Србија и Балкан

Прва анализа избора: Ко су највећи победници, а ко највећи губитници?

Показало се да је подршка владајућој коалицији стабилна, док су неке друге листе показале да немају тако лојалне бираче
Прва анализа избора: Ко су највећи победници, а ко највећи губитници?© FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ nr

Резултати гласања у Србији се и даље збрајају, али се већ на основу првих пројекција може закључити ко су највећи добитници, а ко највећи "лузери" на изборима за републички парламент.

Под претпоставком да је на биралишта данас изашло готово 60 одсто од укупно 6.500.666 бирача са правом гласа у Србији, у односу на резултат остварен на претходним изборима, СНС је, чак и без Александра Вучића на листи а само уз његово име, успео да привуче додатних око 200.000 гласова, тако да се остварила прогноза председника да ће "победа СНС-а бити убедљивија него што су јутрос, током гласања, причали".

"Ниједно бирачко место још нисмо видели у којој је листа Србија не сме да стане добила мањи број гласова него на претходним изборима", рекао је Вучић

Без обзира на то што су напредњаци, како ствари стоје, свеукупни победници ових избора, пуно разлога за славље има листа која до јуче није ни постојала.

Листа "Ми - глас из народа" Бранислава Несторовића уздигла се практично ни из чега и успела да освоји око 200.000 гласова иако се тек појавила на политичкој сцени.

Још једном се на примеру ове странке показало да прогностичари из кладионица мало кад омаше - будући да је баш ова листа током целе предизборне кампање сматрана за једно од највећих изненађења. "Фантастичан резултат", сматра Несторовић. И не само то, него су све прилике да ће управо ова партија одлучити ко ће правити власт у Београду.

Разлога за релативно задовољство има и коалиција Србија против насиља. У односу на претходне изборе, странке које чине ову листу, по свему судећи поправиле су имиџ, и удружено добиле 190.000 нових гласова. То је ипак било недовољно да освоје власт.

А кад причамо о неоствареним сновима, упркос намери да постане премијер, Ивица Дачић није успео да ту своју жељу поткрепи и довољним бројем освојених гласова.

Лидер СПС-а мораће ове године да провери шта то "не штима" у његовој страначкој инфраструктури, и како му је "нестало" око 170.000 гласова у односу на претходне изборе. Упркос оваквом Дачићевом "киксу", јасно је, међутим, да је изборно тело владајуће коалиције стабилно и да очигледно долази до "преливања" подршке од СПС-а ка СНС-у, али све у оквиру и раније бележених бројки које су у збиру овом приликом и кудикамо поправљене у односу на прошлогодишње парламентарне изборе.

Као добар прогностичар предизборних резултата показао се и председник Вучић предвидевши да ће десничарске странке освојити мање гласова него што се очекивало.

А рачуница показује да је ДСС остао без, отприлике, 15.000 гласова. Како и рече лидер ове партије Милош Јовановић, странка је практично остварила "истоветан резултат као пре годину и по дана на изборима", те је "с обзиром на околности, то изванредан резултат".

Но, највише разлога да брине ипак има коалиција Двери и Заветника која, здружено не само да није успела да привуче нове бираче, већ је у односу на претходне изборе изгубила чак око 170.000 гласова, што значи да су изгубили подршку читавог једног Крагујевца и замало још читавог Прибоја приде.

Државотворна опозиција признала је да није задовољна изборним резултатом, али је то приписала "суровој кампањи" током које се њихова коалиција нашла између два блока који су желели да остваре монопол на политичкој сцени. Даље пребројавање гласова показаће да ли је ова листа освојила бар утешну награду – улазак у парламент, будући да су према тренутним пројекцијама велике шансе да ове странке постану и ванпарламентарна опозиција.

image