Србија и Балкан

Са корица "Мустре за револуцију" међу демонстранте: Какве везе са протестима има Срђа Поповић?

Опозиција своје симпатизере позива на протесте уз плакат који подсећа на илустрацију за књигу "Мустра за Револуцију" вође Отпора Срђе Поповића. Случајност или не?
Са корица "Мустре за револуцију" међу демонстранте:  Какве везе са протестима има Срђа Поповић?© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Након стилизоване песнице "Отпора" коју су као свој симбол почели да користе они студенти који су учесници протеста прозападне опозиције незадовољне изборним резултатима, неки демонстранти су, изгледа, оживели још један мотив из петооктобарског периода.

Интернетом сада кружи илустрација којом опозиција позива симпатизере да јој се прикључе током блокаде саобраћајница од 12 до 18 часова.

Реч је о стилизованом приказу чувеног графита "бомбаш цвећем" цртача познатог као Банкси – само што у овој верзији уместо букетом цвећа, младић чије лице крију капа и марама замахује српском заставом.

Ову слику су, уз позив на окупљање у виду стихова групе "Хаустор", "са барикада рећи ћемо – но пасаран", између осталих поделили члан странке Заједно и један од представника листе "Србија против насиља", Ђорђе Микетић, као и председник новосадског извршног одбора ове партије Александар Максимовић.

Њиховим пратиоцима, међутим, одмах је упало у око то да се ова илустрација не користи први пут у српској политици.

"Бомбаш цвећем" је, наиме, уједно и слика коју је користио вођа Отпора Срђа Поповић на корицама своје књиге "Мустра за револуције", промовисане као "приручник за све који желе да узму ствари у своје руке и мењају свет". Другим речима, као рецепт за спровођење сада већ озлоглашених обојених револуција.

"Узели сте насловну страну књиге Срђе Поповића и АНТИФА револуционару додали српску заставу да имате и тај патриотски сентимент. Стварно мислите да су људи у Србији толико наивни и да нису упознати са методама КАНВАС-а", упитао је Алекса Грубешић из СНС-а.

Срђа Поповић, у том отпорашком периоду, међутим, није био само бунтовни младић који је желео да мења свет – "Викиликсове" депеше откриле су је да је он био један од најјачих ослонаца Вашингтона у рушењу режима у Србији.

Преписка приватне америчке обавештајне компаније "Стратфор" од 2007-2010. вођу Отпора Срђу Поповића означава као "нашег српског револуционарног пријатеља", а за његову организацију "Отпор" тврди да "обара диктаторе и аутократске режиме" који нису по вољи Вашингтона.

Песница "Отпора", који је касније постао КАНВАС, али и оснивачи овог покрета  појављивали су се након Србије и у Белорусији, затим у револуцији ружа у Грузији где су обучавали покрет Кмара, а очекивано, и у Украјини, у јесен 2003. и зиму 2004. године, у време наранџасте револуције у Украјини.

Своје прсте неки бивши отпораши су умешали у револуције у Либану на почетку Револиције кедра, на Малдивима, Киргистану… у укупно око 50 држава.

Сличности тренутних протеста опозиције са петооктобарским рушењем режима не завршавају се само на "ликовном" и симболичком делу – занимљиво је тако да су неки од лидера "Србије против насиља", попут Срђана Миливојевића који је синоћ, током покушаја насилног упада у Скупштину града био испред врата ове институције – некад били активисти "Отпора".

Да ли је у питању само случајност или су у праву они који упозоравају да се припрема мајданизација Србије режирана на Западу? Јасно је, свакако, да исте стране службе које су крајем 1990-их и почетком 2000-их имале своје интересе у Србији изражене (и) кроз Отпор, од тих интереса ни данас нису одустали.

image