Економија

Стручњаци из Русије и Србије Ђердапу продужили радни век још 40 година (ВИДЕО)

Министарка Дубравка Ђедовић Хандановић је посебно захвалила руским партнерима који су радили са нашим стручњацима на обнови електране, а амбасадор РФ Александар Боцан Харченко је рекао да су радови успешно завршени захваљујући партнерству и пријатељству два народа.

Министарка енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић обишла је данас ревитализовани агрегат ХЕ "Ђердап 1", са руским амбасадором Александром Боцан Харченком и в. д. директором ЕПС-а Душаном Живковићем, и истакла да је радни век електране продужен за 30 до 40 година.

"Ђердап 1 је значајан део историје наше жемље, а завршетком ревитализације постаје део будућности енергетског система Србије, пошто смо добили додатних 114 зелених мегавата који ће долазити из чисте, обновљиве енергије Дунава", рекла је Ђедовић Хандановић.

Она је истакла да ово енергетско постројење на годишњем нивоу доноси између 20 и 25 одсто укупне производње електричне енергије.

"Рекорди у производњи су већ оборени, јучерашњи рекорд износи 27.640 мегават сати. То је доказ да је ревитализација успела пошто добијамо највеће могуће количине производње електричне енергије у овом постројењу откада је оно отворено", навела је Хандановић.

Министарка је посебно захвалила руским партнерима који су радили са нашим стручњацима на ревитализацији електране. Руски амбасадор Александар Боцан Харченко је рекао да су радови успешно завршени ослањајући се на партнерство и пријатељство два народа.

"Користим прилику да захвалим у име Владе Русије и амбасаде, и изразим захвалност председнику Србије Александру Вучићу који је увек држао под контролом ревитализацију Ђерапа 1, као и Министарству енергетике и ЕПС-у. Србија истрајно и доследно мисли на своје националне интересе, а у овом случају на интересе у области енергетике", рекао је Харченко.

Живковић је рекао да је хидроелектрана Ђердап 1 понос енергетике и да ће након ревитализације то и остати у наредних 30 до 40 година.

"Завршетком ревитализације агрегата А3 завршена је комплетна ревитализација са руским партнерима. Дугогодишњом посвећеношћу смо постигли да имамо електрану која ће у будућем периоду бити део сигурности електро-енергетског система", рекао је Живковић.

Он је напоменуо да је након ревитализације добијена додатна снага која може да снабдева око 70.000 домаћинстава.

"Захваљујући добром дотоку Дунава четвртина производње електричне енергије је из ХЕ Ђердап 1", навео је в.д. директора "ЕПС-а.

У оквиру пројекта ревитализације агрегата са повећањем инсталисане снаге уграђена је потпуно нова опреме за управљање, мониторинг и заштиту агрегата. Ревитализација агрегата А3 почела је 1. септембра 2022. године, а сви радови су завршени по плану и А3 је од 13. новембра ове године у редовној експлоатацији.

Дунав је наишао таман толико да агрегати раде скоро на максимуму и 23. новембра оборен је први рекорд дневне производње енергије. Рекорд је обаран осам пута и најновији износи 27.650 мегават часова.

image