Србија и Балкан

Османи: Србија неће одустати од својих мрачних планова, Бањска била само упозорење

Вјоса Османи критиковала је међународну заједницу због увођења санкција Приштини
Османи: Србија неће одустати од својих мрачних планова, Бањска била само упозорење© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи изјавила је да је "оружани нападан на Бањску био само упозорење да Србија неће одустати од својих мрачних планова", а годину за нама описала као "најтежу" за Косово из безбедносног угла.

Она је у годишњем говору пред посланицима, рекла да се Косово 24. септембра суочило са "најтежом ситуацијом од проглашења независности".

Османи, чији су говор бојкотовали посланици опозиционих партија, Демократске партије Косова и Алијансе за будућност Косова, оптужила је Србију да ради на дестабилизацији Косова, али и других земаља у регону.

"Терористичка и паравојна група, коју финансира, обучава и подржава Србија, а пре свега по налогу руководства те земље, извршила је акт агресије са јасним планом да припоји север Косова и изазове дестабилизацију, не само земље, него целог региона", казала је Османи и поручила да ће Косово "бранити своје границе на сваком ћошку и по сваку цену".

Она је навела да је напад у Бањској утицао и на напредак у дијалогу о нормализацији односа и критиковала међународну заједницу због увођења санкција Приштини.

"Недостатак баланса и приступ неравноправног третмана у дијалогу нанео је изузетно велику штету овом процесу. Косово се и даље суочава са неправедним и несразмерним мерама, које директно утичу на интересе његових грађана", поручила је Османи, преноси "Радио Слободна Европа".

Она је додала да је казнене мере требало предузети и према Србији, која, како је оценила, за главни циљ има "дестабилизацију" Косова и региона.

"Непредузимањем мера против Србије, због чина агресије 24. септембра и напада на војнике Кфора и новинаре током маја, та земља се, нажалост, само охрабрује да настави са употребом насиља", поручила је Османи.

Она је навела како ће "такав неједнак третман бити ударац на кредибилитет у дијалогу и главна препрека ка напретку у том процесу".

Говорећи о нацрту статута за формирање Заједнице српских општина, Османи је рекла да ће коначну оцену дати Уставни суд Косова. Ипак, пре него што се тако нешто деси, Османи је позвала све политичке партије на Косову да седну и заједно напишу коментаре.

"Наш заједнички циљ треба да буде да обезбедимо пуну сагласност са Уставом Косова и не дозволимо аномалије које угрожавају унутрашње функционисање наше државе", рекла је Османи.

image