Србија и Балкан

Албански лобиста из САД: Вучић не би расписивао ванредне изборе да није очекивао победу

Бивши амерички дипломата оптужио председника Србије да је искористио владу као покриће да оснажи свој глас, те да је створио слободан, али не и фер изборни систем, који њему погодује
Албански лобиста из САД: Вучић не би расписивао ванредне изборе да није очекивао победу© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Председник Србије Александар Вучић не би расписивао ванредне изборе да није очекивао победу, а у прилог му је ишао нефер изборни систем, изјавио је албански лобиста и професор на америчком Универзитету Џонс Хопкинс Данијел Сервер у интервјуу за Радио Слободна Европа (РСЕ).

Додао је да је Вучић и себе и Српску напредну странку померио удесно, те "прогутао" бројне десничарске снаге, али и нагласио да не очекује битније промене у Србији у скоријој будућности будући да је српски лидер последњих месеци изузетно нагињао ка Москви и Пекингу.

"Његови 'најбољи пријатељи' ових дана су све аутократе. А и он то жели да буде. Он је аутократа, изгласан на изборима, и нема озбиљне конкуренције на видику", појаснио је бивши амерички дипломата.

Вучић заузео и проруски и проевропски простор

Коментаришући Вучићеву убедљиву победу, Сервер је истакао да се кампања одвијала у условима "јаке медијске контроле од стране владајуће партије, експлоатације државних ресурса, допремања људи, који су надам се имали право гласа, аутобусима из Босне и Херцеговине", али и констатовао да се на овај начин не спроводе поштени избори, те да је забележено много злоупотреба.

"Вучић је успео да заузме и проруски и проевропски простор, иако је много ближи проруском правцу него проевропском. Не треба никога заваравати. Србија неће ускоро у ЕУ, јер Вучић ништа није урадио да државу припреми за улазак у Унију. И докле год је на снази актуелна политика о 'Косову', Србија неће ући у ЕУ – то је врло јасно", оценио је Сервер за РСЕ.

Албански лобиста је приметио и да Брисел и Вашингтон заправо ништа не могу да учине да "притисну" Вучића и Србију.

"Требало би да буду много, много тврђи према Србији, али до сада нису били. И не видим никакав знак да ће се предомислити. Вучића нико не притиска. Сви се превише плаше да ће он пасти у крило (кинеског председника) Си Ђинпинга и (руског председника) Владимира Путина. Али чињеница је да је он већ у њиховом крилу", прецизирао је Сервер.

Стидљива прозападна опозиција

Некадашњи амерички дипломата коментарисао је коалицију "Србија против насиља", рекавши да нису имали много нових идеја, да су веома стидљиви о питању "Косова" и не желе да кажу ништа што би сугерисало да би имали блажи однос са отцепљеном српском јужном покрајином, те да сада морају да докажу да су способни да изнесе платформу која би била привлачна грађанима на наредним изборима.

Одговарајући на питање о највећем изненађењу избора – листе коју води Бранимир Несторовић – албански лобиста је рекао да они одражавају десне сентименте доброг дела грађана, и то не само због историјских и културних веза с Русијом већ и због медијског окружења које криви НАТО за рат у Украјини и фаворизује Владимира Путина.

"То је оно што добијате када снажно нагињете ка Русији. Можда је Србија гласала против Русије у неколико безначајних резолуција Генералне скупштине Уједињених нација, али добро знамо да је, у основи, Александар Вучић у линији с Путином и кинеским председником Сијем", закључио је Сервер за РСЕ.

image