Србија и Балкан

После Нове године реконструкција Спајићеве владе? Мандић: Да обезбедимо потпуну стабилност у ЦГ

Текстом финалног споразума о формирању нове власти који су "Вијести" објавиле 19. октобра, предвиђена је реконструкција владе
После Нове године реконструкција Спајићеве владе? Мандић: Да обезбедимо потпуну стабилност у ЦГ© TANJUG/ MEDIA BIRO

Неколико месеци након Нове године требало би да уследи реконструкција Владе Црне Горе, врло су прецизно одређена министарства која треба да добије коалиција За будућност Црне Горе (ЗБЦГ), саопштио је Андрија Мандић, председник Скупштине Црне Горе и лидер Нове српске демократије (НСД).

Он је говорећи о реконструкцији Владе, подсетио на потписани споразум и каже да постоји чврст договор.

"Неколико месеци након Нове године требало би да уследи реконструкција Владе, врло су прецизно одређена министарства која треба да добије ЗБЦГ. Очекујем да ће наши министри када преузму дужност наставити да раде овај посао који ми радимо већ годинама, али не као опозиција него као власт, да обезбедимо потпуну стабилност у Црној Гори а потом да изградимо односе са Србијом какве заслужује и Црна Гора и Србија", казао је Мандић у интервјуу за Танјуг, поручујући да је циљ економско умрежавање са Србијом.

Посланик ДНП Милун Зоговић рекао је за Дан да је могуће да до реконструкције кабинета премијера Милојка Спајића дође одмах након новогодишњих празника или у првој половини наредне године.

"Јасно је да у споразуму стоји крајњи рок до када ће бити реконструкција, што не значи да већ није зрело да одмах дође до реконструкције. Искрено, ова парламентарна већина је испоручила импозантне резултате у неким областима као што је реформа судства, избор седмог, недостајућег судије Уставног суда, попуна Судског савета", рекао је он.

"Вероватно ће у неко догледно време, у наредној или некој од наредних итерација, бити изабран и врховни државни тужилац. То ће вероватно пратити и избор председника врховног суда у пуном мандату и у пуном капацитету јер једноставно ова држава мора да изађе из в.д. стања како би институције могле да раде у пуном капацитету и да испоручују резултате који се од њих очекују", додао је Зоговић, који је и председник Одбора за политички систем, правосуђе и управу Скупштине.

Зоговић каже да је један од најзначајнијих резултата 44. владе управо деблокада значајних институција што је веома важно за отварање поглавља и бржи улазак Црне Горе у Европску унију.

Текстом финалног споразума о формирању нове власти који су "Вијести" објавиле 19. октобра, предвиђена је реконструкција владе.

У том споразуму се наводи да у складу са доследним и потпуним поштовањем свих одредаба овог Споразума, председник владе се обавезује да предложи, а потписници Споразума да подрже реконструкцију 44. Владе Црне Горе најкасније до изгласавања буџета за 2025. годину.

Реконструкција владе подразумева да политички субјекти Нова српска демократија (НСД) и Демократска народна партија (ДНП) (које су део ЗБЦГ) предложе кандидате за следеће чланове владе:

  • потпредседника владе за инфраструктуру
  • министра саобраћаја,
  • министра просвете,
  • министра туризма и
  • министра просторног планирања и урбанизма.

"У циљу што једноставније транзиције ресора који треба да припадну политичким субјектима НСД и ДНП након реконструкције владе, а сходно поглављу 6. Споразума, наведени субјекти ће предложити државне секретаре у министарствима која ће након реконструкције бити подељена и где ће предметни субјекти преузети одговорност за управљање њима:

  •  једног државног секретара у Министарству саобраћаја и поморства, задуженог за саобраћај
  • једног државног секретара у Министарству просвете, науке и иновација, задуженог за просвету
  • једног државног секретара у Министарству туризма, екологије, одрживог развоја и развоја Севера, задуженог за туризам
  • једног државног секретара у Министарству просторног планирања, урбанизма и државне имовине, задуженог за просторног планирања и урбанизма", пише у споразуму.

Према споразуму о формирању власти, партије из коалиције "За будућност Црне Горе" подржавају мањинску владу у парламенту, а до краја следеће године ће кроз реконструкцију и званично постати њен део.

Када на дневни ред дође реконструкција 44. Владе, Демократска народна партија и Нова српска демократија добиће једно потпредседничко и четири министарска места – саобраћај, просвету, туризам и урбанизам.

До преузимања тих министарстава, ове две партије ће у њима имати државне секретаре.

image