Свет

"Исламски отпор" гађао америчку војну базу у Ираку, Бајден одговара: Циљ је одвратити Иран

Групе повезане са Ираном у Ираку и Сирији, противе се израелским акцијама у Појасу Газе и сматрају одговорним Сједињене Државе због подршке коју пружају Израелу
"Исламски отпор" гађао америчку војну базу у Ираку, Бајден одговара: Циљ је одвратити Иран© AP Photo/Alex Brandon, File

Шиитска оружана група "Исламски отпор" у Ираку тврди је да је гранатирала америчку војну базу на међународном аеродрому Ербил, који се налази на периферији истоименог града у Ирачком Курдистану, аутономном региону у северном Ираку.

У објави на Телеграму, ова група навела је да је напад извршен дроновима и да је циљ да се "одупре америчким окупационим трупама у Ираку и да одговори на злочине које је Израел починио над палестинским народом у Гази", преноси ТАСС.

Раније, у саопштењу објављеном на Телеграму, шиитске милитантне групе су упозориле Сједињене Државе да ће "повећати број војних операција у Сирији и Ираку, пошто амерички противник наставља да шаље војну помоћ израелској војсци која убија цивиле у појасу Газе и јужном Либану".

Председник САД Џозеф Бајден саопштио је убрзо да су ваздушни удари америчке војске, изведени раније ове недеље у Ираку, као циљ имали одвраћање Ирана и милитантних група које Техеран подржава, од напада на америчко особље и објекте.

"Циљ напада је био да поремети континуирану серију напада на САД и наше партнере и да одврате Иран и групе које Иран подржава од даљих напада на америчко особље и објекте. Сједињене Државе су спремне да предузму даље акције за решавање претњи или напада, уколико буде потребно или прикладно", навео је Бајден у писму Конгресу.

Америчка војска је извршила узвратне ваздушне ударе у понедељак у Ираку, након напада дроном раније у току тог дана у коме су милитантне групе, наводно подржане од Ирана, раниле три члана америчког особља, од којих је један у критичном стању, наводи Ројтерс.

Групе које су, према наводима, повезане са Ираном у Ираку и Сирији, противе се израелским акцијама у Појасу Газе и сматрају одговорним Сједињене Државе због подршке коју пружају Израелу.

У ударима САД у Ираку вероватно је убијен "известан број Катаиба милитаната Хезболаха" и уништени су објекти које користи та група, саопштила је америчка војска.

Вашингтон тврди да је Иран "дубоко умешан" у планирање операција против комерцијалних бродова у Црвеном мору од стране јеменских Хута, што Техеран негира.

image