Србија и Балкан

Преполовљена излазност на поновљеним изборима; Вучић: Апсолутна победа листе Србија не сме да стане

Избори су поновљени на бирачким местима на којима није било могуће утврдити резултате гласања на парламентарним изборима одржаним 17. децембра, као и на оним местима на којима су поништени резултати гласања због уочених изборних неправилности
Преполовљена излазност на поновљеним изборима; Вучић: Апсолутна победа листе Србија не сме да стане© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Гласање на 35 бирачких места, на којима су данас поновљени избори за посланике Скупштине Србије, као и на три места у Београду на којима се гласало за градске одборнике, завршено је вечерас у 20 часова.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је после поновљених избора на више од 30 бирачких места листа "Србија не сме да стане" однела убедљиву победу на свим нивоима.

Избори су поновљени на бирачким местима на којима није било могуће утврдити резултате гласања на парламентарним изборима одржаним 17. децембра, као и на оним местима на којима су поништени резултати гласања због уочених изборних неправилности.

Након затварања бирачких места, локалне изборне комисије у року од 96 часова треба да поднесу Републичкој изборној комисији (РИК) збирни извештај о резултатима на свим бирачким местима која се налазе на њиховој територији.

Рок за подношење приговора траје 72 часа од затварања бирачких места и утврђивања прелиминарних резултата.

Након објављивање коначних резултата, РИК у року од десет дана треба да додели мандате кандидатима за народне посланике по њиховом редоследу на изборној листи, почев од првог кандидата са изборне листе и издаје уверења о избору за народног посланика.

Републичка изборна комисија одбацила је приговор листе "Србија против насиља" за Београд о поништавању избора, а како је објаснио председник РИК-а Владимир Димитријевић, предлог је одбачен, јер га је РИК-у поднело неовлашћено лице.

  • 30. дец 2023 • 20:03

    20:03

    Председник Србије Александар Вучић обраћа се јавности вечерас

    Председник Србије Александар Вучић обратиће се вечерас у 21 час грађанима поводом понављања избора на појединим бирачким местима.

    Како је најављено, Вучић ће се обратити из изборног штаба СНС-а у Београду.

    СНС поводом понављања избора на појединим бирачким местима отвара штаб Странке за представнике медија вечерас од 20 часова, најављено је из странке.

  • 20:02

    Затворена бирачка места, излазност упола мања

    Гласање на 35 бирачких места, на којима су данас поновљени избори за посланике Скупштине Србије као и на три места у Беграду на којима се гласао за градске одборнике, завршено је вечерас у 20 часова.

    Гласање је завршено затаварањем бирачких места, која су широм Србије отоврена јутрос у 7 часова.

    На бирачким местима где се понавља гласање за републичку Скупштину уписана су 19.543 бирача.

    Према наводима медија, данас је излазност била скоро упола мања него 17. децембра.

  • 13:16

    Дејан Вук Станковић: Несторовић држи "кључ" расписивања београдских избора

    Политички аналитичар Дејан Вук Станковић сматра да носилац листе "Ми - глас из народа" Бранимир Несторовић држи "кључ" расписивања београдских избора, а да у Београду постоји проблем формирања већине.

    "Нема недвосмислене већине. Мислим да политички преговори увелико трају", рекао је он за Танјуг.

    Истакао је да су се опозиционе странке усагласиле са изборима, формирале листу, биле у кампањи, формирале листу контролора и потписале записнике, а да је на суду то главни документ.

    Према речима Станковића, организације попут ОЕБС-а и ОДИХР-а нису "велики морални ауторитети".

    "Мислим да овде има довољно паметних људи који могу без те врсте асистенције. Смета ми што људи у Србији некритички преузимају све што причају те институције", рекао је Станковић.

  • 11:48

    РИК: Поновно гласање 2. јануара 2024. године на осам бирачких места

    На седници Републичке изборне комисије (РИК), одржаној 30. децембра, одлучивано је о приговору подносиоца Изборне листе "Србија против насиља" против Решења Изборне комисије града Панчева, који је уступљен Покрајинској изборној комисији као надлежној институцији.

    На седници је донето Решење о спровођењу поновног гласања на бирачким местима на којима је поништено гласање на изборима за народне посланике одржаним 17. децембра 2023. године, објављено је на сајту РИК-а.

    Поновно гласање биће одржано у уторак, 2. јануара 2024.године, у времену од 7.00 до 20.00 часова, на бирачким местима на којима је решењима Републичке изборне комисије поништено гласање и то на бирачком месту број 4. у општини Бачки Петровац; на бирачком месту број 11. у општини Бачки Петровац; на бирачком месту број 2. у општини Бела Паланка; на бирачком месту број 12. у општини Бела Паланка; на бирачком месту број 37. у општини Бела Паланка; на бирачком месту број 4. у општини Беочин; на бирачком месту број 20. у општини Мионица и на бирачком месту број 7. у општини Петровац на Млави.

