Србија и Балкан

РТ Балкан истражује: Где дочекати Нову годину у Србији?

За сплавове у просеку треба одвојити 50 евра, док је дочек у ресторанима око 100 евра, а у престоничким хотелима од 150 евра па навише
РТ Балкан истражује: Где дочекати Нову годину у Србији?© © TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Страни, али и гости из региона, који у све већем броју желе да новогодишње вече проведу у Београду или неком другом мањем граду Србије, наћи ће се на муци због великог броја места за провод. На располагању им је све – од чувених градских тргова, сплавова, кафића и ресторана – па до формалнијих дочека у хотелима.

Цене се крећу већ од 2.000 динара за конзумацију пића, уз слободан улаз, па све до концерата домаћих звезда који коштају од 100 до 300 евра, у зависности од положаја стола, одабира алкохолних и безалкохолних пића, свечане вечере и сл.

За сплавове у просеку треба одвојити 50 евра, док је дочек у ресторанима око 100 евра, а у престоничким хотелима од 150 евра па навише. Постоји и опција крстарења рекама, по цени од 70 евра.

Бесплатно на трговима 

Дочек 31. децембра, наравно, може и бесплатно да се проведе на некој од градских улица и тргова. 

У Београду ће дочек бити уприличен на две адресе – на Тргу републике са почетком у 21.30 сати наступиће Анђела Игњатовић Бресквица, Сандра Африка, Милица Тодоровић, ди-џеј Михајло и оркестар Енџија Маврића.

На Београдској променади музички програм отвориће "Фрајле", за којом ће наступити Сара Јо и чувени музички виртуоз на труби Дејан Петровић и његов "Биг Бенд".

Новосадски дочек ће се одржати на три бине 31. децембра и окупиће регионалне и европске музичке звезде, бендове "Буч Кесиди", "Елементал" и "Партибрејкерсе".

Нишлије ће Нову годину дочекати уз Бобана Здравковића и Вики Миљковић. 

Саша Матић наступиће на Златибору, а на Градском тргу у Суботици наступиће оркестар Бобана и Марка Марковића, док ће у Крагујевцу свирку уприличити "Ју група".

Дочек на тргу у Врњачкој бањи биће уз "Амадеус бенд". Чачани ће поноћ дочекати уз звуке Пеђе Јовановића.

У амфитеатру код Дома културе у Бору, новогодишњи концерт ће уприличити бенд "Рибља чорба".

Бање већ попуњене, Београд најтраженији

Марија Лабовић из Туристичке организације Србије за РТ Балкан каже да очекује добру зимску сезону и раст у броју ноћења у односу на 2022. годину.

"Крајем јануара ћемо имати прецизне бројеве о доласцима и ноћењима у децембру, и то не извучено само за Нову годину већ генерално за читав месец. Информације које имамо са дестинација јесте да је попуњеност, односно проценат резервација, веома висок, негде и до 100 одсто. Верујемо да ће све бити попуњено и у новогодишњој ноћи", објашњава она.

Лабовићева додаје да су странци традиционално заинтересовани за Београд, али и Нови Сад, Крагујевац, Ниш. Што се тиче планинских центара, тражени су Златибор и Копаоник, Дивчибаре су поприлично попуњене, Тара, Стара планина, а за Нову годину и Златар.

"Када причамо о бањама – Сокобања, Овчар бања, Луковска, Пролом, Куршумлијска – информације су да је тамо за дочек све попуњено. Бања Врдник и Ковиљача такође", набраја наша саговорница.

Када је дужина останка у питању, каже да има гостију који долазе циљано на дочек, до три-четири дана, али и да има породица са децом које долазе за зимски распуст дуже.

"Инострани туристи су бројнији када су доласци и ноћења у питању у овом периоду, док је током јануара–марта подједнако страних и домаћих гостију", наводи она и наглашава да се у току зимске сезоне прошле године реализовало 3,3 милиона ноћења, а ове године очекује раст, а самим тим и више гостију.

Према националној структури, највише има туриста из региона: БиХ, Црне Горе, Северне Македоније, Бугарске, Румуније, Русије...

Миодраг Поповић из Туристичке организација Београда за РТ Балкан открива да су сплавови, за које се некада тражила карта више, сада део минорне понуде српске престонице.

"Генерално, у Београду су попуњени сви капацитети, пре свега сви приватни смештаји. Ми смо само у октобру направили више ноћења него што смо имали читаве прошле године. Постали смо озбиљна европска дестинација, а разлог је, како нам кажу, јер смо град са одличном атмосфером, али и важимо за безбедно место. Мишљења су и да су цене стабилне, па је шопинг једна од главних активности београдских гостију", објашњава Поповић.

Према њему, новина је да се у Београд враћају Грци, Италијани и Румуни.

image