Србија и Балкан

Босна успела да помири Савет безбедности: Једногласно донета одлука о наставку мисије ЕУФОР

Тренутно се у БиХ налази око 1.100 војника ове мисије, која је најдужа војна операција Европске уније и једина која има извршни мандат да користи силу
Босна успела да помири Савет безбедности: Једногласно донета одлука о наставку мисије ЕУФОР© AP Photo/Eduardo Munoz Alvarez

Савет безбедности Уједињених нација је на почетку седнице на којој се расправља о ситуацији у Босни и Херцеговини, једногласно подржао обнављање мандата мировне мисије ЕУФОР Алтхеа на још 12 месеци. Тренутно се у БиХ налази око 1.100 војника ове мисије, која је најдужа војна операција Европске уније и једина која има извршни мандат да користи силу.

На двочасовној седници је представљен извештај високог представника за Босну и Херцеговину, Кристијана Шмита, у којем се наводе догађаји од значаја за провођење Дејтонског мировног споразума у земљи, пише "Слободна Европа".

Шмитов извештај се односи на период од 16. априла до 15. октобра 2023. године, а ради се о петом извештају немачког политичара од када је ступио на функцију високог представника у БиХ. Иако је то обичај, Шмит овај пут није представио свој извештај Савету безбедности.

Овом телу УН се обратио Жељко Комшић, председавајући Председништва Босне и Херцеговине, те између осталог поручио да БиХ ни 28 година након потписивања Дејтонског мировног споразума "није комплетирала демократску транзицију те је и даље заглављена у етнички базираним политикама".

Истакао је да он подржава функцију високог представника, те да не жели да учествује у "беспотребним дискусијама о легитимитету ОХР-а" јер, како је нагласио, БиХ нема улогу у његовом постављању.

Комшић је такође казао да је Шмит први "високи представник који се суочио са масовним протестима грађана БиХ" те да, према њему, због неких његових одлука "расту политичке тензије у БиХ".

Стевандић: Српска задовољна одлуком

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је за РТРС да је Српска задовољна одлуком Савета безбедности УН о продужењу Мисије Алтеа у БиХ јер тиме уважен њен став.

"То је било, што се каже, договорено", рекао је Стевандић и поздравио одлуку Савета безбедности УН.

image