Србија и Балкан

Приштинска полиција и даље у "Рајској бањи" у Бањској, Свечља: Ово је лекција

Улази у ресторан, хотел и спа центар су блокирани, а радницима су, уз подршку полиције, наредили да напусте објекте

Припадници косовске полиције надгледају и контролишу улаз у хотел и бањски комплекс "Рајска бања" у Бањској, месту у општини Звечан, у који су јуче ушли службеници Агенције за приватизацију и ставили ланце и катанце на свим вратима објеката.

Улази у ресторан, хотел и спа центар су блокирани, а радницима су, уз подршку полиције, наредили да напусте објекте, иако нису били у функцији од избијања оружаног сукоба у Бањској, пре нешто мање од три месеца.

Министар унутрашњих послова такозваног Косова Џељаљ Свечља рекао је данас да нема сумње да је Косовска агенција за приватизацију (КАП) власник комплекса "Рајска бања" у Звечану, преноси Телеграфи.

"Ово је лекција за све оне који желе да улажу нелегално, да то не могу да раде", рекао је Свечља.

Он је додао да што се тиче управљања тим комплексом, да је то резултат спајања два министарства - унутрашњих послова и бившег министарства јавне управе.

"Бивше Министарство управе има Одељење за управљање објектима такве врсте у власништву државе. То је разлог зашто смо ми преузели управљање овим објектом", рекао је Свечља.

Свечља је рекао и да очекује да ће полиција и Тужилаштво у наредним данима изаћи са извештајем о сазнањима о сукобу од 24. септембра у Бањској.

Косовска агенција за приватизацију (КАП) саопштила је да је преузела управу над комплексом "Рајска бања" у Бањској код Звечана, као имовину друштвеног предузећа "Трепча стандард" и дала је у закуп министарству унутрашњих послова.

Канцеларија за КиМ саопштила је да су "политички екстремисти у Приштини, потпуно бесправно и под претњом силом истерали раднике који раде на одржавању истоименог хотела и ресторана". 

"Србима је на овај начин још једном из Приштине поручено да немају право на развој својих локалних заједница, нити право на посао и социјалну сигурност", наводи се у саопштењу.

Како се додаје, осим што су овом демонстрацијом силе још једном нападнута колективна права српског народа, прекршено је и у данашњем свету неприкосновено право на неповредивост имовине, јер "екстремисти из Приштине и општинама и Српској православној цркви и приватним лицима на северу покрајине сад већ свакодневно, без икакве задршке и потребе да се за то правдају, на најбезочнији начин повређују и отимају имовину".

"Приштина је и на овај начин потврдила своју намеру свеобухватне окупације севера Косова и Метохије и поручила да Србија нема право да на било који начин помаже свом народу, будући да је туристичко-рекреативни комплекс 'Рајска бања' једна од стратешких инвестиција Београда на северу Косова и Метохије. Границе безобразлука и бахатости Куртија и његових силеџија очито не постоје, и јасно је да је данашња акција Приштине у селу Бањска део плана етничког чишћења Срба са Косова и Метохије, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Наглашено је да ће и о овом нападу информисати међународну заједницу, укључујући и посреднике у дијалогу Београда и Приштине.

Објекат "Рајска бања" отворен је 2019. године, а финансирала га је Канцеларија за Косово и Метохију.

image