Србија и Балкан

Чеда Јовановић мора да врати држави 217.000 евра за изборну кампању

Толико износи депозит који је његова странка добила за кампању, а тај новац ће морати да врати у државну касу јер је освојио 0,24 одсто гласова, односно мање од једног процента
Чеда Јовановић мора да врати држави 217.000 евра за изборну кампању© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Осим што је остала ускраћена за поверење грађана неопходно да се домогне посланичких клупа, листа Чедомира Јовановића "Мора другачије", остала је кратких рукава и за око 217.000 евра. Управо толико износи депозит који је његова странка добила за кампању, а тај новац ће морати да врати у државну касу јер је освојио 0,24 одсто гласова, односно мање од једног процента.

Јовановићева партија једини је учесник избора која има обавезу да подмири буџетски аванс.

Иако је свих 18 листа, учесника парламентарних избора приликом подношења кандидатуре, приложило изјаву да ће за трошкове изборне утакмице користити средства из буџета, према подацима Министарства финансија, само седам је положило изборно јемство - банкарске гаранције, новац, некретнине, што је и услов да би та средства добили. Јовановић, који ће средства морати да враћа, "депоновао је противвредност своје некретнине".  

Укупно 457.100.000 динара аванса, односно по 25.394.444 динара уплаћено је пре избора листама "Александар Вучић - Србија не сме да стане", "Нада за Србију", "Национално окупљање - Заветници и Двери", "Србија против насиља", Српска радикална странка, "СДА Санџака- Сулејман Угљанин", као и "Морамо другачије".

Правила налажу да само странке које су положиле јемство добијају овај новац из касе. Услов који морају да испуне да не би морале да га враћају после избора јесте да пређу праг од један одсто, док је за мањинске листе неопходно да освоје најмање 0,2 процента. 

Новац за парламентарно гласање дели се по моделу, 40 одсто авансно пре избора, а остатак од 60 одсто додељује се по проглашењу резултата листама које су ушле у парламент.

Осим ових средстава, десет листа које ће чинити нови скупштински сазив, додатно ће расподелити укупно око 5,8 милиона евра. Тако, свакој парламентарној листи, за освојени мандат следује по око 23.000 евра. 

Напредњаци ће, с обзиром на то да у парламент улазе са 128 посланика, по грубој рачуници инкасирати и највише новца- око 2,9 милиона евра. Потом следи "Србија против насиља" која са 65 трибуна има право на 1,5 милиона евра. Социјалисти и њихови коалициони партнери са 18 мандата располагаће са око 420.000 евра. Нада за Србију и листа "Ми глас из народа - Бранимир Несторовић" ће на основу по 13 мандата зарадити по 300.000 евра. 

По новим правилима која се примењују након измена законских прописа, политички актери имали су обавезу да доставе прелиминарне извештаје финансирања изборне кампање 15 дана пре избора.

Тако су напредњаци, према том извештају, издвојили 534 милиона динара или 4,5 милиона евра за трошкове представљања бирачима, СПС 189 милиона динара односно 1,6 милиона евра. Коалиција "Србија против насиља" пријавила је трошкове од 9,6 милиона динара - 82.000 евра.

image