Србија и Балкан

Међународни посматрачи: Избори махом без неправилности, бирачи имали адекватне политичке алтернативе

Сам дан избора, наводе међународни посматрачи, генерално је прошао без неправилности, иако је било изолованих инцидената
Међународни посматрачи: Избори махом без неправилности, бирачи имали адекватне политичке алтернативе© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr

Специјални координатор и вођа посматрача ОЕБС-а, Рајнхолд Лопатка оценио је данас да су парламентарни избори у Србији технички били добро спроведени и вођени, те да су бирачима понудили адекватан избор политичких алтернатива.

Лопатка је новинарима рекао да је током кампање доминирало учешће председника Србије, као и да је учесталост ванредних избора појачала недостатак политичке воље.

Шеф ОДИХР мисије за посматрање избора, амбасадор Алберт Јонсон рекао је да су слободе изражавања и окупљања у кампањи углавном биле поштоване.

У извештају посматрачке мисије наводи се и да је администрација избора ефикасно и транспарентно спровела изборне припреме, упркос изазовима које су представљали кратки рокови и истовремени локални избори.

Бројни учесници су признали побољшану комуникацију и транспарентност Републичке изборне комисије (РИК), што је довело до, како се наводи, повећаног поверења у њен рад.

РИК је, како је саопштено, ефикасно спровела припреме за изборе, упркос ограниченим људским ресурсима и кратком времену доступном пре ванредних избора.

Сам дан избора, наводи се, генерално је прошао без неправилности, али је било изолованих инцидената.

Бирачка места су углавном отворена на време, при чему су међународни посматрачи позитивно оценили процедуре отварања у 118 од 132 бирачка места, као и гласање у 93 процента од 1.220 посматраних бирачких места.

Негативне оцене, као се наводи, углавном су биле приписане пренасељености и недовољним мерама за обезбеђење тајности гласа.

image