Србија и Балкан

ИПСОС/ЦЕСИД 80,2 одсто узорка: СНС 46,4, СПН 23,3, СПС 6,7, НАДА 4,8 МИ 4,8

У Србији су одржани ванредни парламентарни, покрајински и локални избори у 65 општина, укључујући Београд
ИПСОС/ЦЕСИД 80,2 одсто узорка: СНС 46,4, СПН 23,3, СПС 6,7, НАДА 4,8 МИ 4,8© Antonio Ahel/ATAImages

Према прелиминарним резултатима избора, листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане", освојила је већину на републичком нивоу (46,4 одсто гласова - 128 мандата у Скупштини Србије), али и у Београду.

Председник Србије Александар Вучић оценио је да ће формирање власти у Београду зависити од два фактора - Бранимира Несторовића и коалиције Двери/Заветници, под условом да пређу цензус, за шта још имају простора.

Коалиција "Србија против насиља" освојила је 23 одсто гласова на републичком нивоу и 34,7 одсто у Београду.

  • 17. дец 2023 • 23:27

    23:27

    Алексић: Нема говора о томе да је СНС победила у Београду

    Мирослав Алексић, носилац листе "Србија против насиља" рекао је да смо данас присуствовали "невиђеном изборном насиљу".

    "Данас смо видели нешто што није била пракса, где су довожени људи који не живе у Београду да гласају као да су Београђани. Сабирни центар је била Арена и о томе имамо податке које ћемо изнети. Ово не можемо да прихватимо као резултате фер и демократских избора", рекао је он.

    Алексић је поновио да још увек нису добили све гласове, јер се броје и да до касно у ноћ неће знати резултате, међутим да је сигурно да су на парламентарним изборима СНС освојили прво место, њихова коалиција друго, а потом следе СПС, Нови ДСС-Нада и "Ми, глас из народа".

    Додаје да је у Београду мали број гласова пребројан.

    "Сигурно је да у овом трену нема говора о томе да је СНС победила у Београду. Према нашим проценама, 40.000 личних карата је издато у Београду људима који овде не живе. И поред тога СНС и СПН су негде изједначене у укупном збиру, али највећа бирачка места још увек нису избројана", рекао је он.

  • 23:23

    ПИК: 51,8 одсто гласова за листу "Александар Вучић - Војводина не сме да стане"

    На основу нешто више од 12 посто обрађених гласова, Покрајинска изборна комисија, на својој веб страници, саопштила је прве резултате гласања на територији Војводине.

    Обрађено је 217, од 1.776 бирачких места, а према тим подацима листа "Александар Вучић - Војводина не сме да стане" освојила је 51,81 одсто гласова. Следећа је "Србија против насиља", освојила је 14,49 одсто, следи Савез војвођанских Мађара 11,17 посто гласова, "Ивица Дачић премијер Србије" са 5,33 одсто гласова и НАДА са 3,87 одсто гласова.

    За сада су испод цензуса Војвођани са 2.35 одсто, СРС са 2,34 одсто, Национално окупљање 2,06 одсто и коалиција Добро јутро Србијо са 1.12 одсто гласова.

    Мање од један посто имају Руска странка, Демократски савез Хрвата у Војводини, Народна странка, Чедомир Јовановић - Војводина мора другачије.

  • 23:19

    ИПСОС/ЦеСИД: СНС 46,2 одсто, СПН 23,7 одсто, СПС 6,6 одсто гласова

    Према подацима које су објавили ЦЕСИД и ИПСОС, листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане" са 46,2 одсто гласова на републичким парламентарним изборима имаће 128 мандата у Скупштини Србије.

    Листа "Србија против насиља" 63 мандата са 23,7 одсто гласова, док ће Социјалистичка партија Србије са 6,6 одсто гласова имати освојених мандата 19 мандата.

    Листа "Ми - глас из народа проф. др. Бранимир Несторовић" освојила је за сада 13 мандата у Скупштини са 4,8 одсто гласова, а коалиција НАДА 13 мандата са 4,9 одсто гласова.

    Међу мањинским листама, "Уједињени за правду" Усаме Зукорлића освојили су 3 мандата са 0,9 одсто гласова, Савез војвођанских Мађара 6 мандата са 1,8 одсто гласова, Странке демократске акције Санџака 2 мандата са 0,6 гласова, а листа "Политичка борба Албанаца се наставља - Шаип Камбери" освојила је 1 мандат, као и Руска странка.

    За сада су без мандата листа "Национално окупљање" са 2,8 одсто гласова, Српска радикална странка са 1,5 одсто гласова, коалиција "Добро јутро Србијо" са 1,2 одсто гласова и Народна странка са 0,9 одсто гласова.

    Што се тиче Београда, са 38,5 одсто гласова листа "Александар Вучић - Београд не сме да стане" је водећа са 48 мандата.

