприноси нашој безбедности, онда треба да будемо неутрални, што опет подразумева веома јаку војску и војну индустрију, као и враћање обавезног војног рока. Но, ни неутралност не треба да представља догму. Ништа нас не спречава да градимо односе и са другим војним или војно-безбедносним савезима, попут ОДКБ или ШОС, симетрично са односима које већ имамо са НАТО (преко Партнерства за мир) и ЕУ", каже Павић.

Народна странка се залаже за војну неутралност, али да би она била одржива на дуже стазе, неопходно је увести служење војног рока - на савремен начин, као у војно неутралним европским државама Аустрији или Швајцарској, каже за РТ Балкан лидер ове странке Вук Јеремић.

"Такође сматрамо, пошто је српски народ један и недељив, да би сви који се изјашњавају као Срби требало да могу да служе војни рок у матици, с тим што би за оне које живе у Србији (као и за друге грађане Србије) то била обавеза. Срби који живе ван матице требало би да имају право да служе српску војску, уколико желе", појашњава Јеремић.

Функционерка Српске радикалне странке Вјерица Радета подсећа да је режим Демократске странке нанео велику штету безбедности земље уништавањем оружја и оруђа по налогу НАТО и Европске уније, распродајом војних касарни, али и укидањем обавезног војног рока.

"У међувремену је обезбеђена одбрамбена моћ државе, а ми се залажемо да се у том правцу и настави, као и да се поправи материјални положај професионалних војника. Обавезни војни рок треба вратити, али да не траје дуже од шест месеци, довољно за основну обуку", напомиње Радета у изјави за РТ Балкан.

Радикали су апсолутно против НАТО интеграција и за приступање Србије ОДКБ-у.

"Против смо неутралности и за јасно сврставање, у сваком смислу, на страну Русије и других пријатељских земаља", напомиње наша саговорница.

Покрет социјалиста је за поновно увођење обавезног војног рока, каже за РТ Балкан посланик ове странке Ђорђе Комленски и подсећа да су о томе покретали више пута иницијативе и наставиће са тим.

"Војна неутралност као опредељење Србије је нешто што безрезервно подржавамо, јер српски народ је одувек био слободарски и сваки пут је бирао страну правде, истине, једнакости. НАТО пакт никада није био на тој страни историје, тако да ни нама није место унутар тог војног блока", поручује Комленски.

У четвртак у последњем делу изборног специјала сазнаћете шта су странке одговориле на питање: Које постизборне коалиције, како на нивоу Београда тако и на републичком нивоу, не долазе у обзир за вашу политичку опцију?

image