Србија и Балкан

Курти: Србија спрема нове нападе на "Косово"

Приштински премијер је истакао да су на полигону српске војске поново започете вежбе терористичке групе Цивилна заштита, који су били учесници напада у Бањској
Курти: Србија спрема нове нападе на "Косово"Getty © Photo by Omer Messinger/Getty Images

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је на конференцији за медије да се припрема нови напад на "Косово" и да то планира Милан Радоичић са припадницима Цивилне заштите, као и да не разуме зашто Тужилаштво након три месеца од догађаја у Бањској још увек није подигло оптужнице.

"После напада у Бањској, Милан Радоичић је пуштен у рекордном року, али наставља припреме за друге нападе на Косову заједно са неким припадницима Цивилне заштите", рекао је Курти и додао да Радоичић одржава редовне састанке са високим званичницима БИА.

По његовим речима, након напада у Бањској Милана Радоичића је ослободио српски суд у кратком времену, и сада се припрема за нове нападе заједно с групом "Цивилна заштита".

"Наредба за терористички и злочиначки напад на Бањску који је планирала и организовала држава Србије, објављена је дан раније, пре тачно три месеца, у просторијама предузећа ′Нови Пазар ПУТ′. На овој локацији била су концентрисана возила, оружје и сав арсенал припремљен и коришћен у Бањској. Ова компанија, која се налази на листи санкција САД, у власништву је браће Звонка и Жарка Веселиновића и Милана Радоичића. Директор је бивши српски пуковник у пензији који је учествовао у ратовима у Хрватској, БиХ и на Косову. Ову компанију је посетио председник Србије Александар Вучић, који је тада похвалио рад директора и обратио му се као човеку који је најбржи од свих возача", рекао је он.

Курти је потом наставио:

"Председник Србије је тада изјавио да му је тешко да пронађе решење с људима из Приштине, мислећи на мене, који по њему траже разлоге за сукобе и напад на српски народ, а он се припремао за напад што се десило 24. септембра", објашњава Курти.

Курти истиче да је током новембра 2023. било планирано да се обави напад у правцу општине Зубин Поток са намером да се заузме вила Милана Радоичића, али је то обустављено због избора у Србији.

"Претходни осветнички план према полицији Косова се променио, и то након што су интензивиране заједничке патроле Кфора и Косовске полиције према граници са Србијом. На полигону српске војске поново су започете вежбе терористичке групе Цивилна заштита, који су били учесници напада у Бањској", казао је Курти.

Косовски премијер је изразио и жаљење што Специјално тужилаштво још није подигло оптужнице због дешавања у Бањској.

image