    Донета је Одлука о облику, изгледу, боји и садржини гласачког листића и контролног листа за проверу исправности гласачке кутије за спровођење поновног гласања на изборима за народне посланике, као и Одлука о утврђивању броја гласачких листића за спровођење поновног гласања на изборима за народне посланике 2. јануара 2024. године.

    За спровођење поновног гласања на изборима за народне посланике, за бирачка места на којима се понавља гласање, утврђује се 5.352 гласачка листића који ће се штампати.

  • 11:33

    РИК одбацио приговоре СПН-а и Заветника и Двери

    Републичка изборна комисија (РИК) је на 46. седници одбила приговоре коалиције "Србија против насиља" (СПН) и "Заветници - Двери" на решења неколико изборних комисија општина и градова, у којима су одбијени приговори за поништавање избора на изборним местима на њиховим територијама.

    Одбијени су, између осталог, приговори који се односе на изборна места на територији изборне комисије градске општине Обреновац које је поднела коалиција СПН.

    Заменик председника РИК Марко Јанковић је објаснио разлоге одбијања, а приговори су се односили на, како је наведено, дупле спискове, куповину гласова, неједнаку заступљеност у кампањи, неправилности у примопредаји изборног материјала и друго.

    "Према ставовима који су изнети у изборној комисији ГО Обреновац, приговори не указују ни на једну неправилност која би била основа за поништавање гласања на ГО Обреновац", рекао је Јанковић.

    Додао је да РИК стога закључује да на територији ГО Обреновац нису уочене законске неправилности и да прихвата ставове које је изнела изборна комисија ГО Обреновац, те да је приговор одбијен као неоснован.

    Приговори коалиције Српска странка Заветници - Српски покрет Двери против решења изборне комисије општине Врбас, града Крушевца, града Јагодине, општине Нови Београд на бирачким местима број један, 13, 30, затим општине Неготин, Житорађе оцењени су као неосновани.

  • 08:29

    ГИК: Сва бирачка места отворена на време

    Председник Градске изборне комисије (ГИК) Зоран Лукић изјавио је да су јутрос у 7 сати отворена сва три бирачка места у граду Београду.
    Подсетио је да грађани данас до 20 сати имају прилику да гласају и бирају одборнике Скупштине града Београда на три бирачка места - у Основној школи "Драган Лукић" и вртићу "Пчелица" у општини Нови Београд, као и у Основној школи "Вук Караџић" - истурено одељење "Брђани" у општини Вождовац.

    На ова три бирачка места укупно је уписано 4.629 бирача.

  • 00:43

    У Београду поново на биралишта на три бирачка места

    У Београду ће се гласати на бирачком месту број 73 у градској општини Вождовац и бирачким местима број 15 и 122 на Новом Београду.

    Збирна изборна листа за одборнике Скупштине града Београда

    1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – Београд не сме да стане

    2. ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ, ТОМА ФИЛА – ГРАДОНАЧЕЛНИК БЕОГРАДА

    3. СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА – ДОБРИЦА ВЕСЕЛИНОВИЋ – проф. др ВЛАДИМИР ОБРАДОВИЋ (СТРАНКА СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ, НАРОДНИ ПОКРЕТ СРБИЈЕ, ЗЕЛЕНО-ЛЕВИ ФРОНТ, НЕ ДАВИМО БЕОГРАД, ЕКОЛОШКИ УСТАНАК – ЋУТА, ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА, ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНA

    4. МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ – БОШКО ОБРАДОВИЋ – НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ – ДРЖАВОТВОРНА СНАГА – Српска странка Заветници – Српски покрет Двери

    5. ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА ЗА БЕОГРАД – Српска коалиција НАДА – Национално демократска алтернатива – Нова Демократска странка Србије (Нoви ДСС) – Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) – Војислав Михаиловић

    6. РУСКА СТРАНКА – СЛОБОДАН НИКОЛИЋ

    7. НАРОДНА СТРАНКА – СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, ВЛАДИМИР ГАЈИЋ, Др САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, МАРИНА ЛИПОВАЦ ТАНАСКОВИЋ

    8. ДА СЕ ВОЈСКА НА КОСОВО ВРАТИ – МИША ВАЦИЋ

    9. Саша Радуловић (Доста је било – ДЈБ) – Душко Вујошевић, Борис Тадић (Социјалдемократска странка – СДС) – Ана Пејић (Отете бебе) – ДОБРО ЈУТРО БЕОГРАДЕ

    10. УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – ПРОМЕНА ЈЕ ПОБЕДА – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА / USAME ZUKORLIĆ – PROMENA JE POBEDA – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA

    11. СРБИЈА НА ЗАПАДУ – Зоран Вулетић – Немања Милошевић – ДА СЕ СТРУКА ПИТА – Владимир Ковачевић

    12. Група Грађана ЋАЛЕ, ОВО ЈЕ ЗА ТЕБЕ

    13. МИ – ГЛАС ИЗ НАРОДА, Александар Јерковић

    14. ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ – МОРА ДРУГАЧИЈЕ

  • 00:36

    Где се понавља гласање у Србији?

