Србија и Балкан

Србија и "Астра Зенека" потписали Меморандум о разумевању

Споразум ће допринети грађењу БИО4 Кампуса за развој биомедицине, биотенологије, биоинформатике и биодиверзитета
Србија и "Астра Зенека" потписали Меморандум о разумевању© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/ nr

Председница Владе Србије Ана Брнабић и регионални потпредседник фармацеутске компаније "Астра Зенека" за Централну и Источну Европу и Балтик Ханс Сијбесма потписали су данас Меморандум о разумевању у оквиру пројекта БИО4 Кампус.

У оквиру овог пројекта, "Астра Зенека" ће, како Танјуг преноси, финансирати генетско тестирање на БРЦА мутације код пацијенткиња са раним карциномом дојке и подржати примену вештачке интелигенције за скрининг на рано откривање карцинома плућа.

Очекује се да ће у будућности у Србији бити више клиничких студија ове компаније с обзиром на то да се планира и успостављање одељења за истраживање и развој, речено је на састанку.

Брнабић је истакла да сарадња са компанијом "Астра Зенека" додатно доприноси грађењу БИО4 Кампуса, као јединственог екосистема у региону Југоисточне Европе и месту препознатом на глобалној мапи истраживања и развоја биомедицине, биотехнологије, биоинформатике и биодиверзитета.

Премијерка је нагласила да потписивање Меморандума отвара нове могућности и представља додатни замајац тежњи да остваримо успешну истраживачко-научну сарадњу и размену знања и добрих пракси са најважнијим светским компанијама, саопштено је из владине Канцеларије за сарадњу с медијима.

Потпредседник фармацеутске компаније "Астра Зенека" за Централну и Источну Европу и Балтик истакао је да је вештачка интелигенција важан фактор за рано откривање болести из области онкологије, респираторних, као и ретких болести.

Сијбесма је рекао да га радује то што је Србија препознала значај биотехнолошке и биомедицинске револуције која суштински мења и побољшава свет у којем живимо и што смо заједно део пројекта који подржава економски и инфраструктурни развој научне заједнице.

Како је истакао, од тренутка када је председница Владе Србије Ана Брнабић први пут представила БИО4 пројекат, препозната је подударност заједничких циљева.

image