    Иза ње се налази листа "Србија против насиља" са 34,7 одсто освојених гласова и 43 мандата, док НАДА има 5,9 одсто гласова и 7 мандата.

    Листа "Ми - глас из народа, Александар Јерковић", освојила је 5,4 одсто гласова не београдским изборима, као и 6 мандата.

  • 23:03

    Дачић: Нисмо задовољни резултатима, можда време да СПС добије новог лидера

    Лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић рекао је да СПС није задовољан изборним резултатима, али да су спремни да наставе сарадњу са СНС на свим нивоима, ако они то желе.

    "На парламентарном нивоу СНС има апсолутну већину, када је реч о београдским изборима ми смо за наставак коалиције са СНС и не разматрамо другу могућност. Исто важи и за покрајинске изборе", рекао је Дачић.

    Он је оценио и да је, на основу резултата избора, можда време да СПС добије новог лидера и да ће о томе разговарати са страначким колегама, али и председником Србије Александром Вучићем.

  • 22:50

    Цесид објавио прве резултате за београдске изборе

    Цесид је објавио резултате на београдским изборима на основу 42 одсто, а по њима "Београд не сме да стане" има 38,2 одсто гласова, а "Србија против насиља" 35,1 одсто.

  • 22:25

    Вучић: СНС ће имати апсолутну већину у Скупштини Србије

    Листа "Србија не сме да стане" на републичком нивоу освојила је 74,2 одсто гласова, а у Београду 38,5 одсто, рекао је оснивач СНС-а Алексаднар Вучић.

    Опширније прочитајте у одвојеној вести.

  • 22:19

    На основу 10 одсто пребројаних гласова, СНС 46 одсто, Србија против насиља 26,9

    Коалиција "Србија против насиља" саопштила је резултате на основу 10 посто пребројаних укупних гласова.

    Према њиховим подацима, СНС је освојио 46,1 одсто гласова, "Србија против насиља" 26,9 одсто, СПС 6,3 одсто, коалиција НАДА 5,5 одсто, а листа коју предводи Бранимир Несторовић 5 одсто гласова.

    Што се Београда тиче, гласови се тек броје а према пројекцијама СПН, они воде.

  • 22:19

    ЦеСИД/ИПСОС 80,2 одсто узорка: СНС 46,4, СПН 23,3, СПС 6,7, НАДА 4,8 МИ 4,8

    На основу 80,2 одсто узорка ЦеСИД/ИПСОС-а листа "Александар Вучић – Србија не сме да стане" освојила је 46,4 одсто гласова односно 129 мандата.

    На другом месту је "Србија против насиља" (СНП) са 23,3 одсто или 64 мандата.

    Трећу позицију заузима коалиција око СПС-а са 6,7 одсто или 18 мандата.

    Коалиција НАДА освојила је 4,8 одсто или 13 мандата.

    Цензус, према овим пројекцијама, пролази и листа "Др Бранимир Несторовић – ми – глас из народа" са 4,8 одсто гласова, односно 13 мандата.

    Од мањинских листа, очекује се да Савез војвођанских Мађара има 6 мандата, коалиција Странке правде и помирења и Демократског савеза Хрвата у Војводини 3 мандата, СДА Сулејмана Угљанина 2 мандата и по 1 мандат листа Шаипа Камберија и Руска странка. 

  • 22:07

    Јовановић (Нови ДСС): У Београду је огромна шанса за промену власти

    Лидер Новог ДСС-а Милош Јовановић изјавио је да је коалиција НАДА остварила истоветан резултат као пре годину и по дана на изборима, те да је с обзиром на околности, то изванредан резултат.

    Јовановић је казао да су гласови освојени у таквој атмосфери, да је он последњих 10 месеци био изложен најбесмисленијим кампањама, те да се против њега водила негативна кампања.

    Он је поручио да је у Београду огромна шанса за промену власти, те да ће сачекати крај вечери и онда се обратити.

  • 22:03

    Двери и Заветници: Нисмо задовољни резултатом, сматрамо да ћемо бити у Скупштини

    Лидерка Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски изјавила је да сматра да је њихова коалиција сачувала парламентарни статус, али да нису задовољни резултатом.

    Она је рекла да према подацима те коалиције, имају 3,8 одсто гласова. Како је поручила, барјак националног окупљања ће проносити и даље по Србији.

    Она је обраћајући се из изборног штаба Двери и Заветника рекла да ће та коалиција поново бити глас грађана Србије у Скупштини.

    "Поручујемо да ћемо без обзира на резултат, остати доследни нашој политици, залагаћемо се против примене француско-немачког плана, инсистираћемо на принципима по којима се промоција државне привреде", навела је између осталог Ђурђевић Стаменковски.

image