Србија и Балкан

РТ Балкан истражује: Ко позива на Мајдан у Србији

Онима који славе инциденте испред градске скупштине заједничко је да се противе добрим односима Србије с Русијом и да подржавају "независност" Косова, а међу њима и сарадника шефа једне од америчких обавештајних служби
РТ Балкан истражује: Ко позива на Мајдан у Србији© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Злослутна упозорења да се у Србији спрема покушај новог европског Мајдана (када је у Украјини, у западној режији свргнута легално изабрана власт) изгледају све реалистичније након што су присталице Србије против насиља насилно покушале да упадну у Скупштину града. Каменице, мотке и бакље с којима су демонстранти напали полицију, међутим, нису задовољиле бројне западне пријатеље српске опозиције, па неки од њих и отворено позивају на даљу ескалацију и дословно траже Мајдан у Београду.

НАТО лобиста Гинтер Фелингер, члан Друштва аустријско-косовског пријатељства, познат по томе што је тражио рушење споменика Милици Ракић а да се на његовом месту постави споменик Мадлен Олбрајт, још је на дан избора осмислио термин "СрбоМајдан", призивајући насилну смену српског режима, и своју радост због ескалације протеста, чини се по броју твитова које је објавио од синоћ – једноставно не може да сакрије.

Након што је на Иксу рекао да је у току европски Мајдан и позвао на ослобађање Србије од "руске окупације", Фелингер је решио да потпуно "отвори душу" својим пратиоцима.

"Волео бих да сам дошао у Београд да бих подржао СрбоМајдан, али више волим да посетим савезнике попут Албаније. Доћи ћу у Београд после револуције СрбоМајдана, а онда подржати интеграцију Србије у НАТО и ЕУ када Србија призна Косово!", навео је он.

"Путин губи Србију", "Србија се вечерас окреће Западу", "Србија је руска колонија" само су неке од Фелингерових "белешки" којима је почастио своје пратиоце на Иксу.

"Добио сам свој божићни поклон. 55 хиљада пратилаца и Србомајдан. Христос васкрсе (!?), а тако ће и народ, слобода ради и незаустављива је", написао је осведочени мрзитељ Србије и Русије.

Подршку протестима пружила је и аустријска званичница Кети Шенебергер, иначе чланица мреже регионалних локалних саветника ЕУ која је својевремено критиковала потписивање Темељног уговора Црне Горе и СПЦ, тврдећи да то није "пут ка ЕУ, већ ка Србији и Москви". Реч је наравно о још једној лобисткињи Куртијеве власти, будући да је након догађаја у Бањској позивала ЕУ одмах укине санкције Косову и да их уведе Вучићу.

"Време је да подржимо демократски покрет у Србији. Не признајте ове изманипулисане изборе. Престаните да подилазите Вучићу. Како се то ради? Сетите се августа 2020. у Белорусији. Урадили сте то тамо, и можете поново", истакла је Шенебергер у објави у којој се директно обратила Урсули фон Дер Лајен, Жозепу Борељу и Мирославу Лајчаку.

А где су србофоби и русофоби, ту је и Ивана Страднер, дописница Кијев поста као и саветница Фондације за заштиту демократије из Вашингтона, позната и као сарадница некадашњег шефа америчке Одбрамбене обавештајне агенције Дејвида Шеда.

Ова стручњакиња за међународне односе, која је раније славила уништење Кримског моста и бавила се психоанализом Владимира Путина, наравно, била је поново за својом тастатуром спремна да нападне Русију и затражи "помоћ" са Запада.

"Док људи широм света уживају у Божићу са својим породицама, српска полиција брутално напада демонстранте у Београду. Ово је Путинов приручник који је усвојио председник Србије. Крајње је време да Запад помогне Србији против Вучићевог ауторитарног режима," закључила је Страднер.

Последњи пут када се Запад умешао у сличне протесте видели смо крвави Евромајдан који је за собом оставио бројне жртве, а Украјину гурнуо у загрљај Запада од кога се никад неће опоравити.

Нем на насиље у Београду није остао ни бивши амерички дипломата и антисрпски лобиста, професор на Универзитету Џонс Хопкинс Данијел Сервер који је пре неколико дана подржао протесте опозиције тврдећи да "само масовни покрет те врсте може да мобилише Србе против некога ко полаже право на наслеђе Милошевића". Он је, наиме, овом приликом са одобравањем поделио твит Срђана Мајсторовића из Центра за европске политике у коме су протести названи "студентским и омладинским активностима у борби за истину и правду".

"Не могу да се не сетим протеста студената 1996/97. године против Милошевићеве изборне крађе и грешке страних дипломата који су веровали да је Милошевић гарант мира и стабилности у региону", навео је Мајсторовић, док је Сервер додао - "Ово је тако тачно".

Дружини оних који призивају конфликте у Србији прикључио се и стручњак за Балкан са универзитета у Грацу Флоријан Бибер, иначе, увек пун "добронамерних" савета о неопходности увођења санкција Русији.

"Насиље над демонстрантима, прича о 'мајданском сценарију' показују да су Александар Вучић и власт нервозни и да лоше управљају (кризом). То открива природу режима. Наредни дани биће кључни да ЕУ и Америка буду јасни у својој поруци", поручио је Бибер, не обазирући се на "детаље" као што је покушај насилног упада демонстраната у Скупштину Београда, од чега је све и започело.

Порпаролка руског министарства спољних послова Марије Захарове недавно је указала како Запад има огромну жељу да се у Србији и на Балкану догоди Мајдан.

"Сви ти наводни митинзи, нису никакви митинзи него просто извођење људи на улице како би се остварили циљеви који нису у складу са демократским процесима и у циљу промовисања западних интереса уз помоћ антиуставних средстава који противрече унутрашњим законима. Све то говори да Запад има огромну жељу да се на Балкану спроведе Мајдан, а чему то води најбоље се види на примеру Украјине", поручила је Захарова.

Да је Мајдан циљ – потврђују ови коментари западних (не)пријатеља Србије – више се и не крије.

image