Економија

Влада усвојила Уредбу: Већи износ ваучера за одмор у Србији уз нови услов

Пријава за ваучере ће почети већ од 15. јануара, а могу да се користе већ од 15. фебруара
Влада усвојила Уредбу: Већи износ ваучера за одмор у Србији уз нови услов© G.G./ATAImages

Нова тура туристичких ваучера за одмор у Србији стиже половином јануара, али ће њихова вредност бити дупло већа него претходних година. Влада Републике Србије усвојила је данас Уредбу о додели 100.000 ваучера за субвенционисани одмор у земљи којом се максимална вредност ваучера повећава са 5.000 на 10.000 динара.

Пријава грађана за коришћење ваучера у Србији почиње од 15 јануара 2024.
године на шалтерима Јавног предузећа "Пошта Србије" на територији целе земље.

"Право на ваучере имају пензионери, незапослени, корисници права на додатак за помоћ и негу другог лица, војни инвалиди, носиоци пољопривредног газдинства, студенти, лица старија од 65 година која не остварују право на пензију, као и запослени са примањима до лимита који је повећан на максималних 80.000 динара месечно", саопштили су из Министарства туризма и омладине.

Такође, пријављивање угоститеља који су заинтересовани да учествују у систему
доделе ваучера ће бити омогућено преко система Е-туриста од 31. децембра, а прва листа угоститеља ће бити објављена на сајту Министарства туризма и омладине 8. јануара. Крајњи рок за коришћење ваучера је 20. новембар 2024. године.

Председник Александар Вучић је најавио да ће вредност бесплатних туристичких ваучера за одмор у Србији бити повећана са 5.000 на 10.000 динара и да ће бити подељено 100.000 ваучера.

"То је велика вест и за наше пензионере и за незапослене, као и за људе са нешто скромнијим примањима. Сад више нећемо ићи са 100.000 ваучера по 5.000 динара, већ ћемо повећати вредност ваучера на 10.000 динара. Тако да ће сви моћи да добију те бесплатне ваучере од 10.000 динара", рекао је Вучић за Пинк.

Нагласио је да је ће наши грађани моћи то да искористе у некој од наших бања и другим туристичким центрима.

"Од Сокобање, Врњачке бање, Пролом бање, Луковске, Куршумлијске бање, Златибора и свих осталих наших дивних места у Србији", рекао је Вучић.

Пријава за ваучере ће почети већ од 15. јануара, а могу да се користе већ од 15. фебруара, тако да сви који планирају да конкуришу за ову субвенцију већ сада могу да планирају одмор и бирају своју дестинацију.

Грађани, према подацима Министарства туризма, највише воле да путују у Сокобању, Врњачку Бању, на Златибор, у Горњу Трепчу или у Сијаринску бању.

Ко има право на ваучере за одмор?

Услови за пријављивање за ваучере су исти као и претходних година, осим што ће праг за висину плате, како је најавио председник, бити подигнут. То значи да ће "попуст" за одмор моћи да добију сви који зарађују мање од 80.000 динара месечно, док је до сада граница била плата до 70.000 динара

Осим њих, корисници ове погодности могу бити пензионери, незапослени који су на евиденцији Националне службе за запошљавање, корисници права на додатак за помоћ и негу другог лица, ратни војни инвалиди и цивилни инвалиди рата са идентичним примањима, корисници права на накнаду на породичну инвалиднину по палом борцу, носиоци активног породичног пољопривредног газдинства и студенти. Оно што је последњи пут промењено јесте да и старији од 65 година који нису пензионери могу да учествују у додели ваучера.

Ваучери се користе искључиво у сврху смештаја и њиме се не могу плаћати пића, здравствене и друге услуге, као ни боравишна такса. Ваучер се може користити за услуге смештаја у угоститељским објектима изван града, општине, односно места пребивалишта, као и места студирања корисника ваучера у трајању од најмање пет ноћења.

Пројекат подстицања развоја домаћег туризма спроводи се од 2015. године.

image