Свет

Руска флота све снажнија у Индо-Пацифику

Ни конфликт у Украјини није ослабио Пацифичку флоту Москве
Руска флота све снажнија у Индо-Пацифику© MOD Russia/via Globallookpress.com

Све веће кинеско поморско присуство у Тихом океану и Јужном и Источном кинеском мору постају главна брига за Аустралију, САД и њихове савезнике. Кина ипак, према писању "Ејжа тајмса" није једина потенцијално ривалска поморска сила која показује мишиће у индо-пацифичком региону – ту је и Русија.

Колико Руси улажу у обнављање своје старе Пацифичке флоте из совјетске ере, показује и чињеница да је Москва између 2022. и октобра 2023, на пример, пустила у рад осам нових ратних бродова и помоћних јединица, укључујући четири нуклеарне и конвенционалне подморнице. Флоти су се 11. децембра придружиле и две нове подморнице на нуклеарни погон, поред конвенционалне подморнице РФС Мозаик која је ушла у службу прошлог месеца.

Руска морнарица, примећује "Ејжа тајмс" има јединствен изазов пред собом – потребно је да истовремено одговори на потребе четири флоте (у Арктичком и Тихом океану и Црном и Балтичком мору), плус и на потребе флотиле Каспијског мора.

И не само то, већ ни сукоб у Украјини није имао значајан утицај на текућу модернизацију Пацифичке флоте или њене различите вежбе и друге активности. 

Од почетка 2022. и октобра 2023, на пример, Пацифичка флота је организовала осам поморских вежби стратешког нивоа, поред бројних активности мањих размера. Руси уз то издвајају огромна средства за изградњу поморских веза у Индо-Пацифику и јачање својих кључних поморских коалиција.

Последњих месеци је тако једна поморска оперативна група Пацифичке флоте кренула је на турнеју по југоисточној и јужној Азији. 

Руски ратни бродови провели су четири дана у Индонезији, а затим су извели своје прве заједничке поморске вежбе са Мјанмаром и још једну вежбу касније са Индијом . Бродови су тада први пут после 50 година посетили Бангладеш, а затим су се зауставили у Тајланду, Камбоџи, Вијетнаму и Филипинима .

То показује проширење обима сарадње Русије у региону, иако њен најважнији поморски партнер остаје Кина.

"Ејжа тајмс" указује да заокупљеност Канбере Кином не би требало да Аустралију учини слепим за друге потенцијалне противнике који би могли да угрозе њихову националну безбедност на средњи и дуги рок.

Уколико једног дана избије рат на Пацифику, додаје се, руска пацифичка флота могла би да представља огроман изазов за аустралијске и савезничке морнаричке флоте у западном и северозападном Пацифику, као и на Арктику.

Коначно, продубљивање поморске сарадње између Кине и Русије могло би да постане сам по себи фактор ризика док две земље настоје да се супротставе Пакту безбедности АУКУС. Ово посебно важи за могућност проширења заједничких поморских операција на Пацифику.

image