    Избори се понављају на бирачком месту број 32 у Аранђеловцу, 5 и 26 у Коцељеви, 10 у Косјерићу, 4 и 18 у Петровцу на Млави, 6, 7, 22, 25 и 37 у Сврљигу, 25 у Тополи, 16 и 8 у Ћуприји, као и бирачким местима 2 и 12 у општини Бојник, 

    РИК је поништила резултате на два бирачка места у Бачком Петровцу и на бирачком месту број 20 у Мионици.

    Гласање ће такође бити поновљено и на бирачким местима 28 и 24 у Бабушници, 23 и 18 у Великом Градишту, бирачком месту број 2, 24 и 45 у Власотинцу, на бирачком месту број 23 у Трстенику, бирачком месту 15 у Жагубици, број 40 у Лебану, број 8 Пландишту, број 24 у Рашки, број 40 у Тутину.

    Данас ће се гласати и на на бирачким местима број 22 и 43 у градској општини Медијана у граду Нишу, као и на бирачком месту број 87 у Суботици.

    Избори ће бити поновљени и на четири бирачка места у општини Кула, и то на бирачким местима 1, 7, 21 и 33.

    Учесници парламентарних избора

    1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – СРБИЈА НЕ СМЕ ДА СТАНЕ

    2. ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ

    3. ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ – СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА

    4. МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ – БОШКО ОБРАДОВИЋ – НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ – ДРЖАВОТВОРНА СНАГА – СРПСКА СТРАНКА ЗАВЕТНИЦИ – СРПСКИ ПОКРЕТ ДВЕРИ

    5. ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА ЗА СРБИЈУ – СРПСКА КОАЛИЦИЈА НАДА – НOВИ ДСС – ПОКС – ВОЈИСЛАВ МИХАИЛОВИЋ

    6. VАJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – ELNÖKÜNKÉRT, KÖZÖSSÉGÜNKÉRT, A JÖVŐÉRT!/САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА – ЗА НАШЕГ ПРЕДСЕДНИКА, ЗА НАШУ ЗАЈЕДНИЦУ, ЗА БУДУЋНОСТ!

    7. СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА – МИРОСЛАВ МИКИ АЛЕКСИЋ – МАРИНИКА ТЕПИЋ (СТРАНКА СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ, НАРОДНИ ПОКРЕТ СРБИЈЕ, ЗЕЛЕНО-ЛЕВИ ФРОНТ, НЕ ДАВИМО БЕОГРАД, ЕКОЛОШКИ УСТАНАК – ЋУТА, ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА, ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНА, СРБИЈА ЦЕНТАР, ЗАЈЕДНО, ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ, УДРУЖЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ „СЛОГА“, НОВО ЛИЦЕ СРБИЈЕ)

    8. USAME ZUKORLIĆ – UJEDINJENI ZA PRAVDU – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – BOŠNJACI SANDŽAKA, TOMISLAV ŽIGMANOV - DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI / УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА – БОШЊАЦИ САНЏАКА, ТОМИСЛАВ ЖИГМАНОВ – ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ ХРВАТА У ВОЈВОДИНИ

    9. СДА САНЏАКА – ДР СУЛЕЈМАН УГЉАНИН/SDA SANDŽAKA – DR. SULEJMAN UGLJANIN

    10. ЗАЈЕДНО ЗА БУДУЋНОСТ И РАЗВОЈ – КОАЛИЦИЈА ЗА МИР И ТОЛЕРАНЦИЈУ

    11. НАРОДНА СТРАНКА – СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, ДР САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, ВЛАДИМИР ГАЈИЋ, МАРИНА ЛИПОВАЦ ТАНАСКОВИЋ

    12. ДОБРО ЈУТРО, СРБИЈО – САША РАДУЛОВИЋ (ДЈБ) – БОРИС ТАДИЋ (СДС) – АНА ПЕЈИЋ (ОТЕТЕ БЕБЕ)

    13. ПОЛИТИЧКА БОРБА АЛБАНАЦА СЕ НАСТАВЉА – ШАИП КАМБЕРИ /BETEJA POLITIKE E SHQIPTARËVE VAZHDON – SHAIP KAMBERI

    14. ДР БРАНИМИР НЕСТОРОВИЋ – МИ – ГЛАС ИЗ НАРОДА, ПРОФ. ДР БРАНИМИР НЕСТОРОВИЋ

    15. СРБИЈА НА ЗАПАДУ – ДА СЕ СТРУКА ПИТА

    16. РУСКА СТРАНКА – СЛОБОДАН НИКОЛИЋ

    17. ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ – МОРА ДРУГАЧИЈЕ

    18. АЛБАНСКА ДЕМОКРАТСКА АЛТЕРНАТИВА – УЈЕДИЊЕНА ДОЛИНА ALTERNATIVA DEMOKRATIKE SHQIPTARE – LUGINA E BASHKUAR 

image