Србија и Балкан

Несторовић у "Релативизацији": Власт бисмо подржали само ако дође до новог Мајдана

Намириће власт у Београду тог једног одборника, надам се да неће из моје партије, обећао сам мојима озбиљне батине уколико се то деси, поручио гост Љиљане Смајловић
Несторовић у "Релативизацији": Власт бисмо подржали само ако дође до новог Мајдана

У 57. епизоди емисије "Релативизација" Љиљана Смајловић је са проф. др Бранимиром Несторовићем, једним од победника овогодишњих избора, пулмологом и бившим професором Медицинског факултета Универзитета у Београду разговара о настанку и предстојећим корацима Покрета "Ми – глас из народа", условима за сарадњу са влашћу или опозицијом, зашто је приклањање Западу данас као "одлазак у четнике 1951." и потезима за време пандемије вируса ковид 19. 

Када су основали Покрет "Ми - глас из народа", договорили су се да не улазе у коалиције ни са ким. 

"Одмах смо се сложили да са тзв. прозападном опозицијом неће бити никаквог вида комуникације и сарадње. Они нису никаква опозиција, толико су прозападни да је то увредљиво. Они су у овом друштву деструктивна снага. Прво су 12 година били на власти, и све што је лоше у овом друштву су они увели - од приватизације, измештања преговарачког процеса са КиМ у ЕУ уместо УН, изменили законе и практично припремили терен за СНС. Шта они имају да понуде народу осим неке лажи о Европској унији", оцењује Несторовић.

Као удружење грађана "Србија против насиља" злоупотребили су трагедије које су се догађале, оцењује гост "Релативизације".

"Видели смо да нису ни причали о тој деци, то их није интересовало. То је био само повод, и одлично су прошли на изборима са 23 одсто зато што гомила људи није препознала која опција заправо стоји иза тога", додаје. 

Погрешно је протумачено да смо за сарадњу са СНС

"Наравно, нећемо у коалицију ни са владајућом странком, зато што мислимо да су и они прешли свој зенит. Ови резултати избора нису реални. Видећемо колика је снага кад први пут изгубе изборе, чега се они јако плаше. Осуће се. Ту свашта има, то је више интересна групација него идеолошка партија. Погрешно је протумачено да смо ми отворени за сарадњу са СНС, само зато што испада да будући да са овима децидно нећемо, са овим другима можемо да разговарамо", оцењује Несторовић.

Нису антипротивни, нису ни против кога, наводи, иако истиче да "јесу против прозападњака који играју јако негативну улогу". 

"Рекао сам, више као провокацију, да бисмо подржали мањинску владу СНС под условом да они одмах ставе у процедуру поништавање Бриселског и Охридског споразума. Наравно да не могу то да ураде", каже Несторовић.

"Обећао сам мојима батине"

Како истиче, није тачно да ће коалиција "Ми" одлучити судбину победника у Београду.

"Напредњаци имају 49 одборника, социјалисти шест. Фали им само још један. Намириће они тог једног, знате већ како то иде". На питање Смајловић да ли ће недостајућег одборника намирити из његове странке, Несторовић наводи да се "нада да неће".

"Разговарао сам са мојима и обећао им озбиљне батине", наводи. 

Људи су кварљива роба, људи су заборавили да је 2022. већину обезбедио један одборник Двери који је прешао. 

Покрет прозападне опозиције ће увек губити на изборима зато што се заснива само на "да срушимо Вучића да ми будемо на власти". ž

"Осамдесет одсто Срба сматра да Косово не може да се призна као самостална држава, 80 одсто је против санкција Русији а 90 против НАТО пакта. На другој страни остаје 20 одсто. То се прилично добро поклапа са њиховим резултатима, али то је минорна политичка опција. Чак и да освоје власт не би могли да је задрже.

Вучић ме је раније звао, али није моја опција

"Александар Вучић ме је два пута звао да се придружим СНС, али то стварно није моја опција за коју мислим да може да поведе Србију на правом путу", истиче Несторовић.

Покрет "Ми" нема лидера, у четвртак ћемо одржати састанак и разговарати о свему. Ја сам у кампањи избачен као најпрепознатљивије лице, а моје је мишљење да би било каква коалиција била смрт за покрет, додаје. 

"Маневар СНС по којем ти понуде нешто и угуше те пре него што почнеш да растеш је веома паметан. Већина наших гласача гласала је за нас зато што смо рекли да нећемо ићи ни са ким. Ако сада прихватиш било какав вид сарадње ти људи одустану и кажу 'е ови су исти као и сви други'. Нама је био циљ да пређемо цензус и уђемо у парламент. Све преко тога - нас не интересује комплетна власт. Са 13 посланика, што није мало, добили смо прилику да кажемо шта мислимо и да се то чује и за нас сад те конкретне понуде нису интересантне", објашњава Несторовић.

Ако неко изгласа неку сарадњу, он би вероватно изашао из покрета, додаје.

"То није оно за шта смо се састајали. Нисам човек компромиса. Једина опција када би подржали власт јесте уколико дође до насилног рушења и новог Мајдана. Стали бисмо уз власт зато што је власт изабрао народ", додаје Несторовић.

Имали смо 12.000 евра буџета, највећи део смо дали из сопственог буџета и донација људи. 

Путин је добро рекао: Ко плаћа музику - наручује песму

Први пут кад се продаш - то је то, наводи Несторовић. Јако ми се свидело оно што је рекао Путин о невладиним организацијама у Русији: ко плаћа музику - наручује песму. Онај ко те финансира не ради то из алтруистичких побуда, него да ти њему нешто протуриш. 

За нас се ствари развијају повољно, алтернатива Западу је јача сваки дан. Бесмислено је опредељивати се сад. Рекао сам за ЕУ да је "ићи у четнике 1945." а мој пријатељ је одговорио 1951. какве 1945. Ићи данас у ЕУ је као у четнике 1951. кад и не постоје. Смета ми што владајућа странка и даље помиње неке евроатлантске интеграције, прецизира. 

"Ми смо и антисистемска и антиелитна странка. Не желимо само персонално да дођемо на власт, као што се свима свиђа да буду шефови. Желимо стварно да променимо систем. Мислим да за сваку ситницу треба да распишемо поштен референдум. Да видимо шта људи мисле. Преговарамо око Косова - а штa Срби мисле о томе?"

За крај, објашњава да му се након успеха на изборима јављају две врсте људи: они који га искрено воле и честитају му и они који се препоручују.

"Чим ми кажу коначно права особа на правом месту знам да се препоручују, за сваки случај уколико будем на некој функцији. Ови који су заиста подршка кажу супер, волимо те, неки се чак и не потпишу", у шали закључује Несторовић.

image