Србија и Балкан

Вучић: СНС ће имати апсолутну већину у Скупштини Србије, Београд зависи од Несторовића

Листа "Србија не сме да стане" у Србији освојила апсолутну већину, рекао Вучић
Вучић: СНС ће имати апсолутну већину у Скупштини Србије, Београд зависи од Несторовића© FOTO TANJUG / STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Председник Србије и оснивач Српске напредне странке Александар Вучић изјавио је вечерас да је на основу узорка од 76 одсто пребројаних гласова без гласова са КиМ, листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане" освојила 46,5 одсто гласова (127 мандата у Скупштини Србије), "Србија против насиља" 23,5, СПС 6,5 одсто, коалиција НАДА 4,9, листа "Др Бранимир Несторовић - МИ - глас из народа" 4,7 одсто. 

На покрајинским изборима, СНС је од 120 мандата освојио између 67 и 69, рекао је Вучић на конференцији за медије на којој су присутни и Милорад Додик из РС и Андрија Мандић из Црне Горе. 

"Убедљива већина је на страни листе 'Србија не сме да стане' - од 120 посланика имаћемо између 67 и 69 посланика. Другопласирана је листа 'Србија против насиља' са 28 до 29 места. Трећепласирана ће бити листа СВМ, онда СПС са шест мандата и нека руска странка, не знам која, има један мандат", рекао је Вучић и најавио коалицију са СВМ, могуће и са СПС. 

Када је реч о Београду, Вучић је рекао да је СНС освојио "несумњиво највише гласова" и додао да је сигуран да ће Александар Шапић бити градоначелник.

Према прелиминарним резултатима, рекао је Вучић, СНС је у Београду освојио 38,5 одсто гласова, док је листа "Србија против насиља" освојила 30,5 одсто,

Следи НАДА са 6 процената, СПС са 5,4 и Несторовић са 5,1 одсто.

Вучић је рекао да формирање власти у Београду зависи од два фактора - са ким ће Несторовић који има 6 мандата желети да формира коалицију и од коалиције Двери/Заветници који, за сада, имају 2,8 одсто гласова али још увек постоји шанса да пређу цензус и  буду фактор у београдским изборима.

Ако Несторовић "буде ишао са нама имаће 59 мандата, док ако буде ишао са другима имаће 57 мандата, дакле од њега зависи'', рекао је Вучић. "Народна странка такође има нешто бољи резултат, али то је недовољно за улазак у градски парламент", додао је.

image