Србија и Балкан

Ховенијер очекује напредак у дијалогу у 2024: САД ће остати партнер са "народом" тзв. Косова

Амерички изасланик у Приштини очекује да 'Косово' почне да заузима своје место у европским и евроатлантским институцијама
Ховенијер очекује напредак у дијалогу у 2024: САД ће остати партнер са "народом" тзв. Косова© us embassy in turkey

Амерички изасланик у Приштини Џефри Ховенијер објавио је видео обраћање поводом Нове године и том приликом се осврнуо на постигнућа из 2023.

Ховенијер је оценио да је током претходних 365 дана било тешких тренутака, али и много напретка који треба славити.

Према његовим речима, Сједињене Америчке Државе, ће, као и до сада, остати посвећене партнерству са "народом" тзв. Косова, пре свега због три главна циља која су заједнички погурали.

"Да видимо да 'Косово' заузима своје место у европским и евроатлантским институцијама, унапређење владавине права и одговорног и делотворног управљања, као и свеобухватан развој људског капитала и одржив економски раст", ​​рекао је Ховенијер.

Он је поменуо неколико кључних тачака које су постигнуте током ове године, истичући оснивање Привредног суда уз подршку УСАИД-а, учешће САД у уметничким и образовним програмима и удвостручавање посвећености обновљивим изворима енергије.

Амерички амбасадор је рекао и неколико речи о дијалогу Београда и Приштине, као једном од питања које је одузело много времена и енергије.

Рекао је да САД очекују напредак у 2024. години, тражећи од тзв. Косова и Србије да испуне обавезе које произлазе из Охридског споразума, а приоритет је да тзв. Косово успостави Заједницу српских општина.

Амерички амбасадор Ховенијер рекао је да процес нормализације тзв. Косова и Србије треба закључити уз обострано признање и оценио да је примена Охридског споразума и Анекса о примени, велики корак ка том циљу.

image