Србија и Балкан

Кинеска војска у приправности: Помно пратимо сваки амерички корак

Кинеска војска посвећује велику пажњу потезима САД , наводи се из кинеског министарства одбране широм Индо-Пацифичког региона
Кинеска војска у приправности: Помно пратимо сваки амерички корак© Tanjug/ AP Photo/Andy Wong

Министарство одбране Кине позвало је данас азијско-пацифички регион да буде у стању приправности док САД појачавају војно распоређивање у региону.

Кинеска војска посвећује велику пажњу потезима САД и снажно ће штитити кинеска поморска права, безбедност и суверенитет у региону, рекао је портпарол министарства одбране Ву Ћиан на конференцији за новинаре, пренео је Ројтерс.

Почетком месеца, неименовани генерал америчких ваздухопловних снага рекао је јапанском листу "Никеи" да ће америчка војска у наредним месецима радити на обнављању аеродрома Тиниан Норд зараслог у коров, у оквиру плана за распоређивање авиона широм Индо-Пацифичког региона како кинеска ракетна претња расте, навела је агенција.

Аеродром, напуштен после Другог светског рата, налази се на острву Тиниан, делу Северних Маријанских острва, на територији САД, око 200 километара северно од Гуама.

Ву Ћиан је оптужио владу региона Тајвана да намерно преувеличава тензије, као и да то, према његовим речима, регион Тајвана чини ради изборне добити уочи парламентарних и председничких избора који се на острву одржавају за нешто више од две недеље, 13. јануара.

"Власти Демократске напредне странке (ДПП) намерно распирују такозвану 'војну претњу' од копна и преувеличавају тензије", рекао је Ву говорећи на месечној конференцији за новинаре у Пекингу, додајући да је то "у потпуности у циљу изборне добити", преноси Ројтерс.

Ву је рекао да је Кинеска народноослободилачка армија добро свесна
какви су били војни покрети региона Тајвана.

"Ми ћемо, као и увек, предузети све неопходне мере да одлучно бранимо национални суверенитет и територијални интегритет", додао је Ву.

Министарство одбране региона Тајвана је ове недеље саопштило да нису
уочили било какве знаке кинеске војне активности великих размера уочи избора, али да ће помно пратити активности Кине.

Кина, која регион Тајвана сматра својим, у последњих неколико година је, према извештајима Тајпеја појачала војни притисак, са све већим бројем кинеских борбених авиона, и ратних бродова који обилазе око острва.

image