Србија и Балкан

Сарајево опет призива НАТО: Срби питају коме сметају стабилни односи у Брчком

Денис Звиздић поново тражи распоређивање трупа у Брчком Дистрикту, али председник Скупштине Брчког, тврди да је ситуација на том простору више него стабилна
Сарајево опет призива НАТО: Срби питају коме сметају стабилни односи у Брчком© Milos Tesic/ATAImages.

Не постоји ниједан разлог за распоређивање било каквих војних трупа у Брчком, ни из безбедносних нити било којих других разлога, рекао је председник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић, одговарајући тако на нови позив председавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Дениса Звиздића да ЕУФОР или НАТО распореде своје војнике у том дистрикту.

"Понављам и позивам, по ко зна који пут, на хитно распоређивање војника ЕУФОР-а или НАТО-а у Брчко дистрикт БиХ, као најефикаснији одговор на Додикове ратне идеје о отцепљењу Републике Српске", истакао је Звиздић, који је и раније призивао НАТО, тврдећи да би то био "пеницилин против сецесије".

Звиздић је ово сада назвао "превентивном активношћу" усмереном на очување мира и стабилности.

Милић, међутим каже да "одговорно тврди" да је политичка и безбедносна ситуација у дистрикту Брчко "више него стабилна, рекао бих и никад боља од 2000. године".

Према његовим речима, најбољи показатељ таквог стања је чињеница да је пре седам дана Скупштина дистрикта Брчко први пут од проглашења, једногласно, уз подршку свих посланика из реда сва три конститутивна народа и националних мањина, усвојила буџет ове локалне заједнице за 2024. годину од око 400 милиона КМ.

"То, заједно са потврђеном преданошћу свих институција дистрикта Брчко наставку реформи, реализацији низа важних инфраструктурних и других пројеката, уз подршку бројним привредним иницијативама и више него добре међунационалне односе, без икакве сумње демантује све оне који Брчко месецима уназад проглашавају неуралгичном тачком", рекао је Милић.

Такви резултати, додао је, ваљда заслужују подршку и охрабрење, а не казну у виду распоређивања било каквих и било чијих војних трупа.

"Зато је право питање, у ствари, коме то и зашто сметају стабилни политички односи у Брчком и ко то и зашто не жели ефикасан рад институција дистрикта", навео је Милић.

Савет безбедности Уједињених нација иначе је почетком новембра на на почетку седнице на којој се расправљало о ситуацији у Босни и Херцеговини, једногласно подржао обнављање мандата мировне мисије ЕУФОР Алтхеа на још 12 месеци.

Звиздићу који је и тада тражио распоређивање трупа у Брчком одговорио је председник Народне скупштине РС Ненад Стевандић који је истакао да је и командант НАТО-а амерички генерал Кристофер Каволи утврдио да не постоји поремећај безбедносне ситуације у Брчко дистрикту нити у БиХ.

"Није то бунар жеља да када год некоме падне на памет да појача притисак на Републику Српску да користи НАТО као своје средство. Прилично је провидно што ради Звиздић и иде у прилог покушајима да наелектришу атмосферу и добију неки једнако примитивни одговори из Републике Српске, чега се ми добро чувамо", нагласио је Стевандић.

image