Србија и Балкан

Брнабић: Опозиција нема на шта да се жали, страни посматрачи лажу и дестабилизују Србију

Брнабић је рекла и да да посматрачи из Европе Стефан Шенах и Андеас Шидер "лажу" и својим изјавама о изборима дестабилизују Србију, мада у записницима за бирачких места нису имали примедби
Брнабић: Опозиција нема на шта да се жали, страни посматрачи лажу и дестабилизују Србију© M.M./ATAImages

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је на изборима 17. децембра у Републичкој изборној комисији (РИК) било 109 приговора и 3 жалбе мање него на изборима у априлу 2022. године.

Она је на телевизији "Пинк" изјавила да је у Градској изборној комисији (ГИК) за београдске изборе била само једна жалба, да опозиција није имала зашта да се жали и да је "тек тако" затражила поништавање свих избора.

Говорећи о наводном гласању 40.000 људи из Републике Српске рекла је да њих нема у бирачком списку и да је немогуће да су они гласали.

"Дали смо податак да је читав тај дан границу између Босне и Херцеговине и Србије прешло 20.360 људи, од којих значајан број њих нема српско држављанство, али је и значајан број деце", рекла је она.

Додала је да сада извлаче коначне податке колико људи из Босне и Херцеговине и Републике Српске има право гласа, а онда колико је њих изашло.

"То је отприлике између 13 и 15.000 људи у читавој Србији, за Београд то није више од пет-шест хиљада њих", рекла је Брнабић.

Према њеним речима, опозиција је чекала да види резултате избора да би тек након тога рекла да их не признаје.

Не постоји ниједан показатељ да је истина оно што опозиција прича у вези нерегуларности избора, "то је отворен покушај дестабилизације", рекла је она.

Брнабић је додала да су све неправилности уписане и констатоване и да ће се на тим местима избори поновити.

Брнабић је рекла и да да посматрачи из Европе Стефан Шенах и Андеас Шидер "лажу" и својим изјавама о изборима дестабилизују Србију, мада у записницима за бирачких места нису имали примедби.

"Они су били посматрачи који су предводили делегације Европског парламента и посматрачку мисију Савета Европе. Оно што су они урадили након тога, сва њихова гостовања по медијима, супротно је са етичким кодексом међународних посматрача", рекла је Брнабић на "Пинку".

Брнабић је навела да су обојица била на бирачким местима које су одабрали, међутим нису имали примедби, "али онда иду на Шолакове медије и данима лажу, малтретирају, дестабилизују директно Србију јер причају да су видели фантомске гласаче и да су чули да је 50.000 људи доведено у Београд да гласа".

Према њеним речима, за Шенаха и Шидера су врхунац демократије избори приштинског премијера Аљбина Куртија на северу КиМ које су Срби бојкотовали.

"Али када нешто каже (изасланик Европског парламента за Србију Владимир) Билчик, који је представник највеће групације у Европском парламенту, онда је то катастрофа јер је рекао оно што су Шенах и Шидер потписали, да нису видели какве веће неправилности", рекла је Брнабић, додајући и да је на овим изборима био рекордан број посматрача, њих више од пет и по хиљада.

image