Србија и Балкан

РТ Балкан истражује: Шта се догодило данас у Арени?

Шта је тачно проблематично да Срби који су родом из Српске, а имају држављанство Србије, гласају иако само користе своја Уставом загарантована права да бирају и буду бирани

Поједини опозициони политичари и прозападни медији устврдили су да се "спрема велика изборна крађа". Како су јављали, "велики број возила из Републике Српске стигао је испред Арене у Београду”, а наводно се "у Арени налазе бирачки спискови, а након што их дежурни пронађу, усмеравају их даље где треба да гласају, односно на ком бирачком месту".

Докази о бирачким списковима који се наводно налазе у Арени, међутим, нису представљени јавности.

Заправо, свело се на причу "рекла-казала", јер су саговорници неименовани прекодринци, како их поједини погрдно називају.

Недељник "Време" у свом онлајн издању пише да су "нешто пре 17 сати замрла дешавања око Београдске арене. Репортер 'Времена' онде више није видео ни окупљање људи из Републике Српске, ни аутобусе о којима су јављали медији и опозиција". Дакле, ни они нису видели и објавили доказе о тобожњој великој крађи.

Додали су, међутим, да верују да је "посао, изгледа, обављен", јер, како кажу, "претходно је живо било у Арени, иако није било ни велике утакмице ни концерта".

Директор Арене Горан Грбовић саопштио је да у "живости" нема ничег спорног, јер се у хали одржава кошаркашки турнир. 

"Ми овде имамо кошаркашки турнир, уопште не знам о чему се ради", рекао је пак за "Време" прослављени кошаркаш Горан Грбовић.

Све у складу са законом

Такође, председник Републичке изборне комисије (РИК) Владимир Димитријевић је, поводом информација о окупљању људи испред београдске Арене, изјавио да је о томе обавештен од чланова РИК-а, представника "Не давимо Београд" Владимира Драгаша и представника Странке слободе и правде Владимира Петровића - који су се, како каже, самоиницијативно затекли тамо, и који су му пренели да им "физички није дозвољено да присуствују скупу".

"Морам да истакнем да у Арени нема бирачког места и да законом није забрањено да се људи окупљају и да, уколико им је то била намера, одатле иду на гласање на неко бирачко место", рекао је Димитријевић на конференцији за новинаре.

Премијерка Србије Ана Брнабић пита се шта је овде неправилност, одосно незаконито уколико наши држављани, уписани у бирачки списак (који не показује одступање од претходних избора), долазе организовано, гласају на местима где опозиција има 80 одсто контролора и 5.600 међународних посматрача.

На ово је на Иксу одговорио бивши заштитник грађана Родољуб Шабић, који је навео да "ово безочно потцењивање интелигенције грађана Србије".

"Наши држављани могли су у БиХ, односно Републици Српској на парламентарним изборима гласати на 16 места", написао је Шабић на Иксу.

Репортери РТ Балкан отишли су до Арене како би истражили да ли се нешто, и шта, десило у овом објекту.

Око Арене нисмо затекли никога, осим радника обезбеђења и младића који тренирају у теретани у овој хали.

"Данас је све било регуларно, ништа специјално се није десило и није било никаквих догађаја", рекао нам је радник обезбеђења на улазу "Север".

Готово идентичан одговор дао је и припадник обезбеђења са јужног улаза, додајући да ни колеге из прве смене нису пријавиле било какве нерегуларности.

Према тврдњама одређених опозиционих политичара који су били на лицу места, видели су грађане из Републике Српске који имају српско држављанство и пријављено пребивалиште у Београду. Уколико се то заиста десило и уколико су грађани дошли организовано да гласају тамо где имају бирачко право, осим што им се не свиђа, поједини опозиционари не могу да докажу ишта нерегуларно. Јер, шта је тачно проблематично да Срби који су родом из Српске, а овде имају пребивалиште гласају? Или је ово само још један покушај да се унесе смутња у изборни процес у Србији?

image